A rovat kizárólagos támogatója

Kerekasztal-konferencia a magyar – szlovák térségi vasutakért

Dátum: 2011. szeptember 12.

Helyszín: Nógrádszakál, Általános Iskola

Az Ipoly-völgyi vasút megvalósíthatósági tanulmánya a Magyar-Szlovák Határközi Együttműködési Program keretében uniós támogatással készült el, 2010-ben. Szeptember 12-én a magyar-szlovák térségi vasutakért tart konferenciát Nógrádszakálon a Magyar Közlekedési Klub és az Ipoly-hidak Újjáépítéséért Polgári Társulás. 10:00 – kb. 14 óra, Nógrádszakál, Általános Iskola

A tanulmány alátámasztja, hogy a térség fejlődéséhez, az ott élők életminőségének javulásához szükség van a Párkány-Balassagyarmat-Ipolytarnóc-Losonc eurégiós vasútra. A gyakorlati megvalósítás azonban elakadni látszik, annak ellenére, hogy az Ipolyság-Drégelypalánk között hiányzó 6,3 km-es szakasz újjáépítéséről a magyar és a szlovák miniszterelnök szándéknyilatkozatot írt alá 1999-ben. Ipolytarnóctól Losoncig pedig a pályát teherszállításra jelenleg is használják, a személyszállítás megindítása csak finanszírozás és hatósági engedélyezés kérdése.

A Novohrád – Nógrád régióban magyarok és szlovákok óriási örömmel és reménnyel ünnepelték a határbontás napját, 2007-ben. Ám a vasúti kapcsolat azóta nem javult, hanem romlott. Határok nélkül már életképes lehetett volna a 2005/2006-os menetrendben közlekedő Miskolc – Fülek – Salgótarján –Hatvan közötti járat, ehelyett megszüntették. 2009-ben megszűnt a Bánréve – Sajólénártfalva határátmenet, majd 2011. május1-én a Fülek-Somoskőújfalu járat is.

Észak-Magyarország és Dél-Szlovákia 250 km-es határszakaszán jelenleg csak Szob-Párkány és Hidasnémeti-Kassa között tudunk vasúton átmenni, és csak nemzetközi járattal. Magyar – szlovák regionális vasút, ami a határ-menti települések egymásközti közlekedését, Ipolyság, Balassagyarmat, Szécsény Losonc, Fülek, Feled, Kassa térségi központok elérhetőségét szolgálná: nincs.
A hegyes-dombos vidék is indokolja, hogy ne a közút, hanem a vasút élvezzen prioritást. És merjük kimondani: a turizmus fellendítése szempontjából is szükség van a vasútra a páratlan természeti értékeket, kultúrtörténeti kincseket rejtő vidéken.
A rendezvényt a Nemzeti Civil Alapprogram Támogatja.

Sajtókapcsolat:

– Lőrincz Mária a Középső Ipoly-mente Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója, az Ipoly-hidak Újjápéítéséért Polgári Társulás elnöke: +421908961477
– Dr. Mészáros Péter, elnök, Magyar Közlekedési Klub: +36-70-289-4970
– Radvánszky Judit, Nógrádszakál polgármestere: +36-70-967-6731
– Serfőző András, társelnök, Ipoly-hidak Újjáépítéséért Polgári Társulás: +36-20-455-8126
– Somodi Mária, projektvezető, Magyar Közlekedési Klub: +36-20-522-7485

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás