A rovat kizárólagos támogatója

Lápi póc telepítés a Ráckevei Dunaágon

Dátum: 2012. június 12.

Helyszín: Ráckeve, Kossuth Lajos u. 94.

A Tavirózsa Környezet- és Természetvédő Egyesület és a Szent István Egyetem MKK KTI Halgazdálkodási Tanszéke szeretettel meghívja Önt a Ráckevei Dunaágon tervezett haltelepítésre.  Az eseményen 120 db., összesen 12 millió Ft természetvédelmi értékű lápi pócot telepítünk.

Találkozó helyszíne:  Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség (partner szervezet) székháza Ráckeve, Kossuth Lajos u. 94.

Időpont: 2012. június 12., 9.00 óra 
További információk: Tatár Sándor, programvezető  tel.: (70) 210-1242    e-mail: tatarsandor[kukac]invitel.hu

1. A Lápi póc Fajvédelmi Mintaprogram rövid bemutatása

A veresegyházi székhelyű Tavirózsa Környezet- és Természetvédő Egyesület 2008-ban indította el a Lápi póc Fajvédelmi Mintaprogramot, melyhez a Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszéke is csatlakozott. Míg az egyesület tevékenysége az in situ védelemhez kapcsolódik [lápi halfajok veszélyeztetett állományainak mentése (például szennyezések vagy vízépítő tevékenységek elől) és új élőhelyek létrehozása], addig a tanszéken az ex situ védelem területén (lápi halfajok szaporítása és nevelése) folytatnak sikeres munkákat.

A Lápi póc Fajvédelmi Mintaprogram célja a nemzetközi vöröskönyves, fokozottan védett lápi póc (természetvédelmi érték: 100.000.- Ft) kárpát-medencei állományának megőrzése és gyarapítása. 2008-2010 között a Szadai Mintaterület (Pesti-síkság) degradált részein 6 db. kubikgödör méretű, egymástól elszigetelt vízteret hoztunk létre („Illés-tavak”). Az új vizekben és a lápi póc (Umbra krameri) természetes élőhelyein botanikai, vízkémiai, hidrobiológiai és halfaunisztikai vizsgálatokat végeztünk. A póc egykori jelentős élőhelyein az amurgéb terjeszkedését figyeltük meg, mely a halfaj fennmaradását veszélyezteti.

2009-ben saját szaporítású réti csíkot (Misgurnus fossilis) és széles kárászt (Carassius carassius) telepítettünk az 1. sz. Illés-tóba túlélési vizsgálat céljából. 2010-2011 folyamán 26 db. mentett lápi póc anyahalat szaporítottunk, illetve 660 db. lárvát neveltünk fel. Az 1. sz. Illés-tó fizikai-kémiai vízminősége és a táplálékul szolgáló zooplankton és makrozoobenton faj- és egyedszáma két év alatt elérte a természetes „pócos” vizekre jellemző értékeket. A betelepített réti csíkok és széles kárászok jól fejlődtek, ezért 2010-2011 folyamán lápi póc anyahalakat és előnevelt pócokat telepítettünk az Illés-tavakba (génmegőrzés) és eredeti élőhelyükre. 2010-2011 tavaszán a széles kárász és a lápi póc sikeresen leívott az Illés-tavakban, a természetes póc szaporulat megközelítőleg 1000 db. lárva volt.

További, részletes információk a Tavirózsa Egyesület honlapján olvashatók:
http://www.tavirozsa-egyesulet.hu/index.php/programok/lapipoc

Összefoglaló szórólap:

http://www.tavirozsa-egyesulet.hu/programok/Lapi_poc_Program_leporello_1.jpg

http://www.tavirozsa-egyesulet.hu/programok/Lapi_poc_Program_leporello_2.jpg


2. A ráckevei duna-ági telepítés előzményei

2010 szeptemberében az M0 híd feltöltésre ítélt bővítési területéről [Ráckevei (Soroksári-) Dunaág, Szigetszentmiklós: Czuczor-sziget] összesen 21 db. lápi pócot mentettünk ki. (Ezt a kivitelező pozitív hozzáállása, együttműködése nélkül nem tudtuk volna megvalósítani.) A halakat a Szadai Mintaterületen, a 2009 júliusában kialakított 3. sz. Illés-tóban helyeztük el. Ezekből 2011 márciusában 16 egyedet fogtunk be laboratóriumi szaporításra. A tanszéki szaporítás és nevelés sikeres volt, a 120 db., 2012. június 12-én telepítésre szánt egyed innen származik. A 3. sz. Illés-tó a halak számára megfelelő élőhely volt, melyet mi sem bizonyít jobban, minthogy a benne maradt pócok 2011-ben leívtak. A tóból származó, 2012. évi ivadékokból további 257 db-ot tervezünk telepíteni 2012. augusztus végéig a Ráckevei Dunaágon.

A Lápi póc Fajvédelmi Mintaprogram vezetői nagyra értékelik a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség, mint partnerszervezet együttműködését, melynek során szerepet vállalnak egy védett, nem horgászható halfaj megőrzésében.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás