A rovat kizárólagos támogatója

Mentsük meg a Sóstót a kiszáradástól, beépítéstől!

Dátum: 2011. május 24.

Helyszín: Székesfehérvár, Sóstó 1.

Mentsük meg a Sóstót a kiszáradástól, beépítéstől! – könyvbemutató és filmvetítés
 

Szeretettel várjuk a média képviselőit 2011. május 24-én, kedden 17:00 órakor a székesfehérvári Gárdonyi Géza Művelődési Házban (8000 Székesfehérvár, Sóstó 1.)

Banizs Károly – J. Mező Éva – Takács András Attila: A Székesfehérvári Sóstó Természetvédelmi Terület című könyvének ünnepélyes bemutatójára a szerzők és a kiadó képviselője részvételével.

Könyvárusítás (kedvezményesen 3800 Ft) és dedikálás a helyszínen. A BOCS Alapítvány kiadásában most megjelent mű tartalmazza A város ölelésében című természetfilm DVD-jét is. 
________________________________________

Székesfehérvár gyönyörű természeti értéke, a Sóstó Természetvédelmi Terület, az emberek pusztító tevékenységei miatt veszélybe került. Székesfehérvári civilek, cégek és az önkormányzat képviselőtestületének tagjai összefogtak, hogy megőrizzék e kincset a város lakosságának és a jövő generációinak.

„A város által fokozatosan körbenőtt Sóstó ma Székesfehérvár jelentős természeti értéke. A volt homokbánya területe országos védettségű, maga a tó (ma már nagyobbrészt nádas) és környezete helyi védettséget élvez. … Hosszú évtizedek során sok emberi beavatkozás érte, … de a természet visszahódította a területet, magába ötvözve a mesterséges beavatkozásokat is. A változatos, szinte hamisítatlan természeti környezetben sokszínű élővilág, számos védett növény- és állatfaj találta meg otthonát. A betonrengeteg lakója karnyújtásnyi távolságon belül juthat egy „szelet” természethez, ha a városi nyüzsgésből kikívánkozik.” (részlet a könyvből)

„Végül is a szerzőhármas elérte célját. Olyan monográfiát hozott létre, amely sokoldalúságával, elkötelezettségével kiemelkedik a hasonló művek sorából. Elkötelezett a természet e kicsiny darabkájának megőrzése mellett, amely kitartóan őrzi a helybéli múlt jeleit, akármennyire is megtépte a sors, akárcsak a királyi várost viharos történelme. Olyat, amely – nem egyszer a szakmai nyelv bölcs tolmácsolásával – felvilágosít, az értékek megbecsülésére tanít, és sokat tesz azért, hogy az arra fogékony olvasóban is felébressze a felelősséget szűkebb környezete iránt. És nem utolsó sorban alkotóik erős judíciuma révén hozzájárul a Székesfehérvári Sóstó hosszú távú fenntartásának megalapozásához.
Ezért ajánlja melegen a művelt Nagyközönségnek, diákoknak, szakembereknek okulásra, gyönyörködésre ezt a szép albumot a hajdani fehérvári diák.” (Fekete Gábor Dr., a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja)

„A természet szívós ellenálló-képességéről és megújító őserejéről, a helyi közösség megpróbáltatásairól és szívós tenni akarásáról mesél – tudós evolúcióbiológiai fejtegetésekkel, közérthető növényföldrajzi, ökológiai és környezetjogi ismeretterjesztő fejezetekkel, színpompás fotókkal, helyi krónikával, emlékezésekkel, színes anekdotákkal, s még túraajánlatokkal is – ez a sokoldalú botanika-, ornitológia-, földrajz-, és történelemkönyv. Megható és meghökkentő történet az egykorvolt lápvilágról…” (Jövő Nemzedékek Ombudsman)

További információ:
BOCS Alapítvány
+36-30-2351378
m@bocs.hu

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás