A rovat kizárólagos támogatója

Odúkihelyezéssel egybekötött szalakótavédelmi terepi programindító

Dátum: 2015. április 22.

Helyszín: Ópusztaszer

Elindul a terepszezon a hazánkban eddig nem használt eszközöket is felvonultató szalakótavédelmi LIFE programban.

A szalakóta a fákkal tarkított nyílt területek madara. Élőhelye alapvetően megegyezik Magyarország kiemelkedő természeti kincsei közé tartozó túzok, parlagi sas, kerecsensólyom, kék vércse és ürge előfordulási területével. Ezek az állatok európai uniós szinten is olyan értéket képviselnek, hogy az Unió LIFE Nature alapja a védelmüket több milliárd forint összértékű forrással támogatta vagy támogatja jelenleg is.

A puszta ikonikus élőlényeinek is tekinthető, európai uniós forrásból védett fajok sorába a szalakóta is felzárkózott azzal, hogy 2014 szeptemberében elindult „A szalakóta védelme a Kárpát-medencében (LIFE13/NAT/HU/000081)” elnevezésű projekt, ami 2020 márciusáig több mint 1,5 milliárd forintot biztosít a faj hazai védelmére.  Mivel a szalakóta vonuló, a telet Afrika Szaharától délre húzódó területein tölti, a LIFE program első terepszezonja ezekben a napokban indul.

Ez úton szeretnénk meghívni az odúkihelyezéssel egybekötött terepi programindító eseményre, amire 2015. április 22-én (szerda), 10-11 óra között kerül sor Ópusztaszeren.

A találkozó 10 órakor, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark főbejáratánál lesz. A megjelentekkel innen az odúkihelyezés közeli helyszínére megyünk át, ahol a projekt szakmai koordinátora nem csak a programot mutatja be, de közösen egy mesterséges szalakótaodút is kihelyezünk. Ezt követően mindenkit meginvitálunk egy kávéra a Puszta-házába, ahol iskolásokkal közösen bemutatjuk a program keretében elkészített, egyedi szalakótás játékokat is.

Részvételi igényüket, kérjük, legkésőbb április 20-ig (hétfő) jelezzék. Az előzetesen regisztrálók szalakótás ajándékcsomagot kapnak.

További információ és regisztráció:
Göcző Gabriella – MME kommunikációs munkatárs
20/ 232-1807
goczo.gabriella@mme.hu

Háttér információk a szalakótáról és a most induló LIFE+ védelmi programról

A szalakóta hatalmas, mintegy 11,5 millió km2-es elterjedési területe Nyugat-Európától Észak-Afrikán át Közép-Ázsiáig terjed. A faj állományának 50-70%-a Európában él. Észak- és Nyugat-Európa jelentős területeiről napjainkra eltűnt. A létszámcsökkenés a faj többi európai élőhelyén is jelentőssé vált az ezredfordulóra, így a szalakóta is bekerült a potenciálisan veszélyeztetett fajok sorába. Ez azt jelenti, hogy célzott védelmi intézkedések nélkül az állománycsökkenés várhatóan tovább folytatódik, és a faj még veszélyesebb helyzetbe kerül.

A környező országokban is tapasztalható állománycsökkenés miatt az elmúlt két évtizedben sikeresen stabilizált, fokozottan védett (természetvédelmi értéke 500 000 Ft) magyarországi állomány egyre inkább felértékelődik. Ezt ismerte fel az Európai Unió LIFE Nature alapja, és támogatja a 2014-2020 között zajló, „A szalakóta védelme a Kárpát-medencében (LIFE13/NAT/HU/000081)” elnevezésű programot. 

A program vezetője a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), partnerek:
• Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, Magyarország
• Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, Magyarország
• DALERD, Délalföldi Erdészeti Zrt., Magyarország
• MILVUS Csoport, Románia
• Szatmárnémeti Környezetvédelmi Ügynökség, Románia

A LIFE program keretében egyaránt kutatjuk a faj viselkedését, környezeti igényét, és a fennmaradását segítő tájgazdálkodás lehetőségeit:
• Fenntartható szalakóta fészkelőhely-kezelési terv kidolgozása
• A meglévő fészkelőhelyek felmérése
• Nemzeti fajvédelmi terv elkészítése
• Monitoring rendszerek kialakítása, résztvevők oktatása
• Szalakóta Látogatóközpont kialakítása Szeged térségében
• Füves puszták helyreállítása
• Fás legelők helyreállítása
• Ártéri erdők gondozása
• Szalakóta fészkelőhelyek kialakítása
• Facsoportok ültetése és gondozása
• Szalakótabarát gazda-hálózat kiépítése
• Középfeszültségű oszlopok szigetelése
• A vonulási útvonal és telelőhelyek potenciális veszélyeinek feltárása
• Az illegális fakitermelés megakadályozása
• A faj védelmének társadalmasítása
Ezekről részletesen tájékozódhat a projekt honlap „Akciók” menüpontjában:
http://rollerproject.eu/hu/content/akciok

A tevékenységek között kiemelkedően fontos a szalakótáknál Magyarországon első alkalommal használt műholdadós és geolokátoros jelölés. Így először kaphatunk pontos információkat a faj hazai állományának pontos vonulási viselkedéséről és telelőterületéről, illetve a költési időszakban használt territóriumok nagyságáról. A madarak mozgását ráadásul a lakosság nyomon követheti az MME által működtetett www.satellitetracking.eu honlapon. Mintaértékű akciónak számít a „szalakótabarát-gazda” hálózat kialakítása is, hiszen hazánk legértékesebb pusztai élőhelyei nem fenntarthatóak a több mint ezer éven át folytatott gazdálkodás nélkül.

Budapest, 2015. április 16.

Mindenkit szeretettel várunk!
Orbán Zoltán
kommunikációs munkatárs / communication officer
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület / BirdLife Hungary

Tel: +36 1 275 62 47
Fax: +36 1 275 62 67
Mobil: + 36 20 425 94 50
E-mail: orban.zoltan@mme.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás