A rovat kizárólagos támogatója

Ösztön és ösztönzés: mitől születik több gyerek? konferencia

Dátum: 2018. június 06.

Helyszín: Budapest, Nagymező utca 54

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) június 6-án 18 órától a Preziben (1065 Budapest, Nagymező utca 54.) várja a sajtó munkatársait, ahol rendhagyó szakmai konferenciáján 18 előadó 5 perces felszólalásokban vitatja majd meg, hogy milyen állami, kormányzati intézkedésekre lenne szükség ahhoz, hogy emelkedjen Magyarországon a születések száma.

A téma kapcsán számos releváns, egymásnak sokszor ellentmondó szempont megjelenik majd: szociálpolitika, oktatás, egészségügy helyzete, a háborítatlan szülés, a munkaerő-piaci lehetőségek, a tudatosan gyermektelenek és a nagycsaládosok meglátásai, illetve a férfiszerepek és az alternatív családmodellek.

Az esemény sajtónyilvános, de a férőhelyek száma korlátozott, ezért kérjük, jelezz vissza június 4-ig a tasz@tasz.hu címen.

Mikor? Június 6. 18-21 óra között
Hol? Prezi HQ – 1065 Budapest, Nagymező utca 54.

Az eseményt a Facebookon élőben is közvetítjük.

A részletes program:

Jó szóval oktasd – kormányzati döntések a társadalmi változásért
Előadók:
Pető Andrea (CEU): Milyen főbb törekvések voltak Magyarországon a születésszám növelésére és milyen sikerrel?
Szikra Dorottya (MTA-TK): Mik azok a szociálpolitikai intézkedések, amik a leghatékonyabban, és mik azok, amik a legkevésbé hatékonyan segítik a gyerekvállalási kedvet?
Vajda Róza (MTA-TK): Mi az a három legfontosabb munkaerő-piaci változ(tat)ás, ami ahhoz kellene, hogy nőjön a gyerekvállalási kedv? Niedermüller Anna (AKG): Miben kellene változnia az közoktatásnak ahhoz, hogy a a családok szívesebben vállaljanak gyereket?
L. Ritók Nóra (Igazgyöngy): Mi a három legsürgetőbb feladata az államnak a leszakadó réteghez tartozók gyerekvállalásával kapcsolatban?

Játszani is engedd – egyéni nehézségek és állami teendők
Előadók:
Dr. Velkey György (Bethesda Gyermekkórház): Mi a teendő az egészségügyben annak érdekében, hogy több gyerek szülessen?
Lőrincz Kati (Más Állapotot a Szülészetben): Mi az a három legfontosabb dolog, aminek változnia kellene a kórházi szülés gyakorlatában, hogy szívesebben szüljenek a nők?
Kardos Bogáta (PATENT): Mi a köze az abortuszszabályozásnak és a fogamzásgátló eszközökhöz való hozzáférésnek a gyerekvállalási kedvhez?
Gyurkó Szilvia (Hintalovon – YELON): A szexedukáció nem pont azt eredményezi, hogy kevesebb gyerek fog születni?

Apa mosdik, anya főz – kinek mi a dolga?
Előadók:
Szél Dávid (Pszichológus, Apapara blog): Mi köze a férfinak a gyermekvállalási kedvhez?
I. Gregor Anikó (ELTE-TáTK): Mi köze a férfinak a gyermekvállalási kedvhez?
II. Skrabski Fruzsina (3 királyfi, 3 királylány mozgalom): Mi az a három dolog, ami leginkább kell egy nőnek és egy férfinak, hogy megszülessenek kívánt, tervezett gyerekeik?
Nótár Ilona (kulturális antropológus): Minek köszönhető, hogy a roma családok több gyereket vállalnak és kapcsolódik-e ez a hagyományos férfi-női szerepekhez?

Együtt lenni jó – mi a család?
Előadók: (Előadó felkérés alatt):
Milyen indokok alapján választottam a tudatos gyermektelenséget?
Iván Erika (ügyvéd, egészségügyi szakjogász): Miért olyan rögös a mesterséges megtermékenyítés útja, és minek kellene változnia? Paulon Viktória: Társadalmi érdek-e az örökbefogadás és milyen nehézségekkel kell szembenéznie az örökbefogadónak?
Büchler Tamás (szülő): 4 szülő több, mint 2? Nehezebb-e egy szivárványcsaládban a gyerek és a szülő élete?
Csordás Anett (szülő): Minek kellene változnia, hogy nagyobb biztonságban érezze magát a szülő, ha fogyatékkal élő gyereke születik?

A rendezvény házigazdája Veiszer Alinda újságíró.
Kérjük, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel segítse elő, hogy az ügyről a nyilvánosság tudomást szerezhessen. Felmerülő kérdéseivel keresse Kertész Annát, a TASZ Kommunikációs vezetőjét a 06 20 327 3043-as telefonszámon.

Támogasd a TASZ jogsegélyszolgálatát

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás