A rovat kizárólagos támogatója

Poláros fény(szennyezés), zebrák, rovarcsapdák és felhődetektorok:

Dátum: 2011. november 10.

Helyszín: Budapest, Pázmány sétány 1A

Poláros fény(szennyezés), zebrák, rovarcsapdák és felhődetektorok:  a kutatás, innováció, oktatás és ismeretterjesztés összhangja. Horváth Gábor egyetemi tanárjelölti bemutatkozó előadása.

2011. november 10 15-16 óra  ELTE TTK, 1117 Budapest, Pázmány sétány 1A, északi épülettömb, 0.81. Ortvay-termeben (földszint + 1. emelet)

Az előadás kivonata:

Mint az ELTE Biológiai Fizika Tanszékére kiírt biofizikus egyetemi tanári állásra pályázók egyike, a kutatási, innovációs, oktatási és ismeretterjesztõi eredményeim közül néhány kiragadottat mutatok be:

1 Kutatási eredményeimbõl az egyik legérdekesebbet és legújabbat ismertetem részletesebben, ami új magyarázattal szolgál azon régi rejtélyre, hogy miért csíkosak a zebrák. Megmutatom, hogy a zebracsíkos testmintázat egyik evolúciós jelentõsége az, hogy védelmet nyújt gazdájának a polarotaktikus böglyökkel s más vérszívó rovarokkal szemben, melyek súlyos betegségek kórokozóit hordozzák. Rámutatok azon érdekes párhuzamra, amely a zebrák bögölyálló depolarizáló csíkmintázata és a poláros fényszennyezés egyik csökkentési módja között húzódik.

2 A Környezetoptika Laboratóriumban született kutatási eredmények gyakorlati hasznosításaiként példáknak hozom föl a polarizációs felhõdetektorunkat, amit 2010 õszén az Atlanti-óceánon próbáltunk ki a nemzetközi Polarstern-expedíción, és szólok az Európai Uniós támogatással megvalósított fénypolarizációs bögölycsapdáinkról is.

3 Oktatómunkám egy részét híven tükrözik a Biomechanika és Biooptika egyetemi tankönyveim, valamint 9 doktoranduszom. (4) Annak igazolására, hogy úgy szakmailag, mint a nemzetközi szintû innováció céljából is érdemes magyar nyelvû tudományos ismeretterjesztõ közleményeket írni, elmondom, miként vezetett az Élet és Tudományban közölt egyik cikkünk egy hároméves, 1 millió Euro összegû EuFp7-es kutatás-fejlesztési támogatás elnyeréséhez, ami lehetõvé tette a két szabadalommal is védett polarizációs bögölycsapdáink prototípusainak kifejlesztését.

Dr. habil. HORVATH GABOR
egyetemi docens, az MTA doktora
Kornyezetoptika Laboratorium
Biologiai Fizika Tanszek
Fizikai Intezet
Termeszettudomanyi Kar

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás