A rovat kizárólagos támogatója

Sajtóbejárás a szennyvízátemelő telepen

Dátum: 2011. szeptember 14.

Helyszín: Budapest XXI. Vas Gereben utca 53-59.

Hogyan jut el 30 ezer háztartás szennyvize a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepre? Sajtóbejárás a csepeli Vas Gereben utcai szennyvízátemelő telepe.

Csepelen ez év áprilisában kezdődtek meg a kerület teljes körű csatornázását célzó, korszerű technológiákat felvonultató, mintegy 40 millió eurós uniós beruházás kivitelezési munkálatai. A 2012 végéig tartó munka eredményeként a Vas Gereben utcai átemelő telepen összegyűjtött mintegy napi 20 000 köbméter szennyvíz közvetlenül a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepre jut majd, így jelentősen javul a Duna vízminősége.

Ezúton tisztelettel meghívjuk Önt a Vas Gereben utcai szennyvízátemelő telepen rendezett sajtóbejárásra, melynek keretében lehetőség nyílik a telepen zajló munkálatok megtekintésére, valamint a Csepel életében új fejezetet jelentő beruházás részleteinek, eddigi előrehaladásának megismerésére is.

A rendezvényen választ kaphat a következő kérdésekre:
• Milyen új műtárgyak, technológiák biztosítják a szennyvízátemelő telep és a teljes csepeli szennyvízhálózat hatékonyabb működését?
• Milyen feladatokat lát el a telepen a három, újonnan beépítésre kerülő szivattyúcsoport?
• Hogyan jut el a kerület összes szennyvize a Csepel-sziget északi részén található Központi Szennyvíztisztító Telepre?
• A Vas Gereben utcai átemelő telepen kívül milyen munkálatokra kerül sor a csepeli szennyvízhálózat fejlesztése során?

Időpont: 2011. szeptember 14. (szerda), 10:00 óra
Helyszín: Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. Szennyvízátemelő Telepe (Budapest XXI. kerület, Vas Gereben utca 53-59.)

A rendezvényen részt vesz és a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep és kapcsolódó létesítményei projekt keretében zajló COL4 beruházást bemutatja:

• Gál Tibor, a projektet koordináló Enviroduna Beruházás Előkészítő Kft. műszaki menedzsere

Megtisztelő jelenlétére feltétlenül számítunk!

Részvételi szándékát kérjük, jelezze:

Boczán Edinánál a 06/30-555-1818-as telefonszámon, vagy a boczan.edina@doubledecker.hu e-mail címen.

Háttérinformáció:

A Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep és kapcsolódó létesítményei projekt Közép-Kelet-Európa legjelentősebb környezetvédelmi beruházása, amely alapjaiban korszerűsítette a főváros szennyvíztisztítási rendszerét és technológiáját, nagymértékű kapacitásbővítést eredményezett, és amelynek köszönhetően újra tisztább lett a Duna vize Budapestnél. A Csepel-sziget északi részén épített tisztítómű biztosítja, hogy a folyóba visszajutó, biológiailag tisztított víz aránya a korábbi 51%-os értékkel szemben 95%-ra emelkedhessen.

A beruházáshoz kapcsolódóan Európai Uniós támogatásból a Főváros számára további korszerűsítésekre, hálózatfejlesztésekre nyílt lehetőség. 2010-ben kiegészítő projektelemekként Budapest hat kerületében tehermentesítő gyűjtőcsatornák épültek, illetve megtörtént az albertfalvai, ferencvárosi és kelenföldi szennyvízátemelő telepek záporoldali fejlesztése. Ezeket a fejlesztéseket követik a 2011-2012-ben megvalósuló újabb projektelemek, így a csepeli szennyvízhálózat fejlesztése, valamint városszerte további tehermentesítő gyűjtőcsatornák építése. A beruházás finanszírozása 65%-ban Európai Uniós támogatásból történik, a fennmaradó részből 20% a Magyar Állam támogatása, további 15% pedig a Fővárosi Önkormányzat önrésze.

100% lefedettség Csepelen

A csepeli szennyvízhálózat bővítését, valamint a szennyvizek tisztítását célzó projekt több elemből áll. A fejlesztés keretében elsőként a Vas Gereben utcai szennyvízátemelő telep kapacitásbővítésére és modernizálására kerül sor annak érdekében, hogy az a hálózatra újonnan csatlakozó csepeli háztartások szennyvizét fogadni tudja. A telep bővítésével egy időben kiépül az a csatlakozó akna is, amely középtávon, egy Duna alatti átkötésen keresztül a Dél-budai XXII. kerület szennyvizét is a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepre továbbítja.

A projekt része emellett a Csepel északi, középső, királyerdei és hárosi részeit érintő nagyszabású hálózatfejlesztés is, amelynek köszönhetően 2012 végére a csepeli háztartások 100%-a kapcsolódhat a korszerű szennyvízhálózathoz. A közcsatornákra történő rákötés előfeltétele a Vas Gereben utcai átemelő telep és a szennyvíz nyomócsőpár próbaüzemének sikeres lezárása, amelynek tervezett határideje 2012. július 31.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás