A rovat kizárólagos támogatója

Természetközeli gazdálkodási gyakorlatok útmutatója

Dátum: 2019. november 19.

Helyszín: Gödöllő, Isaszegi út 200.

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára, Tóth Péter, a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ főigazgató helyettese és Dr. Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ügyvezető igazgatója beszédet mond a „Természetközeli gazdálkodási gyakorlatok útmutatója – Gazdálkodás Natura 2000 gyepterületeken” című kézikönyv bemutatóján.

Időpont: 2019. 11. 19. (kedd) 09:30 óra
Helyszín: Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ 2100 Gödöllő, Isaszegi út 200.
Sajtókapcsolat: Krupincza Mariann  30-348-6842

Program:
09:30     Köszöntők

Tóth Péter főigazgató helyettes – Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ

Balczó Bertalan helyettes államtitkár – Agárminisztérium

Dr. Halmos Gergő ügyvezető igazgató – MME

10:15     Összefoglaló a mezőgazdasági biodiverzitás helyzetéről és az MME kapcsolódó szakmai tevékenységéről, terveiről

Králl Attila projektvezető – MME

10:40     Felkért hozzászólások

11:50     Könyvbemutató

Rezneki Rita a kiadvány szerkesztője – MME

11:15     Kérdések, hozzászólások, javaslatok

11:30     A rendezvény zárása

Kérjük, részvételi szándékát e-mailben jelezze munkatársunknak, Kurucz Zsuzsannának a kurucz.zsuzsanna@mme.hu címen. Köszönjük!

Háttér

A természeti sokféleség világszerte tapasztalható rendkívüli mértékű csökkenése az agrárterületeken különösen riasztó, és ez a negatív tendencia Magyarországon is érzékelhető. Hazánk területének közel kétharmada mezőgazdasági művelés alatt áll, ezért természeti értékeink megőrzése jelentős mértékben függ a mezőgazdaságtól. Az agrárterületek természeti sokféleségének megőrzése, és az ehhez szükséges fenntartható mezőgazdálkodási gyakorlatok elterjesztése a természetvédelem és az agrárium szereplőinek együttműködését igényli. A közös munka alapvető feltétele, hogy az agárgazdaság meghatározó szereplői: gazdálkodók, falugazdászok, szaktanácsadók és a kifizető szervezetek szakemberei tudatában legyenek a mezőgazdasági élőhelyeket érintő változásoknak, felismerjék az aggodalomra okot adó tendenciákat, és ezek alapján hozhassanak felelős döntéseket közös jövőnk alakításával kapcsolatban. A megfelelő döntések meghozatalához az is elengedhetetlen, hogy az érintettek tisztában legyenek a természetkímélő gazdálkodás elméleti és gyakorlati kérdéseivel, a természetvédelmi előírások hátterével.

Célunk, hogy a nyomtatott és elektronikus formában egyaránt megjelent kézikönyv eljusson a Natura 2000 gyepterületek megőrzésében érintett szereplők széles köréhez. Ezzel is hozzájárulva hazánk legértékesebb természeti élőhelyeinek és védett értékeinek aktív mezőgazdasági tevékenység mellett is mind teljesebb megőrzéséhez, a biodiverzitás egyre aggasztóbb mértékű csökkenésének megállításához.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás