A rovat kizárólagos támogatója

The Future of FOOD – Az élelem jövője fotókiállítás megnyitó

Dátum: 2015. október 12.

Helyszín: Szabadság tér, Budapest

A NATIONAL GEOGRAPHIC magazin összefogott az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetével (FAO), hogy a tavalyi évtől kezdve képi formában – és a mögöttük megbúvó történeteken keresztül – dolgozzák fel az élelem, az étel témáját. 2015. október 12-29 között a képek egy része Budapesten lesz látható.

A „The Future of FOOD – Az élelem jövője” sokféle szempontból és széles földrajzi perspektívát kínálva nyúl a témához. Megismerhetünk általa embereket, akiknek élelmünket köszönhetjük: perui burgonyatermesztő indiánt, terményével büszkélkedő ukrajnai gazdát vagy víz alatti ráktelepet Kanada partjainál.
Képet kaphatunk más országok étkezési szokásairól, hogyan, mennyit és miként esznek más kontinenseken. Gyakran meglepő és érdekes különbségeket fedezhetünk fel egy-egy ország, de akár családok vagy korszakok között is.

A kiállítást a FAO a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával hozta el Budapestre a szervezet alapításának 70. évfordulója alkalmából. A FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Irodája 2007 óta Budapest szívében, a Benczúr utcában működik és fejlesztési projekteket koordinál tőlünk keletebbre (Nyugat-Balkán, Törökország, Kaukázus és Közép-Ázsia).
„Napjainkban a táplálkozást övező érdeklődés szinte példanélküli,” mondta Vladimir Rakhmanin, a FAO főigazgató helyettese és az Európáért és Közép-Ázsiáért felelős regionális képviselője. „Ez egy üdvözlendő trend annak tükrében, hogy milyen komoly kihívások előtt állunk az élelmezés terén.” Vajon képes lesz bolygónk eltartani 9 milliárd embert 2030-ban? A kiállításon látható infógrafika többek között erre is választ keres.
„A világ ezen részén sok problémánk a helytelen táplálkozásból ered,” folytatta Rakhmanin. „A tagországainkkal és partnereinkkel közösen azon dolgozunk, hogy az éhezés és az alultápláltság a múlté legyen, de közben odafigyeljünk természeti értékeinket megóvására is.”

Dr. Fazekas Sándor méltatta a FAO mint a legnagyobb ENSZ szakosított intézmény munkáját a globális élelmezésbiztonság terén. A földművelésügyi miniszter emlékeztetett, hogy október 16-át épp Magyarország javaslatára választották Élelmezési Világnappá 1981-ben – ami egyúttal a FAO alapításának napja. A szakmai és diplomáciai kapcsolatok a magyar kormány és a FAO között több mint fél évszázadosak, emelte ki Fazekas Sándor, hozzátéve, hogy ennek keretében a Minisztérium jelenleg is támogat élelmezésbiztonsági problémákkal küzdő országokat kríziseik kezelésében és fenntartható élelmiszertermelési módszerek alkalmazásában.
„2014 májusában azzal a szándékkal vágtunk bele ebbe a sorozatba, hogy egy folyamatos párbeszédet indítsunk el olvasóinkkal a bolygónk élelmezése generálta kihívások és lehetséges válaszok kontextusba helyezéséért és jobb megértéséért,” mondta Gary E. Knell a National Geographic Társaság elnöke és vezetője. „Az élelem, az étkezés mindenki számára fontos téma, úgyhogy gyorsan világossá is vált számunkra, hogy érdemes hosszabb távra tervezünk a sorozattal, hogy ezáltal a történetek mélyebb rétegeit is bemutathassuk és erősítsük kapcsolatunkat magával a témával.”

DÁTUM:     2015. október 12. (hétfő), 12.00  
HELYSZÍN:  Szabadság tér, Budapest
RÉSZTVEVŐK: 
§  Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter
§  Vladimir Rakhmanin, a FAO főigazgató helyettese és az Európáért és Közép-Ázsiáért felelős regionális képviselője

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás