A rovat kizárólagos támogatója

Édesvízért folyó konfliktusok a világban és kialakulásuk lehetőségei Magyarországon

hirdetés

Szerző: Szalkay Csilla

Év: 2004

Város: Budapest

Egyetem/főiskola: ELTE

Tanszék: Genetikai Tanszék

Oldalszám: 74

Szakdolgozat letöltése

Napjainkban a világ számos országában, mivel nincs kielégítő mennyiségű édesvíz a társadalom egyes csoportjai vagy egésze számára, édesvízszűkösség és ebből adódó konfliktusok alakulnak ki.
A dolgozatban először arra keresek választ, hogy az édesvízért, mint természeti erőforrásért folytatott fegyveres vagy fegyver nélküli konfliktusok milyen okokra vezethetők vissza. Ezek az okok lehetnek földrajziak, demográfiaiak, társadalmiak, gazdaságiak, valamint a klímaváltozással kapcsolatosak.
Ezután azzal foglalkozom, hogy a fent említett okok miatt Magyarországon milyen vízszűkösségből fakadó konfliktusok adódtak az elmúlt évtizedekben. A jövőre vonatkozó prognózisok alapján megvizsgálom, hogy a következő évtizedekben mely faktorok játszhatnak szerepet egy esetleges konfliktus létrejöttében. Eredményeim szerint – az egész országra vonatkozóan – elsősorban az éghajlatváltozás és a felvízi országokból érkező vízmennyiség csökkenése eredményezhet vízszűkösséget és ebből fakadó konfliktusokat. Ugyanakkor vannak olyan faktorok is, amelyekre nem léteznek előrejelzések, így a vízmennyiségre gyakorolt hatásaik bizonytalanok.
A dolgozatban végül arra keresek választ, milyen politikai és gazdasági változtatásokat kell véghezvinni ahhoz, hogy a nélkülözhetetlen édesvízkészleteket megóvjuk, és így a konfliktusok kialakulását elkerüljük. Foglalkozom továbbá azzal, hogy az oktatási intézményekben mily módon lehet hatni a gondolkodásmódra a vízigény csökkentése érdekében.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás