A rovat kizárólagos támogatója

Visnyeszéplak fenntarthatósági modell-kísérletének vizsgálata ökológiai lábnyomának számításával

hirdetés

Szerző: Vásárhelyi Boglárka

Év: 2012

Város: Gödöllő

Egyetem/főiskola: Szent István Egyetem

Tanszék: Természetvédelmi és Tájökológiai Tanszék

Oldalszám: 56

Szakdolgozat letöltése

Dolgozatomban a fokozódó globális problémák és a jelenlegi rendszer fenntarthatatlansága miatt, egy élhetőbb világot keresve találtam rá az élőfalvakra. Ezek a természeti környezetet megőrző életmód és gazdálkodás egyik legjobb mintáit nyújtják. Így A fenntarthatóság előörsei c. kutatás megállapításából kiindulva, a Krisna-völgyre alkalmazott ökológiailábnyom-számítási módszert alapul véve Visnyeszéplak fenntarthatósági elemzését tűztem ki célomul.
Az emberi tevékenységek által az ökológiai rendszerekben elindított negatív folyamatok mérséklésére szervezett világkonferenciákról, természetvédelmi egyezményektől kezdem a szakirodalmi áttekintést. Majd a közösségi kezdeményezések szintjén folytatom, a zöldmozgalmaktól egészen az élőfalvak kialakulásáig. Ezek után a szakdolgozathoz szervesen kapcsolódó fenntarthatóság témakörét, a mutatójaként szolgáló ökológiailábnyom-számítás módszerét, majd Visnyeszéplak élőfalu-kezdeményezés történetét járom végig. A széplaki élet mindennapjainak sokszínűségét és az önellátás megvalósulását részekre bontva, adatokkal támasztom alá. A fogyasztásukat földterületté alakítom: földhasználati
osztályonként, külön-külön az egyes lábnyom-összetevők meghatározom. A számítások összegzéseként megalkotom a fogyasztás-földhasználati mátrixot. A célkitűzéseknek megfelelően összehasonlítást teszek a természeti környezetet megőrző életmódot képviselő élőfalvak és a fogyasztói társadalmat tükröző magyarországi lábnyom között. Szemben Magyarország 3,59ha/fő értékével, Krisna-völgynél 1,485 ha/fővel a lábnyomcsökkenés 60%-os, míg Visnyeszéplaknál 1,067ha/fővel 70%-os.
Javaslatot teszek Nagyszékely hasonló módszerekkel való vizsgálatára, és a számítás finomítására. Az ökológiai lábnyom számításának segítségével számszerűsítve is sikerült alátámasztani az élőfalvak fenntarthatóságát. E fenntarthatósági mutató bevezetésével Magyarországon, az elemzések készítésénél, elképzelésem szerint, feléjük is nagyobb figyelem fordul majd. Megismerésük és a közzel való megismertetésük elengedhetetlen, s talán minket is szemléletváltásra ösztönöz, mértékletességre és tudatosságra tanít.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás