Hirdetés

Idén a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), az egyik leghosszabb múltra visszatekintő és legnagyobb hazai zöld szervezet is képviseltette magát a Szigeten.

Ennek kapcsán beszélgettünk képviselőjükkel, Jakab Péterrel.
Greenfo: Milyen célból jöttetek ki ide a Szigetre?
MME: A Szigeten legfőképpen a jelenlétünk a fontos; eredeti célunk az volt, hogy minél több olyan embert megszólítsunk, akikhez eddig esetleg nem jutottunk el. Eddigi tapasztalataink alapján ez sajnos nem nagyon sikerül, mert olyanok keresnek meg minket, akik már amúgy is hallottak rólunk, és elég nehéz olyanokat megszólítani, akik érdektelenek. A lehetőség a Zöld Udvarban való részvételre a Védegyleten keresztül jött számunkra. A WWF-el közösen mi vagyunk ketten természetvédő szervezetek a Zöld Udvarban, az összes többi szervezet állat-, illetve környezetvédő.
Greenfo: Milyen akcióitok vannak itt a Szigeten? Hallottam, hogy például a Sziget végében madármegfigyelést szerveztek.
MME: Igen, van kinn egy teleszkópunk itt az Óbudai-sziget csúcsán, ott az éppen felbukkanó madarakat lehet megnézni. Ezek például a tőkés réce, a dankasirály, a dolmányos varjú; ezek a fajok biztos vannak, de volt már billegetőcankó is, amely különlegesebbnek számít. A legtöbb programunk 7-én, kedden lesz, a WWF-el közösen egy természetvédelmi napot szervezünk, amikor is lesz egy természetismereti vetélkedőnk. Ez igazából gyerekeknek szól majd, de felnőtteknek is jó szórakozást fog nyújtani. Madárhang-CD-t, pólót, illetve könyvet lehet majd nyerni, attól függően, hogy az ember első, második, vagy harmadik helyen végez az egymás után háromszor megrendezett vetélkedőn. Lesznek általunk szervezett beszélgetések, filmvetítések a délután folyamán. Egyébként itt a Zöld Udvarban folyamatosak a programok, ezekkel próbáljuk megnyerni az embereket az ügynek. Eddig úgy néz ki, hogy sikerül becsalogatni a tömegeket, a keményebb dolog most már a megtartás.
Greenfo: Vannak új tagok, akiket itt szerveztetek be?
MME: Igazából nem nagyon tudom; sokan vittek tőlünk belépési nyilatkozatot, ez úgy megy, hogy elviszik ezt a nyilatkozatot, kitöltik és beküldik az egyesület címére, s attól kezdve lesznek tagok. Így egyelőre nincsen rálátásunk arra, hogy vannak-e itt belépett új tagok, ez csak később fog kiderülni.
Greenfo: Láttam kitéve a standotokon egy plakátot fotókkal különböző állatokról és növényekről; ezek mire szolgálnak?
MME: Ezek most egy köztes vetélkedőszerű megmozdulás eszközei; minél több embernek szeretnénk legalább a gondolkodását egy kicsit megmozgatni. Lehet nyerni kerecsensólymos plakátot, vagy búbosbankás képeslapot. Igazából nem a tudásra, hanem a próbálkozásra szoktuk odaadni; tehát ha valaki meg se próbálja, az persze nem nyerhet, de ha már leguggol oda velünk a tabló elé és próbálja kitalálni, és mi el tudjuk neki mondani, amit szeretnénk, akkor már kap.

Greenfo: Milyen eredményeket kaptatok a Sziget végén a madármegfigyelésen? Gondolom, szoktatok kijárni ide, az Óbudai-szigetre más időszakokban is. Kevesebb madár van most, a zajos rendezvények ideje alatt, mint egyébként szokott lenni? Ugyanazok a fajok vannak most, mint máskor szoktak lenni?
MME: Ez egy nagyon érdekes dolog; van itt a sátrunban egy lista, amin rajta vannak a tavaszi, illetve az őszi vonuláson észlelt madarak, és a nyáron és a télen itt tartózkodók. Egy másik táblázatba pedig folyamatosan írjuk, hogy naponta milyen madarakat látunk a rendezvény alatt. Az eddigi tapasztalatok alapján, (igaz, most többen vagyunk és többet madarászunk, így nagyobb eséllyel kerülnek a szemünk elé), azok a fajok vannak itt, amiket várunk, tehát egyáltalán nem menekülnek el a madarak, csak próbálnak egy másik helyet keresni itt, a Szigeten. Például reggel tízig, amikor még csak nagyon kevés mozgás van, a feketerigók itt szedegetnek a Zöld Udvarban, a földön. Őszapókat is lehet látni rendszeresen, a leghangosabb koncert közben is itt, a környező fákon. Zöld küllőt is szoktunk látni minden nap. Ez minket is nagyon meglepett; valószínűleg, amikor nagyon nagy zaj van, kicsit kijjebb vonulnak a Sziget szélére, a Duna-partra, ott sokkal intenzívebben észleljük a madarakat a rendezvény ideje alatt, mint máskor. A vízimadarakat pedig szinte egyáltalán nem zavarja, csak a motorcsónakok.
Greenfo: Szerencsére a költési időszak már nagyjából véget ért…
MME: Igen, illetve éppen lecsengőben van, a fiatalok mostanában repülnek ki a fészekből, s úgyis kóborolnának.

Greenfo: Végül mutasd be légy szíves az egyesület általános céljait!
MME: Az egyesület célja az általános természetvédelem, illetve a természetvédelmi szemléletformálás, mint legfontosabb célkitűzés, mert ugye a természetet védeni az állatok nem tudják, csak az emberek. Minél több embert nyerünk meg a természetvédelem ügyének, annál hatékonyabban tudunk dolgozni, s ha ezt már kisgyermekkorban elkezdjük, akkor az egész gondolkodásmódját arrafelé tudjuk terelgetni, hogy nem csak az emberek vannak a világon, hanem csak egy részét alkotják a rendszernek. A konkrét fajok védelméről kezd áttevődni a hangsúly a különböző területek, élőhelyek védelmére
Greenfo: Az élőhely nélkül nem lehet egy fajt megmenteni, maximum állatkertben, de annak önmagában nincs sok értelme.
MME: Igen, pontosan. Ezenkívül azzal nem csak egy fajt mentünk meg, ha megvédünk egy élőhelyet, hanem egy egész kis ökoszisztémát megmenthetünk…
Greenfo: Azokat a fajokat is, amikre egyébként nem terelődne rá a figyelem, példul az olyan kisebb állatok, mint a rovarok.
MME: Ha van rá lehetőségünk, közalapítványokon keresztül területeket szoktunk vásárolni, illetve ha erre nincs lehetőségünk, megpróbáljuk megszerezni a terület kezelési jogát, hogy biztosítsuk a terület természetközeli kezelését. Célunk az ott lévő ökoszisztéma fenntartása, illetve ha az leromlott, degradálódott, akkor megpróbáljuk visszaállítani az eredeti állapotokat.

Greenfo: Köszönjük az interjút!
MME: Mi is köszönjük.

A szervezet elérhetősége:
1121 Budapest, Költő u. 21.
E-mail: MME
honlap:MME
a honlap megújulása szeptemberre várható.
Ingyenes, zöld szám: 06 80 203 796

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás