A rovat kizárólagos támogatója

Lányi András: a szakadék felé vezető útról soha nem késő letérni

Az író, filozófus szerint Magyarországot csak zöld alapokon lehet sikeresen fejleszteni. Úgy látja azonban, hogy az ökopolitikának ma nincs képviselete hazánkban, és nincs is értelme zöld pártokról beszélni, amíg nem alakult ki a társadalmi bázisuk. A probléma, hogy ez egy évszázados folyamat, miközben az ökológiai katasztrófa már javában zajlik.

Lovagkereszt pókkutatásért

Idén a Magyar érdemrend lovagkeresztjét kapta dr. Szinetár Csaba, az ELTE SEK Biológia Tanszék főiskolai tanára a Kárpát-medence pókfaunájának kutatásában elért, nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményei, kimagasló színvonalú oktatói munkája, valamint ismeretterjesztő tevékenysége elismeréseként.

Bardóczi Sándor: a természetvédelem nem politikai furkósbot

Ősszel két olyan fasor-rekonstrukció is indul, ami fájdalmas lesz. Ráadásul ez csak a kezdet, a szinte egykorú fővárosi faállomány ugyanis egyszerre ér hanyatló korszakába. Bardóczi Sándor főtájépítésszel a lopakodó olimpia, a méhlegelők mellett arról is beszélgetett a Népszava, hogy mi állíthatja meg a kormányt.

In memoriam Ráday Mihály

79 éves korában meghalt Ráday Mihály Kossuth-díjas filmoperatőr, rendező, tévés szerkesztő, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke, számos városvédelemmel foglalkozó könyv szerzője, épített örökségünk megőrzéséről szóló műsor készítője, Budapest díszpolgára. Ráday Mihály halálhírét a családja közölte.

Isten, Haza, Embertárs szolgálata. In memoriam Kárpáti László

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Prof. Dr. Kárpáti László, a természetvédelemhez kapcsolódó tudományos kutatások kiemelkedő szakembere, a Fertő-Hanság Nemzeti Park alapító igazgatója, a Soproni Egyetem címzetes egyetemi tanára, Ászár és Sarród községek, Sopron Megyei Jogú Város díszpolgára, méltósággal viselt hosszan tartó súlyos betegség után, 2021. június 27-én átadta lelkét a Teremtőnek.

A bolygónk jövőjének tudománya

David Attenborough több mint 70 éves televíziós munkássága során az élet és halál kérdését a ragadozó és a zsákmány közötti küzdelemben fogalmazta meg. Az édeni és gazdag természeti világ lenyűgöző megnyilvánulásainak bemutatását az utóbbi években egy teljesen más fajta narratíva váltotta fel, amikor dokumentumfilmjeiben először a megmaradt éden megkérdőjelezhetetlen pusztulása kapott egyre nagyobb teret, majd… Tovább »

Érteni és szeretni kell a természetet, ez a lényeg: 90 éves Schmidt Egon

Több tízezer ember köszönheti a természet iránti rajongását Schmidt Egonnak, aki 2021. június 16-án ünnepelte 90. születésnapját! Schmidt Egonnak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is sokat köszönhet, hiszen az egyesület alapító tagja volt, jelenleg is tiszteletbeli elnöke.

In memoriam Dr. Kemény Tamás

Mély fájdalommal és Tamás lelke iránti soha nem múló hálával értesítjük a KÖVET tagjait, hogy Egyesületünk első magyar támogatója és alapító főtitkára, Dr. Kemény Tamás 2021. június 13-án eltávozott közülünk.

Új ügyvezető és szakmai igazgató az Energiaklub élén

Új szakember vette át az Energiaklub vezetését, Méhes Martina a szervezet ügyvezető és szakmai igazgatója. Szakterülete a megújuló energiák, a klímaváltozás, valamint az atomenergia, azon belül is a termonukleáris magfúzió.

Idén Takáts Margité a Lehoczky János-díj

Az Erdei Iskola Egyesület (EIE) által 2005-ben alapított Lehoczky János díj az erdei iskola mozgalom rangos elismerése. 2021-ben Takáts Margit, a királyréti Hiúz Ház Erdei Iskola idén nyugdíjba ment vezetője vehette át a Lehoczky János-díjat.