A rovat kizárólagos támogatója

Felavatták az első magyar botanikusnő emlékhelyét a Füvészkertnél

A növényvilág tudományos ábrázolásának művésze, a Búvár zsebkönyvek, a “Kis növényhatározó” és számos más ismeretterjesztő könyv illusztrátora volt Csapody Vera, aki élete legnagyobb részében a Józsefvárosban, a Baross utca 4. szám alatt élt és alkotott. A napokban emléket állítottak a tiszteletére a Füvészkertnél.

ENSZ-nagykövetként folytatja Ujhelyi István

Az Európai Parlamentből a választások után távozó ex-szocialista képviselő maga jelentette ma be, hogy az ENSZ szakosított turisztikai világszervezete (UN Tourism) nagykövetének nevezték ki június elsejével. A feladata alapvetően az uniós intézményekkel való kapcsolattartás, illetve a szervezet brüsszeli állandó képviseletének működtetése lesz.

A Mount Everest igazi hősei nem a gazdag szemetelő hegymászók, hanem a serpák

A serpák egyike a Nepál hegyvidéki régióiban, a Himalájában élő etnikai csoportoknak. Ők emberfeletti képességekkel rendelkeznek, oxigénpalack nélkül jutnak fel a hegycsúcsra. S ráadásul ők cipelik az úgynevezett “profi mászók” összes csomagját. 1 nap alatt teszik meg minimális pihenőkkel azt az utat, amihez a legjobb hegymászóknak általában 4 nap kell. 2018 óta 110 tonna szemetet… Tovább »

A taxonómia ünnepe – Linné születésnapja

317 éve, 1707. május 23-án született Carl von Linné svéd természettudós, a taxonómia, azaz az élőlények tudományos elnevezésének és rendszerezésének atyja. A tudományág elnevezése a taxon szóból származik, amely kifejezés egy tetszőleges rendszertani egységet jelent, taxon tehát a faj, a nemzetség és a törzs is.

98 éves David Attenborough

Munkájának jelentőségét maga a királynő is elismerte azzal, hogy 1985-ben lovaggá ütötte. “A természet csodálatos, és ha nem vagyunk óvatosak, elveszítjük mindazt, amit oly sokáig tartott, hogy kialakuljon.”

Rossz hírek az új antibiotikumokról

Iszonytató jövőt vázol Pál Csaba az antibiotikum-rezisztens baktériumokról. A téma a közeljövő talán egyik legsúlyosabb egészségügyi válsága: a kórokozók világszerte ellenállóbbak lesznek a gyógyszerkészítményekkel szemben, sőt a hatásukra még fertőzőbbé is válhatnak.

Kilencvenéves Jane Goodall

2024. április 3-án ünnepli kilencvenedik születésnapját Jane Goodall brit állatvédő, etológus és csimpánzkutató, a főemlőskutatás forradalmasítója.

Vitézy gyerekkora óta főpolgármesternek készül, de szakmailag és emberileg alkalmatlan

Vitézy Dávidot már az édesanyja is főpolgármesternek szánta, más kérdés, hogy korántsem olyan felkészült műszaki tudás terén, mint az híreszteli magáról – mondta Dorner Lajos a Klubrádió Megbeszéljük című műsorban. A VEKE elnöke szerint Vitézyt mint szóvivőt azért szavazta ki az egyesület tagsága, mivel a hézagos tudását rendszeresen agresszivitással igyekezett pótolni.

Vasvári Miklós, a tragikus sorsú ornitológus

Egy túlélő vitte a hírt a családnak nyolcvan évvel ezelőtt: a legyengült Vasvári Miklóst, a neves ornitológust, öt gyermek édesapját 1945. február 27-én agyonlőtte a balfi munkatáborban egy SS-különítmény.