A rovat kizárólagos támogatója

Budapest vőlegénye: Podmaniczky Frigyes

A napokban ünnepeltük Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulóját. Ebből az alkalomból Nyáry Krisztián  írásával emlékezünk meg arról a 199 éve született színes egyéniségű báróról, aki sokat tett  nagy szerelméért, a fővárosért.

Elhunyt Turi-Kovács Béla egykori környezetvédelmi miniszter

November 3-án 87 éves korában otthonában, szerettei körében elhunyt Turi-Kovács Béla, aki a kisgazda és a polgári mozgalmak meghatározó alakja volt. A fideszes politikus 1998-tól volt parlamenti képviselő, 2014 óta pedig az Országgyűlés korelnöke, legidősebb tagja volt.

A Duna mozgalomtól a Selyemgombolyítóig. In memoriam Vásárhelyi Judit

Szomorúan tudatjuk, hogy Vásárhelyi Judit, a Duna Kör egyik alapító tagja, a Duna Charta vezetőségének tagja, a Független Ökológiai Központ volt vezetője, a hazai környezeti nevelés jeles képviselője, az 1985-ös Alternatív Nobel-díj egyik megnevezettje, a Környezetünkért Díj és a Karátson Gábor Díj kitüntetettje súlyos betegség következtében eltávozott.

In memoriam Pifkó Dániel

Pifkó Dániel biológia-történelem szakos végzettségével munkássága során mindvégig kitűnően valósította meg az előremutató felfedező botanikai kutatások, valamint a múlt tiszteletének és feltárásának egyensúlyát. Pifkó Dániel 2023.10.25-én, Szerbiában a Cemerno-hegységben tragikus hirtelenséggel elhunyt. 46 éves volt.

Sólyom László elnök úr emlékére

Kivételesen hiteles személyiségét, környezetvédelmi ügyekben (is) példamutató cselekedeteit felidézve látszik igazán az a hatalmas űr, ami a leváltása óta betöltetlen maradt (noha az általa egykor elfoglalt köztársasági elnöki pozíció nem szűnt meg [csak átalakult]). 2013-as beszélgetés Sólyom László  – valóban zöld – volt köztársasági elnökkel, akadémikussal.

Karikó Katalin kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat

A 2023-as orvosi-élettani Nobel-díjat Karikó Katalin és Drew Weismann kapták megosztva biokémiai felfedezéseikért, amelyek lehetővé tették egy hatékony mRNS-alapú vakcina kifejlesztését a COVID-19 ellen.

Schlitt Bence 2023. ifjú kócsagőre

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság ifjú kócsagőre Schlitt Bence, valamint mentora Pintér András természetvédelmi őr nyerte el a „Matula és Tutajos” címet. Szeptember 22-én, az idén ötven éves Hortobágyi Nemzeti Parkban, az idén 10 éves Ifjú kócsagőr program országos döntőjével egybekötött háromnapos záróeseményen hirdették ki a nyerteseket.

Varga Gáborra már Gaia vigyáz odaát

Varga Gábor, a Gaja Környezetvédő Egyesület elnöke örökre lehunyta szemét. Elkötelezett, a természetet rajongással szerető ember volt, akinek a teremtett világ iránti alázatát, a környezetvédelem ügyébe fektetett munkáját nem feledjük!