A rovat kizárólagos támogatója

Schmotzer András kapta idén a Boros Ádám díjat

A Boros Ádám díj a hazai botanikusok és vegetáció kutatók egyik legrangosabb szakmai díja, amelyet a kétévente megrendezésre kerülő “Aktuális Flóra- és Vegetációkutatás a Kárpát-medencében” című konferencián adnak át.

Papp Simon, a magyar olajbányászat megteremtője

A 67 éves olajkutató mérnök nyugdíjazása után is mindennap dolgozott. Évtizedek óta a világ legjobbjának számított a szakmájában, ő tárta fel Magyarország, Románia, Szerbia, Horvátország, Törökország, Albánia, Kanada és Ausztrália legfontosabb olaj- és gázmezőit. A világ egyik legjobb geológusa 85 évesen hunyt el. Élete végéig küzdött a rehabilitációjáért, de nem szolgáltattak neki igazságot.

In memoriam Kállay György

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megrendülten tudatta, hogy Kállay György alapító és örökös tagja, volt főtitkára és elnöke életének 72. évében rövid betegség után szeptember 26-án váratlanul elhunyt.

Mától Kádár Andrea az Országos Atomenergia Hivatal élén

Az OAH vezetőjének Orbán Viktor miniszterelnök 2021. szeptember 29-étől Kádár Andreát nevezte ki. Az új vezető tevékenységének elsődleges célja a hazai nukleáris felügyeleti rendszer megerősítése – tájékoztatott a szaktárca.

Lányi András: a szakadék felé vezető útról soha nem késő letérni

Az író, filozófus szerint Magyarországot csak zöld alapokon lehet sikeresen fejleszteni. Úgy látja azonban, hogy az ökopolitikának ma nincs képviselete hazánkban, és nincs is értelme zöld pártokról beszélni, amíg nem alakult ki a társadalmi bázisuk. A probléma, hogy ez egy évszázados folyamat, miközben az ökológiai katasztrófa már javában zajlik.

Lovagkereszt pókkutatásért

Idén a Magyar érdemrend lovagkeresztjét kapta dr. Szinetár Csaba, az ELTE SEK Biológia Tanszék főiskolai tanára a Kárpát-medence pókfaunájának kutatásában elért, nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményei, kimagasló színvonalú oktatói munkája, valamint ismeretterjesztő tevékenysége elismeréseként.

Bardóczi Sándor: a természetvédelem nem politikai furkósbot

Ősszel két olyan fasor-rekonstrukció is indul, ami fájdalmas lesz. Ráadásul ez csak a kezdet, a szinte egykorú fővárosi faállomány ugyanis egyszerre ér hanyatló korszakába. Bardóczi Sándor főtájépítésszel a lopakodó olimpia, a méhlegelők mellett arról is beszélgetett a Népszava, hogy mi állíthatja meg a kormányt.