A rovat kizárólagos támogatója

Legyen a fővárosnak nyája! Bardóczi Sándor Budapest zöldfelületeinek helyzetéről

Budapest Biodiverzitás Stratégia, zöld oázisok, méhbarát kertek, az ember és a természet viszonya: Bardóczi Sándorral, Budapest főtájépítészével az Építészfórum beszélgetett az elmúlt félévben elindult folyamatokról, a COVID-19 tapasztalatairól és arról, hogy milyen lenne, ha a közparkokban legeltetéssel tartanánk fenn a gyepet. Jó ötletekből nincs hiány, úton vagyunk az élhető város felé.

Nagy harcra készül az első magyar “Energetika” Ámon Ada

Ma délelőtt 11 órakor ért véget az a nemzetközi  online ceremónia, aminek során Ámon Ada energia- és klímapolitikai szakember  – egy francia és egy német kolléganőjével együtt – átvehette az Európai Bizottság most alapított “Women in Energy” díját.

Isten veled Bálint gazda

“A környezet ápolása a legcsodálatosabb foglalkozás, amit egy ember kívánhat magának az életben” – nyilatkozta egyszer az ország kertésze. Élete 101. évében elhunyt Bálint György kertészmérnök és tévés személyiség, akit mindenki csak Bálint gazdaként ismert. “Ha visszatekintek az éltemre, nagyon sok mindenhez hűtlen lettem, de a szakmámhoz sohasem, és ennek örülök.”

Búcsúzunk Dr. Debreczeny Istvántól

Elment a hazai vállalati környezetvédelem egyik  meghatározó alakja, Dr. Debreczeny István, vagy inkább Debreczeny ÚR csupa nagybetűvel. A KÖVET Egyesület munkatársai megrendülve értesültek halálhíréről, hiszen alapítónk volt, majd a későbbiekben az Egyesület Elnökségének tagja.

Gyerekekkel kézen fogva az erdőben – a Pangea Egyesület bemutatása

„Mi a Pangea Egyesületnél abban hiszünk, hogy az erdőről az erdőben kell mesélni a gyerekeknek” – mondta előadásában Bombay Bálint, a Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület elnöke. Az Online Biológia Konferencia által szervezett előadásban bepillantást nyerhettünk az Egyesület természetvédelmi, környezeti nevelési és kulturális tevékenységébe. Bombay Bálint, az Egyesület elnöke mesélt, aki gyermekként ismerte meg a szervezetet… Tovább »

Im memoriam Karátson Gábor

Ma lenne 85. éves Karátson Gábor Kossuth-díjas festőművész, író, környezetvédő (1935-2015). Egyfajta személyes emlékezés gyanánt a fia készített összeállítást apja életéről, művészetéről, illetve a nevét viselő, 2017-ben megnyílt Lakásgyűjteményről.

In memoriam Lontay Zoltán

Nagy szomorúsággal tudatjuk, hogy Lontay Zoltán 2020 május 7-én örökre elhagyott bennünket. Elkötelezett környezetvédőt, kiváló szakembert, hűséges barátot vesztettünk.

Az idei Akadémiai Újságírói Díj Albert Valériáé

A hagyományok szerint idén is a közgyűlés első napján  – azaz ma – adták volna át az akadémiai díjakat és elismeréseket, erre azonban a járványhelyzet miatt nem kerülhetett sor. Az MTA Elnöksége a tudomány népszerűsítése érdekében kifejtett eredményes újságírói tevékenysége elismeréseként Akadémiai Újságírói Díjban 2020-ban Albert Valériát részesítette.

Felejtsük el az “aki nem dolgozik, ne is egyék” elvet

Megúszhattuk volna válság nélkül az átállást egy tudatosabb életmódra, mondta a HVG-nek Köves Alexandra ökológiai közgazdász, most viszont a recesszió kényszerítheti ezt ki. Az biztos, hogy az értékek új értelmezést nyerhetnek, és ez sok mindent megváltoztathat.