A rovat kizárólagos támogatója

In memoriam Léhner Ilona

Isten veled Ili! Tragikus hirtelenséggel vesztettük el Léhner Ilit, aki leglelkesebb pápateszéri önkéntesünként segítette a Reflex Környezetvédő Egyesület munkáját a farkashegyi ökológiai központban.

Július 14-e a csimpánzoké!

Már 7. éve ünnepeljük a Csimpánzok Világnapját. 1960-ban ezen a napon kezdte meg kutatásait Dr. Jane Goodall Afrikában, a Tanganyika-tó partján a mai Gombe Nemzeti Parkban, hogy tanulmányozza ezeket a titokzatos és csodálatos főemlősöket. Ez az a nap, ami oda vezetett, hogy újra kellett definiálni az ember fogalmát.

In memoriam Gerencsér László

Szomorúan és megrendülten tudatjuk a hírt, hogy Gerencsér László, a Nemzeti Botanikus Kert üvegházi gyűjteményének nyugalmazott vezetője 2024.07.03-án elhunyt.

‍Változás a KSZGYSZ szakmai igazgatói posztján Markó Csaba leköszön

Markó Csaba, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének szakmai igazgatója több évtizedes környezetvédelmi, hulladékgazdálkodási szakterületen végzett szakértői munka után nyugdíjba vonult, feladatait a továbbiakban Kertész-Káldosi Zsuzsanna veszi át. 

Zakar András: Egy korszak véget ért.

Zakar András, a Főkert főigazgatója a Facebook-oldalán egy hosszú posztban jelentette be, hogy „egy korszak véget ért”, amiben szó szerint nem írja, hogy kirúgták volna, de erre lehet következtetni abból, hogy azt írja, „őszintén azt gondolom mindent megtettem, hogy zöldebb és élhetőbb Budapestet hoztunk létre. Ezt már nem lehet elvenni. Eddig tartott… a folytatás mással következik”.

Kalas György a zöld harcos, és a notórius beadványszerkesztő

Elsőként kapta meg tavaly a Zöld Civil Díjat a hazai zöldmozgalom egyik nagy öregje. Kalas György jogász, a győri Reflex Környezetvédő Egyesület egyik alapítója évtizedek óta fáradhatatlan harcosként képviseli a zöld ügyet. ” Én egyidőben voltam Soros ösztöndíjas Orbán Viktorral, csak ő sok-sok pénzért Oxfordban, én pedig a töredékéből Győrszabadhegyen.”

Felavatták az első magyar botanikusnő emlékhelyét a Füvészkertnél

A növényvilág tudományos ábrázolásának művésze, a Búvár zsebkönyvek, a “Kis növényhatározó” és számos más ismeretterjesztő könyv illusztrátora volt Csapody Vera, aki élete legnagyobb részében a Józsefvárosban, a Baross utca 4. szám alatt élt és alkotott. A napokban emléket állítottak a tiszteletére a Füvészkertnél.

ENSZ-nagykövetként folytatja Ujhelyi István

Az Európai Parlamentből a választások után távozó ex-szocialista képviselő maga jelentette ma be, hogy az ENSZ szakosított turisztikai világszervezete (UN Tourism) nagykövetének nevezték ki június elsejével. A feladata alapvetően az uniós intézményekkel való kapcsolattartás, illetve a szervezet brüsszeli állandó képviseletének működtetése lesz.

A Mount Everest igazi hősei nem a gazdag szemetelő hegymászók, hanem a serpák

A serpák egyike a Nepál hegyvidéki régióiban, a Himalájában élő etnikai csoportoknak. Ők emberfeletti képességekkel rendelkeznek, oxigénpalack nélkül jutnak fel a hegycsúcsra. S ráadásul ők cipelik az úgynevezett “profi mászók” összes csomagját. 1 nap alatt teszik meg minimális pihenőkkel azt az utat, amihez a legjobb hegymászóknak általában 4 nap kell. 2018 óta 110 tonna szemetet… Tovább »

A taxonómia ünnepe – Linné születésnapja

317 éve, 1707. május 23-án született Carl von Linné svéd természettudós, a taxonómia, azaz az élőlények tudományos elnevezésének és rendszerezésének atyja. A tudományág elnevezése a taxon szóból származik, amely kifejezés egy tetszőleges rendszertani egységet jelent, taxon tehát a faj, a nemzetség és a törzs is.