A rovat kizárólagos támogatója

A serpák egyike a Nepál hegyvidéki régióiban, a Himalájában élő etnikai csoportoknak. Ők emberfeletti képességekkel rendelkeznek, oxigénpalack nélkül jutnak fel a hegycsúcsra. S ráadásul ők cipelik az úgynevezett “profi mászók” összes csomagját. 1 nap alatt teszik meg minimális pihenőkkel azt az utat, amihez a legjobb hegymászóknak általában 4 nap kell. 2018 óta 110 tonna szemetet hoztak le a hegyről, amit a “bátor mászok” s kísérőik hagytak ott.
S mégis őróluk nem hallassz semmit, amikor valaki célba ér, és a fél világ dicséri, arccal a kamerák mögött állnak.  És mindennek a tetejébe, egyetlen “profi” mászó sem mászott fel segítség nélkül.  2018 óta az elmúlt években 110 tonna szemetet hoztak le a hegyről, amit a “bátor mászok” s kísérőik hagytak ott.
A serpák a Himalája hegyvidékén nőnek fel, amely magában foglalja a magas tengerszint feletti magasságot is. Ennek eredményeként fizikailag alkalmassá válnak a magaslatokban való tartózkodásra. A testük alkalmazkodott az alacsony oxigéntartalomhoz és az extrém időjárási körülményekhez, ami előnyt jelent a hegyen történő mozgás során.

A serpák közösségében a hegyi kultúra mélyen gyökerezik. Az elődeiktől tanulják a hegymászás művészetét, technikáit és túlélési stratégiáit. Az idősebb generációk tapasztalatait és tudását átadják a fiatalabbaknak, akik szintén részt vesznek a hegyi tevékenységekben. Korán kezdik a hegyekkel való ismerkedést és segítőként dolgoznak a hegyi expedíciókban, így gyakorlati tapasztalatot szereznek a hegymászásban.

A serpák kultúrájában a hegyek tisztelete és a kitartás mélyen gyökerezik. Minden egyes alkalommal ugyanolyan tisztelttel és őszinteséggel tekintenek a mászásra, mintha az első útjuk lenne. Számukra az Everest egy istenség. Ezt tükrözi a helyiek által adott neve, a Csomolungma is, aminek jelentése a Föld isten anyja, amit mély alázattal kezelnek.
Jó pénzért (10.000$ )segítenek olyanokat, akik még jobb pénzért (100.000$) önként mennek életveszélybe sodorni magukat.
Amikor majd valaki egyedül mászik fel ezeknek a hősöknek a segítsége nélkül, bátran szóljon, tapsolok neki.
CSODÁS NAPOT KÍVÁNOK !

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás