Takarítják a világ tetejét

2019. június 7.

Hírek

Négy holttestet és 11 tonna szemetet hoztak le a Mount Everestről nepáli serpa hegyi vezetők az egy hónapos takarítás során – jelentette be ma Dandu Radzs Ghimire, a turisztikai minisztérium vezetője.

Szétszemetelik a világ tetejét

2019. február 16.

Hírek

Lezárták a mászóengedéllyel nem rendelkező látogatók előtt az alaptábort a Mount Everest (Csomolungma) északi, kínai oldalán a területen egyre súlyosbodó hulladékprobléma miatt.

A Himalája jegének harmada eltűnhet néhány évtizeden belül

2019. február 4.

Hírek

A Himalája és a Hindukus hegység jégborításának legkevesebb egyharmada el fog tűnni a globális felmelegedés miatt az évszázad végéig – derült ki egy Katmanduban ismertetett új tanulmányból. Ez 1,5 méterrel növelné a globális tengerszintet.

Szétszemetelt Mount Everest

2017. május 11.

Hírek

Négy tonna szemetet gyűjtöttek össze munkások és önkéntesek a Mount Everest Kínához tartozó északi oldalán egy nagyszabású takarítási művelet első öt napján.

Több száz új fajt fedeztek fel a kelet-himalájai régióban

2015. október 5.

Hírek

A mai Élőhelyek Világnapja alkalmából kiadott WWF-jelentés szerint több mint 200 új fajra bukkantak az elmúlt évek során a Kelet-Himalája „sérülékeny” ökológiai régiójában. Ilyen például a tüsszögő majom, a sétáló hal és az ékszerre hasonlító kígyó.

Aggasztóan gyorsul a gleccserek olvadása

2015. augusztus 5.

Hírek

A gleccserek példátlanul gyors olvadására figyelmeztet egy most közzétett jelentés. A folyamat mind az Alpok, mind a Himalája, vagy az Andok gleccsereinél is megfigyelhető.

Megfúrták a Föld istenasszonyát

2013. május 21.

Hírek

Kínai kutatóknak sikerült az éghajlatváltozás kutatását szolgáló, három jégmintát venniük a Föld legmagasabb hegyéről, a Mount Everestről. A több mint egy hónapig tartó expedíció a hegy északi részét borító keleti Rongbuk gleccser közelében, egy hegyi ösvény melletti jégtakaróba fúrva jutott a szükséges mintához.

A világ tetején is fogy a hó

2013. május 14.

Hírek

13 százalékkal zsugorodtak a Mount Everest térségében lévő gleccserek az elmúlt 50 évben. A kutatók legfrissebb adatai szerint a hóhatár 180 méterrel került feljebb.