Hirdetés

Bárki lehet ürgemonitorozó!

A Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer Ürgemonitorozó Programja közel 25 éve követi nyomon ennek a fokozottan védett kisemlősnek az országos állomány változásait. A szakemberek minden év áprilisában szabványos ürgelyuk-számolási módszerrel becslik meg, hogy az előző évekhez képest hogyan változik az ürgeállomány Magyarországon. A feladat azért nem egyszerű, mert ilyenkor kb. egy hét áll rendelkezésre arra, hogy ezt… Tovább »

641 túzokot számláltak a Körös-Maros Nemzeti Park tájain

A március 25-29. között lezajlott tavaszi túzokszinkron során összesen 641 túzokot számoltak a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén.  A KMNP túzokállományának legjelentősebb része Dévaványa térségében él.

Íme a 18 éves rétisas matuzsálem

Egy 2006-ban jelölt, hazai gyűrűs rétisast fényképezett Gémné Kovács Anita 2024 április 6-án a Hortobágyon. Jelenleg ez a legidősebb, ismert korú hazai jelölésű rétisas.

A magyarok visszaléptek, elbukott az élővilág hatékony védelme az EU-ban

Az Európai Parlament február 27-én fogadta el az uniós Természet-helyreállítási rendeletet (EU NRL), amely értelmében 2030-ig az unió tengeri és szárazföldi ökoszisztémáinak 20, míg 2050-ig 100 százalékát kell jelentősen javítani, azaz rossz állapotból jó állapotba kell hozni. A jogkövetkezményekkel járó és mérhető célokat megfogalmazó törvény a világ mondhatni legambiciózusabb természetvédelmi céljainak megvalósítását tűzte ki, amelyhez… Tovább »

Meg tudjuk-e menteni a nyílt tengerek élővilágát?

Ha beleugrunk a tengerbe, nem látunk mást magunk körül, csak vízinövényeket és esetleg apróbb élőlényeket – mondja Enric Sala, a National Geographic egy munkatársa. Pedig ideális esetben virágzó tengeri ökoszisztémának kellene körülvennie minket, telis-tele színes halakkal és korallokkal. Sajnos azonban gyorsabban fogjuk ki a tengeri élőlényeket, mint ahogyan azok szaporodni tudnának, emiatt pedig egyre több… Tovább »

Bölcs vízgazdálkodás a Dráva mentén

Az ártereinkkel való együttélés, folyóink ismerete és az ártér nyújtotta lehetőségek feltárása a helyi gazdálkodás és fennmaradás záloga. A közel 6 éven át a WWF Magyarország vezetésével zajló WiseDrava LIFE projekt horvátországi és magyar partnerek együttműködése révén valósított meg élőhely-helyreállításokat Dráva menti mintaterületeken, amivel egyre súlyosbodó problémákat sikerült hatékonyan kezelni.