A rovat kizárólagos támogatója

Védettséggel menekülhetnek meg a Szalamandra-völgy névadói

December 15-én tárgyalhat a fővárosi közgyűlés arról, hogy Budaliget egy részét, a Szalamandra-völgyet védett területté nyilvánítja – erről posztolt Őrsi Gergely, a második kerület polgármestere. Helyrajzilag Alsó-Jegenye-völgy a terület neve, de mivel jelentős számban élnek ott foltos szalamandrák, ezért a köznyelvben az állatokról kapta a nevét.

Szarvasbőgés a nappalidban – itt a WWF első hazai természethang albuma

Mindannyian szeretjük hallgatni a tenger hullámzását és a trópusi esőerdők élővilágát, amit már az interneten keresztül is bárhol, bármikor el lehet érni. De mennyire ismered a téged körülvevő természet hangjait? Az idén 30 éves WWF Magyarország és az Első Pesti Egyetemi Rádió együttműködésének köszönhetően mostantól kétszázéves magyar fák susogását, rejtőzködő madaraink énekét, hazai folyóink csobogását… Tovább »

A covid pusztította el az állatkertbe került bükki szervált

Rossz hír érkezett a Fővárosi Állat- és Növénykertből. Tegnap elpusztult a Bükkben befogott és az Állatkert természetvédelmi mentőhelyére 4 napja este beszállított szervál. Az állat boncolását még tegnap elvégezték, és a vizsgálatok megállapították, hogy halálát Covid19 koronavírus betegség okozta.

Fülön csípték a szervált

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) szakemberei mindent megtettek azért, hogy a napok óta a hírekben szereplő, Borsodnádasdon észlelt szervált biztonságba helyezzék. Két természetvédelmi őrnek tegnap délután sikerült megtalálni és befogni a rendkívül legyengült állapotban lévő állatot.

Negyven év alatt megötszöröződött az afrikai hegyi gorillák száma

Két hegyi gorilla született a kongói Virunga Nemzeti Parkban. A Wilunula családban egy hím, a Humba családban egy nőstény született november 15-én. A két új bébigorillával együtt összesen tizenhat született a veszélyeztetett fajnak számító hegyi gorillából január óta a nemzeti park területén.

A természetkárosítás ellen nem elegendő a törvény szigorítása

A természetet károsító bűncselekmények egyre súlyosabb méreteket öltenek hazánkban – legyen szó akár védett állatok, növények elpusztításáról vagy illegális kereskedelméről. A MME, a TRAFFIC és a WWF Magyarország üdvözli, hogy az Országgyűlés napirendjére került egy természetkárosítással és állatvédelemmel összefüggő törvényjavaslat, azonban úgy vélik, a hatékony fellépés érdekében pusztán a törvényi szigorítás nem célravezető.

A teknősfajok több mint fele veszélyeztetett

Amerikai, francia, ausztrál és német tudósok készítették el A világ teknősei c. atlasz 9. kiadását, amely nemcsak mind a 357 teknősfaj részletes leírását tartalmazza, hanem veszélyeztetettségi állapotukról is képet ad, és összehasonlítja jelenlegi és eredeti élőhelyeiket is. A teknősfajok több mint 50 százaléka veszélyeztetett.