A rovat kizárólagos támogatója

Nincs kedved sasolni?

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil szervezetekkel együttműködve immáron 17. alkalommal szervezi meg az Országos Sasszinkront, a hazánkban telelő ragadozómadarak éves számlálását 2020. január 17-19. között.

A tatai Öreg-tó madarai köszönik a szilveszteri tűzijáték stopot

Az MME és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület megfigyelői szerint a tatai Öreg-tavon december 31-én számolt 4600 vadlúdhoz képest újév hajnalán 5800 lúd volt látható – tehát a szilveszteri tűzijátékozást követően nemhogy nem csökkent, hanem még nőtt is a ludak száma Tatán!

Nem minden mérges, ami fekete! 2020 év hüllője a keresztes vipera

Az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya folytatva a 2012-ben indult Év hüllője/Év kétéltűje programot, „Nem minden mérges, ami fekete!” címmel hirdette meg 2020 év hüllőjének a keresztes viperát. A felhívó szlogen célja annak a tévhitnek az eloszlatása, hogy minden fekete kígyótól tartani kell, hiszen a hazai, nem mérges siklófajok között is akadnak sötét színváltozatok.

Orbán és a természetvédelem – első a család profitja

Két homokbányát is nyitnak Mészáros Lőrincék tájvédelmi területen, azért, hogy legyen honnan alapanyagot szállítani a 26 milliárdos gátjukhoz a Felső-Tiszán. A kitermelésre kiszemelt terep Natura 2000 terület, a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet része, valamint az Ökológiai Hálózat „magterület” kategóriába tartozó részén fekszik.

2020 év madara – az erdei fülesbagoly

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által meghirdetett, 2020 év madara, internetes lakossági szavazás nyertese az erdei fülesbagoly lett.

A süllő lett a 2020-as év hala

A Magyar Haltani Társaság honlapján szervezett közönségszavazáson 14642 szavazat alapján dőlt el, hogy a választható 3 őshonos jelölt közül melyik viselheti az Év hala címet. A voksok legnagyobb részét a süllő kapta (44%), második helyen a csuka végzett (38%), a fokozott védelmet élvező német bucó pedig harmadik lett (18%).

Elpusztult Fausta, a világ legidősebb orrszarvúja

57 éves korában Tanzániában elpusztult Fausta, amelyet a világ legidősebb nőstény keskenyszájú orrszarvújának tartanak. A rinocérosz élete nagy részét szabadon kóborolva töltötte, három éve vitték egy vadvédelmi területre, hogy megmentsék.

Kisfilm a 2019-es év mentett állatairól

Idén is csaknem kétezer segítségre szoruló állatot mentettek ki a Fővárosi Állat- és Növénykert munkatársai. Legújabb kisfilmükben megmutatnak közülük néhányat.