Hirdetés

Itt már nem lesz erdő

Mi vajon az oka illetve a célja ezeknek a tarvágásoknak, mi erről a vagyonkezelő véleménye? Szendőfi Balázs természetfilmes a Börzsönyben járt.

A fehérgólya-fiókák 2024. évi gyűrűzésének eredményei

Elérkezett a fiókák kirepülésének időszaka és ezzel lezárult az MME idei gólyafióka-gyűrűzési szezonja is. A tavalyi rekord után idén még több fióka lábára került gyűrű: oszágszerte 526 fészekben 1767 fióka kapott egyedi jelölést (ez a szám még nem tartalmazza a mentőhelyekre bekerült, később szabadon eresztendő fiatalokat). Az akció 17 megyét, 296 települést érintett.

Magyarország lehet Európa aranysakál nagyhatalma

Mára az ország 86 %-án megtalálható az aranysakál, a faj átlagos éves növekedési üteme eléri a 40 %-ot, így a magyarországi lehet a legnagyobb populáció Európában – közölte a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE).

A július-augusztusi hőségben itassuk a madarakat is

A kánikula idején nem csak nekünk embereknek, hanem a körülöttünk élő madaraknak is sok folyadékra van szükségük. A kertben a madarak gyülekezőhelye lehet egy jól elkészített itató, melynek kialakításakor szabadon szárnyalhat a fantáziánk.

A tiszafüredi parti fecskék meglepő titkai

A kutatók által 2010 végén kifejlesztett geolokátor megadta a lehetõséget arra, hogy pontosan követni lehessen a fecskék útvonalát, azt, hogy az utazás során mit csinálnak, mennyi ideig tartózkodnak Afrika bizonyos helyein és fõként milyen sebességgel repülnek tavasszal vissza.

Még a forró nyárban is szépek az alföldi puszták

A Körös-Maros Nemzeti Park tájait járva még a forró, nyári napokon is sokféle virágban gyönyörködhetünk. A Csanádi pusztákat – elsősorban a tejoltó galajnak köszönhetően -, most a sárga szín uralja.

Gólyafészket láttál? Küldd el az MME-nek az adatokat!

Idén zajlik a 8. nemzetközi és egyben 15. országos fehérgólya-felmérés, melyben bárki részt vehet, sőt a  (MME) kéri is a lakosságot, hogy aki gólyafészket lát, küldje el a szervezetnek az adatokat! A következő két hét, tehát július első fele a legfontosabb időszak, hiszen a fiókák már nagyobbak, de még a fészekben állnak, így könnyű a… Tovább »

Ritka harangvirágfaj kiirtására készül a Budakeszi Vadaspark

A halvány harangvirág nemrég felfedezett, talán egyetlen, de minden bizonnyal legnagyobb budai-hegységi populációjának értelmetlen kipusztítása fog megtörténni, ha azt senki sem akadályozza meg. A Budakeszi Vadaspark a 3-5 percenként közlekedő kék buszoktól 10-15 percnyi sétára található bejáratának az eddiginél tömegesebb autós megközelítése érdekében egy nagyméretü autóparkolót tervez a Natura 2000-es területre, mely lefedi az állomány… Tovább »