A rovat kizárólagos támogatója

Tévhitek a Natura 2000 gyepterületekkel kapcsolatban

Lassan már közeledik a tavasz, így talán időszerű néhány olyan fontos előírás felfrissítése a NATURA 2000-es gyepterületek vonatkozásában, amikkel kapcsolatban sok tévhit kering a köztudatban.

Hosszúszárnyú denevér rekord a Mánfai Kőlyuk-barlangban

A március elején végzett telelő denevérállomány felmérés hatalmas meglepetést okozott a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak. A Mecsek egyik legjelentősebb denevér telelőhelyén, a fokozottan védett Mánfai Kőlyuk-barlangban évtizedek óta nem látott számú, összesen mintegy 175 példányos kolóniáját találták meg a fokozottan védett hosszúszárnyú denevérnek.

Romániai farkasvédelmi aggályok

A farkasok védettségi szintjének csökkentésére irányuló brüsszeli javaslat elutasítását kéri a Natura 2000 Szövetség a bukaresti környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztériumtól – közölte a civil összefogás egyik tagszervezete, a WWF Románia. A közlemény felidézi, hogy az Európai Bizottság tavaly decemberben kezdeményezte a farkasok nemzetközi státuszának a jelenlegi szigorúan védettről védettre módosítását a megnövekedett populációkra vonatkozó,… Tovább »

Felejtsük el ajándékozni Nőnapkor a hóvirágot!

A kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) a nemzetségének legismertebb és egyben legnagyobb elterjedési területtel bíró tagja. A Kárpát-medencében vadon ez az egyetlen hóvirág-faj terem.

A pontos kommunikáció a vadlúdcsapatok összehangolt mozgásának titka

Legalább kétezer vadlúd tartózkodik jelenleg a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületének egyik legértékesebb vizes élőhelyén, a Nagy-Zsombék mocsarában. Az itt összegyűlt vízfelületen alkalmas pihenő- és éjszakázóhelyet találnak maguknak.

Újabb fontos lépés a Természet-helyreállítási törvénnyel kapcsolatban

Az Európai Parlament elfogadta a Természet-helyreállítási törvényt (Nature Restoration Law – NRL), abban a formában, amelyről az európai trialógus (az EU döntéshozó testületeinek hármasa: a Tanács, a Parlament és a Bizottság) megállapodott korábban. A jogszabály megszületésének folyamatában több mint 1 millió polgár, vállalkozás, tudós és nem kormányzati szervezet véleménye is tükröződik.

10%-os fehér gólya növekedését számoltak tavaly

Az idén 50 éves MME megalakulása óta aktívan részt vesz a fehér gólyák védelmében és a faj időszakos felméréseiben. 2023-ban is az ország jelentős részén zajlott adatgyűjtés a fészkekről, a mindenki számára nyitott TermészetLesen program részeként.Elkészült a tavalyi fehérgólya-felmérés összesítése.