A rovat kizárólagos támogatója

Feleannyi ideig élnek a méhek, mint az 1970-es években

Amerikai kutatók laboratóriumi kísérleteik eredményeit az amerikai méhészek tapasztalatai is alátámasztják. Utóbbiak arról számoltak be, hogy az elmúlt évtizedekben egyre több kolóniára volt szükség ugyanannyi mézmennyiség megtermeléséhez.

Mekkora az állateledelek ökológiai mancsnyoma?

Egy új kutatás azt elemezte, hogy a nedves táp, a száraz táp vagy az otthon készített állateledel etetése jár-e jelentősebb környezeti hatásokkal. Hétszeresen károsabb a környezetre a nedves.

Nyolcvanszoros a klímaváltozás miatti heves esőzések kockázata

Nyolcvanszorosára emelkedett a klímaváltozás miatt azoknak a heves esőzéseknek a kockázata, amelyek következtében a közelmúltban pusztító árvizek sújtották Nigériát, Nigert és Csádot – derült ki nemzetközi klímaszakértők egy csoportjának új tanulmányából.

A leendő brazil elnök harcot hirdetett az erdőirtás ellen

A brazil kormány véget fog vetni az illegális erdőirtásnak, és az országot az éghajlatváltozás elleni küzdelem élvonalába emeli – jelentette ki ma a megválasztott brazil elnök az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 27. ülésén (COP27).

Nyolcmilliárdan lakjuk le bolygónkat

8 milliárdan élünk a bolygón. Egészen pontosan persze nem tudhatjuk, most valószínűleg vagy egy kicsivel többen, vagy egy kicsivel kevesebben a 8 milliárdnál, de annyi nagyon valószínű, hogy 2022. november 15-én érjük el a 8 milliárdot. Az előző milliárdforduló 2011-ben volt, a hatmilliárdot pedig 1999-ben értük el.

Megfigyelés, zavarkeltés: diplomáciai botrány a COP27-en

A nemzetközi klímakonferencia helyszínén a német nagykövetség panaszt tett Egyiptomnál, miután aggályosnak találta, hogy a helyi biztonsági erők beavatkoznak a német pavilon vitáiba, filmezik és megzavarják az emberi jogokról szóló rendezvényeket.