A rovat kizárólagos támogatója

Összefügg a demencia a légszennyezéssel

Kapcsolatot találtak a légszennyezés és a demencia (elbutulás) között amerikai kutatók. Tanulmányukból kiderül: a vizsgált időszakban egyetlen év alatt a légszennyezés világszerte körülbelül kétmillió demenciás esetet okozott és mintegy hatszázezer halálesethez vezetett.

Csökkentette a világ műanyagtermelését a járvány

Az ipari korszak kezdete óta mindössze 3. alkalommal csökkent tavaly a világ műanyagtermelése a koronavírus-járvány által előidézett egészségügyi válság miatt. A globális termelés 0,3 %-kal, 367 millió tonnára esett vissza 2020-ban a műanyagtermelők európai szövetségének (PlasticsEurope) frissen közölt adatai szerint.

Betiltják a szőrmekereskedelmet Izraelben

A világ országai közül elsőként Izrael betiltja az állati szőrmék eladását és vásárlását, az erről szóló törvény, amelyet Gila Gamliel környezetvédelmi miniszter írt alá, hat hónap múlva lép életbe. Ez az első országos szintű tilalom, de vannak, akik szerint jelképes, mert túl sok benne a kiskapu.

Klímaüzenetek a G7-eknek

Mindenféle figyelemfelkeltő akcióval üzenik a környezetvédők a G7-eknek, hogy a klímakérdést tegyék csúcstalálkozójuk középpontjába.

Már nem európai a világ legélhetőbb városa

Az új-zélandi Auckland lett a világ legélhetőbb városa, és ebben a koronavírusnak is volt szerepe. Míg a legutóbbi lista élén az osztrák főváros állt, addig ezúttal a top tízbe sem került be.