A rovat kizárólagos támogatója

Milyenek lesznek a jövő otthonai a koronavírus tükrében?

Szergej Makhno ukrán építész és designer 7 pontban foglalta össze, hogy szerinte melyek lesznek azok a legfontosabb változások, amelyeket a koronavírus járvány okoz majd az építészeti tervezésben. Ha Makhno előrejelzései beválnak, akkor elmondhatjuk, hogy amit a környezetvédelmi mozgalmaknak nem sikerült elérni, azt a világjárvány elhozza magával.

Már harmadik napja ég a csernobili tiltott övezet erdeje

Harmadik napja oltják a tűzoltók a tüzet egy erdős területen a csernobili tiltott övezetben. A hírt UNIAN ukrán hírügynökség hozta nyilvánosságra. A sugárzás a tűz helyszínén megemelkedett, de a hatóságok szerint Kijev megyében és az ukrán fővárosban nem haladta meg a megengedett mértéket.

A bozóthús és a koronavírus járvány

Betiltják a kutya- és macskahús fogyasztását a dél-kínai Sencsenben, miután az új koronavírus megjelenését követően a kínai kormányzat a vadhúsok fogyasztására és kereskedelmére is tilalmat vezetett be. Az ENSZ egyik vezetője világszerte betiltaná a vadállatpiacokat.

Már szinte évente fehéríti ki a korallzátonyokat a felmelegedés

A növekvő óceáni hőmérséklet visszafordíthatatlan folyamatot indíthat el egyes ausztrál partmenti területeken, ahol a korallfehéredés eddig is időről időre megfigyelhető jelenség volt. „Ezeknek az eseményeknek egy évtizedre vagy annál hosszabb időre van szükségük a gyógyuláshoz. De most túl gyakran tapasztaljuk őket.„

A koronavírus halasztja az ENSZ klímakonferenciáját

A koronavírus miatt elmarad az ENSZ november 9-re tervezett klímaügyi konferenciája is, melyről a meghívottak egy videókonferencián állapodtak meg. A qubit  szerint a rendezvényt valószínűleg 2021 közepén tartják majd meg. A harmincezer fős konferencia helyszínén, Glasgow-ban jelenleg szükségkórház üzemel.

Bezárt a Grand Canyon is

Az évente milliókat vonzó, népszerű idegenforgalmi látványosságot, a Grand Canyont tegnap azonnali hatállyal lezárták a látogatók előtt a koronavírus-járvány miatt, miután a  régióban élő navahó őslakosok vezetői és a megyei hatóságok szerint tömegestül érkeztek a turisták a nemzeti parkba.

Először volt hőhullám az Antarktiszon

A hőhullámot a Kelet-Antarktiszon lévő Casey kutatóállomáson rögzítették a 2019-2020-as nyáron, miközben magas hőmérsékleteket regisztráltak az Antarktiszi-félszigeten is. Ez a jelenség hosszú távon károsíthatja az állat- és növényvilágot, az egész ökoszisztémát.