A rovat kizárólagos támogatója

A sok fény a civilizáció jele, ám bőven van káros hatása is

Bár már egy hónapja egyre hosszabbak a nappalok, még mindig korán sötétedik, és kapcsolják fel a világítást otthon és a közterületeken is. Mindez az űrből is látszik, a műholdakról a sötétség terjedésével – pontosabban a világos részek szűkülésével – éppen úgy figyelemmel tudják követni az ukrajnai háborúban az infrastruktúra pusztulását, mint Észak-Korea bezárkózását.

Az elefántok az esőerdők fontos kertészei

Az elefántok, ezek a csendes óriások menthetik meg a Földet a klímaváltozás hatásaitól. Legalábbis igen fontos szerepet játszhatnak benne, védelmüket ezért kellene jobban támogatni – mutat rá a Saint Louis Egyetem tanulmánya.

Leállítanák a kengurutestrészek értékesítését Oregonban

Az oregoni törvényhozásban olyan törvényjavaslatot terjesztettek be, amely betiltaná a kenguruhoz tartozó testrészek értékesítését, célba véve azokat a sportruházat-gyártókat, amelyek az állatok bőrét használják fel termékeik előállításához. Elfogadása esetén a törvény egyik nagy vesztese a Nike lehet.

Rossz hír a halevőknek

Úgynevezett PFAS-vegyületek általi szennyezettséget találtak egy amerikai kutatás során a vadon élő halakban – olyan mértékben, mely a fogyasztással az emberi egészségre is káros lehet. Egy vadvízi hal megevése olyan hatású, mintha egy hónapon keresztül valaki szennyvizet inna. Egy egyesült államokbeli tóból vagy folyóból kifogott vadvízi hal elfogyasztása felér azzal, mintha valaki egy hónapon keresztül… Tovább »

Kiabálni kényszerülnek a zajszennyezésben élő delfinek

A zajszennyezés már az óceánokban is olyan mértékű, hogy delfineknek szinte “kiabálniuk” kell, hogy meghallják egymást – derül ki a Bristol Egyetem kutatásából. Ennek pedig az egész tengeri élővilágra komoly hatása lehet.