A rovat kizárólagos támogatója

A globális felmelegedés átalakítja az alvásidőnket is

Egy friss tanulmány szerint összefüggésben áll az alvás és a globális felmelegedés. Nem elég, hogy a növekvő hőmérséklet negatívan hat az ember alvására, ami még aggasztóbb, hogy a kutatók szerint nincs jele annak, hogy az emberek képesek lennének alkalmazkodni a melegebb éjszakákhoz.

Együtt kell élnünk a szélsőséges hőhullámokkal

A klímaváltozás miatt százszorosára nőtt a szélsőséges hőhullámok valószínűsége Indiában. Egy friss tanulmány szerint az eddig három évszázadonként előforduló, perzselő hőség mostantól háromévente jelentkezhet.

Minden hatodik halálért a környezetszennyezés felel

A levegő, a talaj és a vizek szennyezettsége az emberiség és a bolygó egészségét is veszélybe sodorja. Évi 9 millió embert öl meg a föld szennyezettsége, derül ki egy friss elemzésből – ez azt is jelenti, hogy minden hatodik halálesetért ez a tényező felel világszerte.

Jövőre az óceánba engedhetik Fukusima radioaktív vizét

Egyre valószínűbb, hogy Japán az óceánba fogja engedni a fukusimai erőműből származó radioaktív vizet, miután az ország nukleáris hatósága rábólintott a projektre. A japán kabinet tavaly augusztusban fogadta el a tervet, melynek lényege, hogy a tisztított szennyvizet a Csendes-óceánba juttatják.

Már 11 országban jelent meg a majomhimlő

11 országból eddig összesen 80 majomhimlős esetet jelentettek – közölte az Egészségügyi Világszervezet. A WHO szerint további 50 esetben vizsgálják a majomhimlő gyanús eseteket. Korábban Olaszországból, Svédországból, Spanyolországból, Portugáliából és Kanadából is jelentettek majomhimlős betegeket.

Mi az a majomhimlő?

Az ismert, de eddig ritkaként emlegetett trópusi vírus terjedni kezdett a fejlett világ országaiban – Észak-Amerikában és Európában is riadalmat kelt az esetszám növekedése. A közép- és nyugat-afrikai esőerdők állatvilágából származik a kórokozó, ami átterjedt az emberre.