Hirdetés

Több száz rasszista növénynév fog megváltozni a botanikusok történelmi szavazása után

A faji rágalmakat tartalmazó tudományos elnevezések módosulnak – ez az első alkalom, amikor a fajneveket az általuk okozott sérelem miatt módosítják. Az utóbbi időszakban a biológia egyre több területét éri el az átnevezési hullám: fajok sokaságának nevét ítélik a mai korszellem szerint megengedhetetlennek vagy offenzívnek, ami miatt új neveket adnak nekik.

Kolumbiában betiltják a bikaviadalokat

„Nem mondhatjuk azt a világnak, hogy az élő és érző lények szórakoztatásért való megölése kultúra” – mondta a kolumbiai elnök miután aláírta a bikaviadalok betiltásáról szóló törvényt.

Íme a strandtisztító porszívólábú robotkutya

Bár a robotporszívók kétségkívül hasznosak, számos feladat elvégzésére nem alkalmasak: például hogy összegyűjtsék az eldobált cigarettacsikkeket a strand mély homokjából. De van megoldás.

Az állatok és a hőség

Az északi féltekén július elejétől augusztus végéig tartó legmelegebb nyári időszakot az angol szlengben „dog days” néven illetik, ami a magyar „kutya meleg van” kifejezésre rímel. Első pillantásra ez mindkét nyelvben abból az évszázados megfigyelésből eredhetne, hogy az ember leghűségesebb barátja nagyon rosszul viseli, ha nagyon meleg van, s a nyelvét kinyújtva liheg.

Az önvezető autók biztonságosabbak, és ezt végre be is bizonyították

Bár egy-egy önvezető autó által okozott baleset szinte minden alkalommal bekerül a hírekbe – talán ez az, amikor nem a kutya harapja meg a postást, hanem fordítva – ám a logikus gondolkodás mégis azt sugallja, hogy a forgalomban lévő többi járműről valós idejű adatokkal rendelkező önvezető autók kevesebbszer hibáznak, mint a húsvér sofőrök.

Rossz hír a kávéivóknak

Három ok miatt drágul elképesztő ütemben a kávé. A koffeinfüggőt az ág is húzza: megdőlt a kávé világpiaci árrekordja, és további drágulás várható.

Rezeg a léc az orbáni akkugyarmati politika alatt

Veszélyben az akkuiparra alapozott új magyar modell, súlyos jelentés érkezett. Európa és Magyarország éppen csak beinduló akkumulátor-ipara jelentős kihívásokkal néz szembe az elektromos autók értékesítésének globális lassulása miatt.