A rovat kizárólagos támogatója

Rengeteg műanyagot esznek meg a tengeri teknősök

Műanyagtöredékeket mutattak ki a kutatók az Ausztrália keleti és nyugati partvonala mentén kisodródott vagy véletlenül kifogott fiatal tengeri teknősök szervezetében – derült ki egy új tanulmányból.

Tragikus grönlandi rekord

Egy nap alatt annyi jég olvadt el Grönlandon, amennyi 7,5 cm vízzel borítaná be egész Magyarországot

Grönland a klímaváltozás kórtünete

Az idén mért eddigi legsúlyosabb jégolvadás zajlik Grönlandon az északi-sarkvidéki hőmérséklet emelkedése nyomán. Mindössze egyetlen nap alatt annyi jég olvadt el a szigeten, amennyi öt centiméter vízzel borítaná be egész Florida államot.

Ma van a globális túllövés napja

A Global Footprint Network (GFN), a skót EPA, a Drawdown Europe és a Schneider Electric kezdeményezésére elindul a „A lehetőségek 100 napja”: országok, városok és szervezetek számára bemutatva a túlfogyasztás következményeire felkészítő gyakorlati lehetőségeket. A megoldások alkalmazásával későbbre tolhatjuk a globális túllövés napját.

Egyre gyengébbek a Föld életjelei

A Föld életjeleinek tekintett 31 mutatóból 18 rekordszinten áll. Ilyenek pl. az üvegházhatású gázok koncentrációja, a gleccserek vastagsága és az erdőirtás is.

Nem kerül veszélyeztetett kategóriába a Nagy-korallzátony

Nem kerül fel a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára a Nagy-korallzátony. A döntés meghozatalakor a 21 országot számláló világörökségi bizottság figyelmen kívül hagyta az UNESCO tudományos értékelését, miszerint a zátonyt egyértelműen veszélyezteti az éghajlatváltozás.

Évi 2,5 milliárd tonna élelmiszer végzi a szemétben

Egy új globális jelentés szerint évente 2,5 milliárd tonna élelmiszer kerül a szemétbe a mezőgazdaságban, körülbelül 1,2 milliárd tonnával több, mint a korábban becsült 1,3 milliárd tonna. Az összes megtermelt élelmiszer körülbelül 40 százaléka megy kárba a korábban becsült 33 százalékkal szemben.