Hirdetés

Mi a turbulencia és miért van egyre több belőlük?

A napokban olyan súlyos turbulenciába került a Singapore Airlines London-Szingapúr útvonalon közlekedő gépe, hogy egy utas életét vesztette a szélsőséges rázkódás követeztében. Rossz hír, hogy a klímaváltozás miatt egyre gyakoribbak a turbulenciák – 1979-2020 között a transzatlanti járatokon 55 %-kal ugrott meg a komolyabb rázkódást okozó esetek száma.

Modern civilizációnk egyik alappillére a homok. De meddig?

Kifogyhat-e a világ a homokból? Elsőre értelmetlennek tűnhet a kérdés, de sajna nem az. Jelenleg a víz után a homok az emberiség által legnagyobb mennyiségben használt alapanyag. Túl a betonon, az aszfalton és az üvegen elképesztően sokszínű a felhasználási módja – például: chipgyártás, papír, fogkrém, kozmetikumok, borászat.

Amikor a plasztikban benne van a pusztító baktérium

A fenntarthatóságra való áttérés során a mérhetetlen mennyiségű műanyaghulladék kezelése az egyik legfontosabb kihívás, minden évben sokmillió tonnával növekszik a vizekben, hulladéklerakókban és egyéb helyeken halmozódó plasztik.

A városi zaj a madarak fejlődését is visszaveti

A zajszennyezés hatására – egy friss tanulmány alapján úgy tűnik – már a tojásban is az átlagosnál lassabban növekednek a fiókák. Később pedig kevesebb utódot nevelnek fel, mint az életük kezdetén forgalmi zajoktól nem szenvedő fajtársaik.

A gőzölős e-cigaretták a leszokás helyett a rászokás méregbombái

A dublini egyetem kutatói a mesterséges intelligencia segítségével analizálták a gőzölős e-cigaretták összetevőit, és csak bajt találtak. Az elektromos cigi a vizeletben és a DNS-ben is megjelenő hevített méreg.Nehézfémek a vizeletben, DNS-károsító hatás, halálos komponensek – főleg az édes ízt fogyasztó fiatalok vannak veszélyben.

9 %-kal növelné a világ áramfogyasztását egymilliárd elektromos autó

Vajon mennyivel növelné meg az áramfelhasználást, ha holnapra minden autót elektromosra cserélnénk? A felvetésnek így ebben a formában természetesen nem sok értelme van, hiszen nehéz elképzelni olyan szcenáriót, ahol egyetlen éjszaka alatt ekkor léptékű változás történne, hosszabb távon azonban már egészen biztosan komoly hatást fognak gyakorolni az elektromos járművek a világ áramigényére.

Rekorder perzselő hőhullám Mexikó több városában

Mexikóban tíz városban, köztük a fővárosban is rekordmagas hőmérsékleteket mértek egy országos áramkimaradásokat okozó perzselő hőhullám közepette, amely az elektromos hálózatot is megterhelte.

Az extrém hőségek miatt már új színt kell bevezetni a jelölésükre

Négy helyett ötfokozatúvá vált az az amerikai jelzőrendszer, amely a lakosságot tájékoztatja a várható hőségről. Az új amerikai figyelemfelhívó rendszer a szélsőséges időjárást is hétnapos rendszerben vetíti előre, így az embereknek idejük lehet felkészülni az érkezésére.