A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az Európai Parlamentből a választások után távozó ex-szocialista képviselő maga jelentette ma be, hogy az ENSZ szakosított turisztikai világszervezete (UN Tourism) nagykövetének nevezték ki június elsejével. A feladata alapvetően az uniós intézményekkel való kapcsolattartás, illetve a szervezet brüsszeli állandó képviseletének működtetése lesz.

A sajtóközleményben hozzáteszik, hogy Ujhelyi már korábban is rendkívüli nagykövete volt az ENSZ szakosított világszervezetének, a hivatalos státuszt az EP-képviselői mandátumának lejártával ajánlották fel neki.

Ujhelyi régóta foglalkozik turizmussal, közel tíz éven át az EP közlekedési és turisztikai szakbizottságának ezen területért felelős alelnökeként dolgozott. A közlemény szerint a képviselő kezdeményezésére jött létre az immár több mint hetven szakmai szervezetet tömörítő „Tourism Manifesto” nevet viselő szakmai kerekasztal.

„Az elmúlt tíz év egyik legfontosabb eredménye, hogy az európai döntéshozók a kezdeti viszonyokhoz képest végre az iparágnak kijáró, jóval nagyobb figyelemmel tekintenek a turizmusra. Persze, az eredményektől függetlenül továbbra is kellő kritikával viseltetek az uniós intézmények hozzáállása kapcsán, hiszen sok még a tennivaló, amíg a turizmus nem csak egy biztosi mellékportfólió a sok közül, hanem egy különálló terület az Európai Bizottság struktúrájában” – mondta el Ujhelyi István, hozzátéve, hogy a turizmus Európában a harmadik legerősebb ágazat, amely közel huszonötmillió embernek biztosít megélhetést és közel 350 milliárd euró éves bevételt termel.

Nyitókép: Ujhelyi István fotó: Koszticsák Szilárd MTI

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás