Hirdetés
greenfo/mti

Kétezer katonát vezényeltek az amazonasi esőerdőkkel borított brazíliai Pará államba, ahol a múlt hét végén megöltek egy amerikai misszionárius apácát, s harcok törtek ki a helyi természeti kincsek kiaknázásáért egymással vetélkedő parasztok és fakitermelők között.

A mozgósítást José Alencar brazil alelnök, egyben az ország védelmi minisztere rendelte el. Luiz Inacio Lula Da Silva elnök is félbeszakította szurinámi látogatását és hazatért a konfliktus hírére. A döntést néhány órával azután hozták, hogy több ezren kísérték végső útjára Anapu városában a 73 éves Dorothy Stangot, akit bérgyilkosok lőttek agyon egy fejlesztés alatt álló fakitermelő üzemnél. Ő volt a legismertebb amazóniai aktivista, akivel Chico Mendes környezetvédő 1988-as megölése óta végeztek.
A temetés idején az államban meggyilkoltak egy parasztot és egy volt szakszervezeti vezetőt is. Dorothy Stang nővér már évtizedek óta élt az őserdő határán, és nagy népszerűségre tett szert a környék földművesei körében, mint jogaik és a természet védelmezője. Segítette például azokat földnélküli parasztokat, akik közül az államfő 400 ezer családnak 2006-ra letelepedést ígért, s akik ezen felbátorodva földeket kezdtek foglalni maguknak. Felemelte szavát a Pará államban gyakori rabszolgamunka ellen is. A hívek szerdán egy nagy, durván faragott keresztet állítottak fel annak a sáros útnak a közepén, ahol Dorothy nővért megölték. A katonaság bevetésétől a helyiek a rend helyreállítását remélik. Attól tartanak ugyanis, hogy a hatóságok kemény fellépése és a vitás kérdések rendezése nélkül végzetesen elszabadulhatnak az indulatok a telepesek, a földspekulánsok és a fakitermelők között. Ez utóbbiak a gazdag földbirtokosokkal együtt gyakran fogadnak fel bérgyilkosokat ellenfeleik likvidálására. A Brazíliában 1985 és 2004 között megölt parasztok 40 százaléka Pará államban halt meg. A Lelkipásztori Földbizottság (CPT) nevű katolikus emberi jogi szervezet adatai szerint az 523 gyilkosságból mindössze 10 eset került bíróság elé.

A környezetvédők szerint viszont a katonák odavezénylése csupán sürgős szükségmegoldás. A közelmúltban például a fakitermelők és a farmerek úttorlaszos tüntetésének hatására a kormány újra kiadott néhány korábban már visszavont fakitermelési engedélyt. Nilo D,Avila, a Greenpeace nemzetközi környezetvédő mozgalom amazóniai programjának koordinátora emlékezetett arra, hogy Lula Da Silva kormánya két éve mondja: robbanásveszélyes a helyzet Parában, ennek ellenére semmit sem tettek a megoldás érdekében.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás