Hirdetés

Lehetséges-e 2863 féle élőlényt bő 3 nap alatt 1 négyzetkilométeren felfedezni? Igen! A Baranya megyei Gyűrűfű ökofalu környékén eddig háromszor a Magyar Biodiverzitás Napon érdekes felmérést végeztek a kutatók.

A világ számos országában, – elsőként New York államban- rendeztek olyan villámfelmérést, melynek célja az volt, hogy betekintést nyerhessünk élővilágunk gazdagságába. 1998-ban a Walden tó körül 1905 féle állat-, növény- és gombafajt határoztak meg a kutatók egy nap alatt.

Hazánkban a Baranya megyei Gyűrűfű ökofalu környékét választották ki ennek az érdekes felmérésnek a helyszínéül. A modernkori történelmünkben elsőkét elnéptelenedett falu mozaikos, érintetlen, tiszta környéke fajgazdag élőhelyeket rejt. A falu lakói természetszerű gazdálkodást folytatnak, környezetkímélő életmódjuk, kiválóan működő erdei iskolájuk, hiteles példát nyújt a fenntartható életmód megélésére.
A felméréshez kijelölt 1 km2-es terület az élőhely-típusok széles választékát kínálja: megtalálható benne galagonyás-vadrózsás bozót, nedves kaszálórét, sásmező egy parányi nádassal, becserjésedő löszgyep, gyertyános-kocsányos tölgyes erdő, akácos és kisebb patakparti fűzligetek.

Biodiverzitás kutatás Gyűrűfűn

Biodiverzitás kutatás Gyűrűfűn

 

Az Első Magyar Biodiverzitás Nap 2006. május 19-21 között zajlott le. A szervezést a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint a Gyűrűfű Egyesület végezte. A mintegy 25 botanikus és zoológus résztvevő 24 munkaóra alatt 1655 fajt gyűjtött be, melyek pontos meghatározását sokan otthon, a mikroszkóp alatt fejezték be. Az eredménytől, no meg a remek hangulattól fellelkesülve már a terepen döntés született arról, hogy a következő évben szintén Gyűrűfűn, csak néhány héttel később fognak a kutatók összegyűlni. Az időpont elcsúsztatását az tette indokolttá, hogy május végén néhány állatcsoport, így a poloskák, a kabócák és az egyenesszárnyúak (szöcskék, tücskök, sáskák) valamint a nagyobb testű bogarak csak lárvaállapotban voltak elérhetők.

A 2007. évi Biodiverzitás Napot ennek megfelelően június 22-24 közt szervezték meg 37 fő részvétele mellett. Az összesített fajszám ekkor már 2000 fölé emelkedett. Gyűrűfű varázsa és az oldott hangulatú, de mégis szakmai légkör megtette hatását és a résztvevők 2008-ra is megszavazták a folytatást, most őszi időpontra tervezve – főképp a gombák miatt. A harmadik gyűrűfűi Biodiverzitás Nap megrendezésére végül október 10-12 közt került sor, ismét a negyvenet megközelítő részvételi számmal. A három esztendőn átívelő gyűjtések eredménye egy közel 2900 fajból álló lista, rajta számos védett vagy különösen ritka fajjal. Ezek közül mutatunk be néhány érdekességet.

Pál-Fám Ferenc, a Kaposvári Egyetem gombakutatója találta meg a tüskés sörénygombát, mely egyike hazánk kevés számú védett kalaposgombájának. Ez a piszkosfehér, fatuskón növő faj a Vörös Lista 1 kategóriájába tartozik és eddig Magyarországon csak az Északi-középhegységből volt ismert előfordulása. Az elhalt lombos fák mennyiségének csökkenése, illetve az őserdő jellegű élőhelyek területének zsugorodása miatt erősen veszélyeztetett faj.

Orosz András a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa két olyan kabócafajt gyűjtött be, melyeknek ez volt az első magyarországi előfordulása. Közülük a magyar névvel nem is rendelkező Balclutha rosea mediterrán elterjedésű faj, és legészakabbi előfordulását eddig Albániában jegyezték le.

Szintár Csaba és Kovács Péter a pókok körében szintén találtak egy olyan fajt, mely eddig csak Gyűrűfűtől délre volt ismert. Az 5-6 mm hosszú, karcsú alkatú drávai ugrópók szokatlanul világos alapszínével tűnik ki családjának kárpát-medencei képviselői közül.

Tóth Sándor, a zirci Bakony Természettudomány Múzeum nyugalmazott igazgatója talált rá a valóban ritkaság számba menő ritka hegyi szitakötőre. A kifejezetten nagytermetű, látványos színezetű fajt az ország néhány hegységéből ismerik csupán, és a szitakötők közül egyedül ez kapott fokozottan védett státuszt.

Talán mindközül a legnagyobb fogást a keleti lápibagoly-lepke hozta, melyet Uherkovich Ákos pécsi entomológus fogott meg, a falu alatt húzódó patakparti égerligetben. Ez az igen ritka lepkefaj Közép-Európa keleti felétől az Urálig szórványosan megtalálható, illetve kelet felé tovább haladva, egy több ezer kilométeres szünet után az Amur vidékén bukkan fel ismét. Fokozattan védett, természetvédelmi értéke 100.000 Ft.

A Gyűrűfűt körülölelő táj éppen felépülő félben van. A falu közössége mindent megtesz annak érdekében, hogy jó állapotú, lehetőleg gyomoktól és inváziós növényektől mentes élőhelyeket tartsanak fel környezetükben. Nem véletlen talán, hogy ilyen szép számú fajbőséget sikerült lejegyezni pusztán bő 3 napnyi terepi munka után. A Gyűrűfűn kapott lendület nem lankadt, ebben az évben, június 26-28. között a Káli-medencében magasodó Fekete-hegyen fogják megtartani a soron következő Magyar Biodiverzitás Napot.

A Gyűrűfűi Biodiverzitás Napok támogatói: MKB-Euroleasing, Unitef – Szalamandra Kft, Oktatási és Kulturális Minisztérium, Duna-Dráva Nemzeti Park, Pécsi Vízmű Zrt, Kaposvári Egyetem, Fővárosi Állat- és Növénykert.

Magyar név               Tudományos név           Fajszám 2006-2008

Mohák                             Bryophyta                            35
Zuzmók                       Lichenophyta                            52
Gombák                             Fungi                               187
Edényes növények       Tracheophyta                          330
Egysejtűek                       Protozoa                              53
Puhatestűek                      Mollusca                              39
Talajlakó orsóférgek         Nematoda                              8
Százlábúak, ikerszelvényesek  Chilopoda, Diplopoda      23
Ászkák és egyéb rákok       Isopoda                             34
Atkák                                  Acari                                  6
Pókok                                Araneae                            145
Fürgetetvek                       Psocoptera                           13
Tripszek                          Thysanoptera                         16
Csótányok                          Blattodea                              1
Fülbemászók                     Dermaptera                            3
Egyenesszárnyúak             Orthoptera                            33
Szitakötők                           Odonata                             24
Kabócák                            Homoptera                         187
Levéltetvek                        Aphidoidea                            6
Poloskák                            Heteroptera                       152
Bogarak                             Coleoptera                        776
Fátyolkák                            Neuroptera                         26
Tegzesek                            Trichoptera                         17
Molylepkék                       Microlepidoptera                   123
Lepkék                            Macrolepidoptera                   251
Kérészek                         Ephemeroptera                         4
Kétszárnyúak                        Diptera                              85
Hangyák                             Formicidae                           11
Fullánkosok és levéldarazsak      Aculeata                      117
Skorpiólegyek                         Mecoptera                         2
Kétéltűek és hüllők           Amphibia és Reptilia                 11
Madarak                                    Aves                             69
Emlősök                                 Mammalia                         22
ÖSSZESEN                                                                 2863

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás