Hirdetés

Egy hete zajlik a volt Hungexpo épületek bontása a Ligetben, miközben az egész környéket por lepi, mert a bontó cég az előírásoktól eltérően nem locsolja a törmeléket. Tegnap azonban súlyosabb fejlemény látott napvilágot: a műszaki ellenőr azbesztet talált a bontandó épületekben, ezért a munkálatokat leállították.

A varosliget.info úgy tudja az azbeszt jelenlétére a Ligetvédők hívták fel a figyelmet, noha minden a 60-as évekből származó épületnél lehet gyanakodni a veszélyes anyag jelenlétére. A műszaki ellenőri vizsgálat után derült ki, hogy több épület is azbesztet tartalmaz, ezért a munkálatokat leállították.  Az azbeszt bontása csak szigorú hatósági előírásoknak megfelelően történhet. Az épületet már a bontás megkezdése előtt át kell vizsgálni, és ha azbeszt jelenlétére utaló nyomot találnak, azt jelenteni kell a környezetvédelmi hatóságnak, illetve bontási tervet kell benyújtani. A bontandó épületet egy sátorszerű felépítménnyel szokták körbevenni, hogy a környezetbe ne jusson a veszélyes anyagból, a bontást végző szakembereknek pedig zárt védőruhát kell viselniük. A volt Hungexpo épületek bontásánál egyikről sem gondoskodott a kivitelező.

"A bontás során ugyanakkor a műszaki ellenőr olyan további szerkezetet vett észre, amely megítélése szerint feltehetően azbeszt tartalmú, ezért a terület elkerítésére utasította a bontást végző vállalkozót. A műszaki ellenőr – várhatóan 1-2 napon belül – a vizsgálat eredménye alapján dönt majd a munkálatok folytatásának módjáról." – fogalmaz a Városliget zrt közleménye, és azt is hozzáteszik, hogy a Ligetben senki nincs veszélyben.
Mi azért inkább most nem sétálunk arra. Az azbeszt agresszíven rákkeltő anyag, a levegőben szálló finom szálak belélegzése mellhártya, légcső és tüdődaganatot okoz.

 

Szétszórták az azbesztet a Városligetben rombolók

A jogszabályban rögzített biztonsági intézkedések betartása nélkül bonthatták le azt az épületet, amely a ligetvédők tapasztalatai szerint jelentős mennyiségű azbesztet tartalmazott.
– Nekiment a markoló és letermelte – foglalta össze az aktivisták egyike, hogyan zajlott az A épület bontása a városligeti volt Hungexpo-telken. A leírás nem lenne szokatlan, ha nem egy azbesztet is tartalmazó építményről lenne szó. Csakhogy egy lapunknak nyilatkozó aktivista szerint az azbesztet már hónapokkal ezelőtt észlelték. napokkal ezelőtt észlelték.
 

„Nekiment a markoló és letermelte” – emlékeznek a ligetvédők    Szabó Miklós / Népszabadság 

– Az épület tetejének és hővezetékeinek szigetelése is azbesztből készült, ezeket azonban korábban eltávolították. A harmadik emelet egyik helyiségében lévő kiegyenlítő tartály körül viszont megmaradt az azbesztszigetelés. Ezért a szobát lezártuk, figyelmeztetve az azbesztveszélyre – állítja az aktivista a Népszabadságnak. Részletek >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás