A rovat kizárólagos támogatója

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan mi az oka a tömeges méhpusztulásnak. Az első laborvizsgálatokból annyi derült ki, hogy napraforgó virága nem tartalmaz semmilyen vegyszert, viszont nincs meg egyelőre az a molekula, ami a méhek pusztulását okozhatta.

Tavasszal, a napraforgó virágzása idején a magyar méhcsaládok fele odaveszett – mondta  Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke az InfoRádiónak

Háromezer magyar méhész és külföldi szakember részvételével rendezték meg augusztus 4-én Magyarország legrégebbi méhésztalálkozóját, a 31. Jászberényi Nemzetközi Mézvásárt. A méhészeti ágazat helyzetéről, új lehetőségekről is szó esett, olasz üzletemberek is nagy számban keresték fel az idei vásárt, de a legégetőbb téma a tavaszi méhpusztulás volt.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke az InfoRádiónak elmondta, annyira komplex oka van a méhpusztulásoknak, hogy még nem látnak tisztán a kérdésben. Az első laboreredmények nem biztatóak, a napraforgó virága nem tartalmaz semmilyen vegyszert, ami jó hír a fogyasztók szempontjából, viszont így nincs meg az a molekula, az a kémiai szer, ami okozhatta a méhek pusztulását.

Az első talajvizsgálatok eredményei ugyanakkor egyértelműen azt mutatják, hogy minden benne van a talajban, amit évtizedek óta használ a nagyüzemi mezőgazdaság. Ez egy nagyon komplex tényfeltárás lesz, egész télen munkát ad majd a szakembereknek – hangsúlyozta Bross Péter. Magyarországon közel 20 ezer méhész dolgozik, ők összesen mintegy 1,2 millió méhcsaládot tartanak.

Bross Péter az InfoRádiónak kifejtette, tavasszal, a napraforgó virágzása idején a magyar méhcsaládok fele odaveszett. A kijáró méhészek az összes virágport, nektárt, vizet hordó méhüket elvesztették. Ezeket a szakember szerint nagyon nehéz lesz regenerálniuk a méhészeknek, a Dunántúli megyékben kevésbé, de az alföldi, Duna-Tisza köszi megyékben több, mint a méhészek felét érinti ez a probléma. Magyarország évente 20 ezer tonna mézet exportál, döntő hányadát az Európai Unióba. A magyar méhészek alapterméke a hungarikumnak számító akácméz, és egyre inkább a kockázatos mezőgazdasági kultúrák, napraforgó és repce helyett a vadvirágok, virágzó fák lesznek a méztermelők célpontjai.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás