A rovat kizárólagos támogatója

UV-B szezonnyitó

Dátum: 2011. május 10.

Helyszín: Országos Meteorológiai Szolgálat

Az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Napsugárzásvédelmi Tudományos Testület sajtótájékoztatója, és az azt követő tudományos nap

Tisztelettel meghívjuk Önt az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Napsugárzásvédelmi Tudományos Testület sajtótájékoztatójára, és az azt követő tudományos napra. A szezonnyitó fórum célja, hogy felhívja a figyelmet az UV-sugárzás egészségre káros hatásaira, valamint a lakosság gyors és hatékony tájékoztatásának fontosságára. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is nagy hangsúlyt fektetünk a legújabb eredmények bemutatására.

A tudományos nappal egybekötött sajtótájékoztató 2011. május 10-én 10:00 órakor kerül megrendezésre az Országos Meteorológiai Szolgálat székházában.

Cím: Országos Meteorológiai Szolgálat 1024 Budapest, Kitaibel Pál u. 1. díszterem

PROGRAM

Sajtótájékoztató

10:00 – 10:05 Köszöntő
Dr. Jávor András, közigazgatási államtitkár (Nemzeti Erőforrás Minisztérium)

10:05 – 10:25 A 2011-es UV-szezon összefoglalók az előadók részvételével

10:25 – 10:40 Kérdések megválaszolása
Tudományos nap A tudományos nap levezető elnöke: Antal Z. László

10:40 – 11:00 Az UV-sugárzás káros környezeti hatásai és az ózonré-teg védelme
Bibók Zsuzsanna (Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetmegőrzési és -fejlesztési Főosztály)

11:00 – 11:20 Az UV-sugárzás szemészeti veszélyei
Dr. Németh János (Semmelweis Egyetem II. sz. Szemészeti Klinika)

11:20 – 11:40 A sajtó tájékoztatási kötelezettsége (jogi szempontok)
Dr. Balogh Gábor ügyvéd

11:40 – 12:00 Az UV-sugárzás mérése és előrejelzése az OMSZ-nál a legújabb eredmények tükrében, a lakosság tájékoztatása
Tóth Zoltán (Országos Meteorológiai Szolgálat)

12:00 – 12:20 Az új lakossági tájékoztató program: hőség- és UV-védelmi intézkedési terv
Forstner Anna (Keszthelyi Környezetvédő Egyesület)

12:20 – 12:40 A Nap szerepe a társadalom életében
Antal Z. László (MTA Szociológiai Kutatóintézet)

12:40 – 13:00 Kérdések, hozzászólások

A Tudományos Nap előadásainak összefoglalói

Az UV-sugárzás káros környezeti hatásai és az ózonréteg védelme
Előadó: Bibók Zsuzsanna (Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetmegőrzési és -fejlesztési Főosztály)

A napsugárzás elengedhetetlen a földi élet számára, a vékonyodó magaslégköri ózonréteg miatt megnövekedett UV-B sugárzás azonban számos veszélyt rejt az emberi egészség és a környezet számára. Ezek kivédésére nemzetközi összefogás indult 1985-ben a Bécsi Egyezmény, majd 1987-ben a Montreali Jegyzőkönyv létrehozásával. A Föld országai az ózonréteget lebontó halogénezett szénhidrogének gyártását és felhasználását korlátozzák, aminek következtében várhatóan 2050 körül visszaáll az ózonréteg 1970-80-as szintje. A fejlett országok már nagyrészt kiváltották az ózonkárosító anyagok felhasználását, a fejlődő országok viszont 2010-től értek a kiváltás intenzív szakaszába.

Az UV-sugárzás szemészeti veszélyei
Előadó: Dr. Németh János (Semmelweis Egyetem II. sz. Szemészeti Klinika)

A szem összetett optikai és érzékelő rendszer, amely a fény számára átjárható, az UV-sugárzás egy része a legmélyebb belső részekig is eljut benne. Az UV-sugárzás a szem szövetei számára veszélyes fény, amely nagyobb adagban, vagy hosszantar-tó behatás után jelentős károsodásokat okoz.
A mesterséges UV-hatások közül jól ismert a védőszemüveg nélkül végzett vagy nézett hegesztés, illetve a nem megfelelően alkalmazott kvarc vagy szolárium kezelés hatására néhány órával később kialakuló heves szemfájdalom, amely olyan erős lehet, hogy a sérült nem tudja kinyitni a szemeit, és szemorvosi sürgősségi ellá-tásra szorul. Ehhez hasonló heveny tünetek a Napból származó természetes UV-sugárzás hatására is kialakulhatnak, amelyek közül a sarkkutatók vagy hegymászók „hóvaksága” közismert.
A napfényben lévő UV-sugárzás kevésbé ismert, de gyakori mellékhatásai szemé-szeti betegségekben jelentkezhetnek. Ez főként azokat veszélyezteti, akik napköz-ben sok időt töltenek a szabadban (mezőgazdasági, építőipari munkások, tengeré-szek stb.). A fokozott, hosszantartó UV-sugárzás hozzájárulhat a kúszóhártya, szürkehályog, makuladegeneráció és rosszindulatú szemfelszíni, valamint a szem belsejében lévő daganatok kialakulásához. Fontos tehát szemünk védelme mind a mesterséges, mind a természetes UV-sugárzás ellen.

A sajtó tájékoztatási kötelezettsége (jogi szempontok)
Előadó: Dr. Balogh Gábor ügyvéd

Az előadás négy fontos témát tárgyal, különös hangsúlyt fektetve a jogi szempontok áttekintésére. Elsőként összefoglalót hallhatunk a médiaszabályozás új rendszeréről, majd a közszolgálati média új rendszere is bemutatásra kerül. Ezt követően az információs szabadság témakörében felmerülő kérdésekről esik szó, az előadás utol-só részében pedig a tájékoztatási kötelezettség jogi szempontjait foglaljuk össze.

Az UV-sugárzás mérése és előrejelzése az OMSZ-nál a legújabb eredmények tükrében, a lakosság tájékoztatása
Előadó: Tóth Zoltán (Országos Meteorológiai Szolgálat, Marczell György Főobszervatórium)

Az UV-sugárzás alapvető jellemzőinek ismertetése után az előadó bemutatja az Országos Meteorológiai Szolgálat UV-sugárzásmérő hálózatát, valamint ismerteti az egyéb, ezzel kapcsolatos vizsgálatokat, tevékenységet. Hallunk arról is, hogyan illeszkedik az UV-sugárzás mérése a Napból érkező elektromágneses sugárzás mérési programjába, amelynek egyik fontos szegmense a légkör teljes ózontar-talmának mérése.
A következő részben az UV-sugárzás előrejelzési módszere és az OMSZ-nál folyó előrejelzés kerül ismertetésre, érintve az OMSZ honlapján megtalálható, ezzel kapcsolatos szolgáltatásokat.
Végül az előadó ismerteti a bioszférát érő UV-sugárzás mértékének nemzetközi és hazai tendenciáival kapcsolatos legújabb eredményeket. Külön kitér a 2011 tavaszán kialakult rekord nagyságú északi sarki ózonlyuk jellemzőire és elemzi annak követ-kezményeit. Választ kapunk arra a kérdésre is, hogy vajon ez mekkora veszélyt jelentett hazánk lakosságára.

Az új lakossági tájékoztató program: hőség- és UV-védelmi intézkedési terv
Előadó: Forstner Anna (Keszthelyi Környezetvédő Egyesület)

Az előadásban bemutatásra kerül a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület új intézke-dési terve, melyet a káros UV-sugárzás okozta megbetegedések és a hőhullámok miatti rosszullétek elkerülésére dolgozott ki. A terv egyrészt az azonnali tájékoztatást célozza meg, elsősorban az általános és középiskolás korosztály felvilágosításával (szakorvos által tartandó előadások, tájékoztató anyagok terjesztése), másrészt ja-vaslatokat fogalmaz meg a különböző intézmények számára (strandok, orvosi rende-lők, munkáltatók, önkormányzat).

Az intézkedési terv hangsúlyos elemét képezik a városi környezet átalakítására tett javaslatok a jelenlegi és a jövőben feltehetően növekvő intenzitású káros hatások mérséklésére.

A Nap szerepe a társadalom életében
Előadó: Antal Z. László (MTA Szociológiai Kutatóintézet)

A Nap minden társadalom életében alapvető fontosságú szerepet tölt be, mert a Nap nélkül elképzelhetetlen az élet. A különböző társadalmak gazdasági és politikai be-rendezkedésüktől, földrajzi elhelyezkedésüktől függetlenül nem létezhetnek a Nap „segítsége” nélkül. A modern társadalmakban erről a kapcsolatról kevesebb szó esett, mint korábban, de az utóbbi évtizedekben megszaporodott „rendkívüli időjárási jelenségek’ – amelyek közé tartoznak a hőhullámok és az erős UV sugárzás is − új-ból a Nap felé fordította az emberek figyelmét ezekben az országokban is. Egyre in-kább figyelnünk kell arra, hogy a Nap nem csak, mint „kimeríthetetlen energiaforrás” játszik szerepet életünkben, hanem olyan zavarokat is okozhat, amelyekre eddig nem készültünk fel. Ahhoz, hogy ezekhez a változásokhoz megfelelő módon alkal-mazkodni tudjunk, meg kell vizsgálnunk azt is, hogy milyen szerepet töltött és tölt be a Nap a társadalmak életében és azt is, hogy a Napnak ez a szerepe hogyan és mi-ért változott meg.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás