A rovat kizárólagos támogatója

Demonstráció azbesztózis miatt

Dátum: 2014. szeptember 20.

Helyszín: Lőrinci Szabadság tér

Szeretném Önöket egy olyan környezetszennyezésről és megoldatlan problémáról tájékoztatni, amely Heves megyében szedi egyre több áldozatát. Magyar neve: azbesztózis.

A facebookon létrehoztunk egy oldalt, ahol összegyűjtöttük az eddig megjelent sajtóanyagot, videókat is.

Szeretnénk, ha eljönnének a Lőrinciben 2014. szeptember 20-án 12 órakor tartandó demonstrációnkra. Pontos helyszín a Szabadság téren, CBA előtti terület vagy parkoló.
Kérjük, hogy figyelemfelkeltésként orvosi szájmaszkban jelenjenek meg (gyógyszertárban kaphat 50-60.- Ft-tól)

Zagyvaszántó-Lőrinci települések határában a 70-es évek elejétől azbesztiparral foglalkozó gyár működött ETERNIT Vállalt néven, majd Etercem Kft-vé alakult át. Az azbeszt 2004. január 1-től Magyarországon veszélyes hulladéknak minősül. Ettől az időponttól a gyárat is bezárták a cég felszámolás alá került, még ma is létezik. A felszámolás alatt a gyárterületet eladták egy magáncégnek azzal, hogy az új tulajdonos köteles elvégezni az azbesztmentesítést (mintegy 80.000.- kg-nyi azbeszt).
Dokumentumaink vannak arról, hogy az emberek elsősorban védőfelszerelés nélkül dolgoztak korábban mind a gyárban és utóbb a bontási munkálatoknál. Az azbeszt-tartalmú bontási törmelék a mai napig ott hever minden óvintézkedés nélkül a gyártelepen, alkalmanként locsolják. Az ingatlanok jelenlegi tulajdonosa a SELYP INVEST Kft (2011-től). A hatóságok nem tesznek azonnali intézkedéseket, csak határozatokat hoznak és vizsgálódnak. Közben az emberek meg belélegzik a halált!

Az utóbbi hónapokban rendkívül megsokasodott a környéken a tüdődaganatos betegek száma. Konkrétan és legtöbbször a mellhártya mesotheliomáját diagnosztizálják, amely csak azbesztexpozíció érintettség alapján alakul ki. A betegség úgy alakul ki, hogy levegővétellel az azbesztszál bekerül a tüdőbe és rendkívül hosszú 20-30-40 év lappangási idő múlva alakul ki a betegség, amely először nehézlégzéssel, fáradékonysággal, majd köhögéssel, tompa mellkasi fájdalommal, később a mellhártya folyadékgyülemével jár (átlagosan 900 ml-1500 ml folyadékot távolítanak el a betegekből egy mellkascsapolás alkalmával), ezenkívül láz, fogyás, hasi fájdalmak stb. A túlélési esély a diagnózis felállításától számítva 2-14 hónap!

A mesothelioma egy ritka daganattípus, Heves megye érintett településein: Zagyvaszántó, Lőrinci, Selyp, Petőfibánya és a Hatvanba átköltözöttek körében országosan is kimagasló az előfordulási aránya. Fiatal családapák, édesanyák halnak meg és hagyják hátra kilátástalan helyzetben a gyermekeiket. Olyan emberek, akiknek az a bűnük, hogy ott éltek ezen a településen. Akik pedig a gyárban is dolgoztak – közülük már rengetegen meghaltak. A hatóságok tehetetlenek, mindenki egymásra mutogat, az azbesztszálak pedig ott keringenek a szélben és bekerülnek mind a felnőttek, mind a gyermekek szervezetébe.

Méltán neveztem el a problémát Magyarország „csernobiljának”.
Összefogtunk és kártérítési pert indítottunk a Magyar Állam ellen. A bírósági tárgyalásokra szeptember 10-én kezdődtek. Kérelmünkre a bíróság elrendelte a perek soron kívüli eljárásban történő tárgyalását. Az általam képviselt felperesek nagyon rossz egészségi állapotban vannak, gyakorlatilag mondhatjuk azt, hogy versenyeznek az idővel, hogy egyáltalán megéljék a per végét vagy egyáltalán a perek első tárgyalását.

A környék temetőjében nagyrészt az azbesztmérgezés áldozatai nyugszanak!
Konkrét eset:
György Zsoltról – az első per felperese, 38 éves családapa. Stabil külföldi állása volt, majd egyik napról a másikra érezte magát fáradtnak, gyengének, köhögés tört rá.
Az orvosi vizsgálatok után közölték vele a halálos diagnózist – mesothelioma (mellhártya rosszindulatú daganata).
Jelenleg a legerősebb morfintapaszokkal éli meg kínokkal teljes napjait, a fájdalomtól aludni nem tud, legfeljebb napi 10-15 (!) percet.
Sajnos a kiskorú gyermeke, aki most lesz 6 éves – tolószékben tölti a mindennapjait, ugyanis gyógyíthatatlan SMA izomsorvadásban szenved, az orvosok szerint nem fogja megélni a 14. életévét.
Az édesanya egyszerre 3 munkahelyen dolgozik, de a férj (György Zsolt) az állapota miatt még a gyermekgondozásban sem tud segíteni.
György Zsolt nem dolgozott az azbesztgyárban, csak a szomszédban lakott huzamosabb ideig. A biztos halál bizonytalan időpontjával éli mindennapjait.

Tisztelettel: Dr. Igyártó Gyöngyi  ügyvéd

DR. IGYÁRTÓ ÜGYVÉDI IRODA
1071 Budapest, Dózsa György út 80., III. em. 1.
Tel.: +36-20-254-7054
Fax: +36-1-273-3651

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás