Talpalatnyi zöld – Lángoló vadvirágok – Erdőtüzek nyomában

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2012. április 21.

Helyszín: Duna TV

URL: www.florafilm.hu

Email cím: florafilm@florafilm.hu

TALPALATNYI ZÖLD  2012. április 21. szombat 15.35

Lángoló vadvirágok –  Erdőtüzek nyomában

Szerkesztő: Gadó György Pál
Operatőr: Sibalin György

Magyarország nagy részén márciusban egy hónap alatt alig 10 mm eső esett, ennyi csapadék máskor egyetlen nap alatt szokott esni. A szárazságtól nem csak a mezőgazdaság szenved, sokat hallhattunk az erdőtüzekről is. De azért ne úgy képzeljék, hogy a nagy szárazságban az avar a melegtől egyszer csak lángra lobban! Hazánkban az esetek 99 %-ában az emberek által meggyújtott tűzből indul a pusztítás.

Kezdd otthon! – Energiafaló háztartási gépeink

Szerkesztő: Gadó György Pál
Operatőr: Sibalin György

Mostanában úton-útfélen arra figyelmeztetnek minket, hogy hagyományos villanykörtéinket cseréljük ki energiatakarékos égőkre, és ezt tényleg jó, ha megtesszük. De ennél sokkal fontosabb, hogy az elektromos berendezésekre odafigyeljünk. Egy átlagos magyar háztartásban a hűtő, mosógép, tévé, számítógép ötször annyi energiát fogyaszt, mint a világítás. Én már annyit megtettem a környezet védelméért, hogy szárítógépet nem vettem magamnak. De lássuk, mit javasol Munkácsy tanár úr, Kezdd otthon! című sorozatunkban.

Tarlóégetés Erdélyben – Több a kár, mint a haszon

Szerkesztő – operatőr: Székely Róbert

Romániában, ilyenkor tavasszal, nagyon könnyen találkozhatunk, akár a közutakon is haladva felszálló füstfelhő látványával. Ha közelebb megyünk, kiderül, hogy ellenőrizetlenül hagyott tarló- illetve parlagtüzeket látunk. Ezzel, a köztudatban hasznosnak elkönyvelt, módszerrel a termőföldeket tisztítják, figyelmen kívül hagyva azt, hogy a lángok könnyen átterjedhetnek a közeli erdőkre, felbecsülhetetlen károkat okozva.

Könyvajánló – A zöld 35 színe

A Talpalatnyi zöldben nemrégiben gratuláltunk a 20 éves Ökotárs Alapítványnak! Ennek a kerek évfordulónak az alkalmából jelent meg ez az izgalmas interjúkönyv a hazai zöld mozgalom meghatározó személyiségeiről.

Új remény – Dr. S.O.S. kalandjai Borneón

Szerkesztő: Molnár Attila Dávid
Operatőr: Tóth Zsolt Marcell

Az előzetes vizsgálatok szerint nem sok remény van a borneói orrszarvúak számára. De a nemzetközi kutatócsoport nem adja fel, és újra visszatér Borneóra, ahol igazi karácsonyi meglepetés várja őket. Puntung, a fiatal nőstény éppen csak megmenekült a vadorzók csapdáiból, és most új reménnyel tölti el az elkeseredett természetvédőket.

Rendező-operatőr: Kocsis Tibor
Műsorvezető: Für Anikó
Szerkesztő: Konecsny Emőke
Vágó: Németh Dániel

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás