Hirdetés
greenfo/MTI

A verespataki ciántechnológiás bányakitermelés pártok feletti ügy – vallja egyöntetűen az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), a Lehet Más a Politika (LMP), akárcsak Eckstein-Kovács Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Szabadelvű Körének alelnöke.

Tegnap kolozsvári sajtótájékoztatójukon Gergely Balázs, az EMNP alelnöke, Dorosz Dávid, az LMP országgyűlési képviselője és Eckstein-Kovács Péter fejtette ki véleményét a tervezett aranykitermelési beruházásról.
Eckstein szerint a ciántechnológiát alkalmazni kívánó beruházás ellenzése a jelenlegi fragmentált politikai helyzetben is képes konszenzust kialakítani a különböző érdekképviseleti szervezetek között.

Eckstein véleménye az, hogy a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) által tervezett beruházás nemcsak Romániára nézve jelent súlyos veszélyt, de az egész Kárpát-medence természeti kincseit fenyegeti. A Szabadelvű Kör alelnöke elmondta: szorgalmazni fogja, hogy az RMDSZ részéről mihamarabb határozott elutasító álláspont szülessen a kitermelés kapcsán.

Dorosz Dávid leszögezte: a ciántechnológia alkalmazása nem politikai, hanem környezetvédelmi ügy, mélységesen csalódott lenne, ha bármilyen párt politikai haszonszerzésre használná fel e súlyos probléma rendezését. Nem lehet megengedni, hogy ökológiai bombát helyezzenek el a Kárpát-medencében – hangsúlyozta.

A képviselő szerint a verespataki helyzetet a lehető legmagasabb szinten kell rendezni. Ezért az LMP arra kéri a magyar kormányt, hogy mielőbb kezdeményezzen kétoldalú egyeztetést a román féllel. Gergely Balázs viszont úgy vélte: fölösleges közös kormányülést összehívni mindaddig, amíg nincs világos álláspontja mindkét félnek. A kormánykoalíció részét képező RMDSZ-nek mind a mai napig nincs egyértelmű állásfoglalása az ügyben.
Az EMNP alelnöke emlékeztetett arra, hogy Áder János, a Fidesz európai parlamenti képviselője és Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke már korábban az európai fórum elé vitte a verespataki beruházás ügyét, s ott a képviselők elsöprő többsége a ciántechnológia betiltására szavazott.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás