Hirdetés

Tudjuk, hogy egy zöldebb jövő érdekében nem mindenki tud megválni mobiljától, laptopjától vagy épp autójától. Van azonban néhány olyan ötlet, amely segíthet abban, hogy környezetbarát életet éljünk. Ehhez olyan speciális eszközöket lehet már kapni tőlünk nyugatra, amelyek reméljük lassan hozzánk is eljönnek. Tippek, hogy környezetbarát módon élj és utazz.

Manapság mindenhez elem és akkumulátor kell, a gyerekek játékaitól kezdve egészen a kamerákig. A gazdagabb országokban azonban már árulnak olyan villamos áramot termelő kerékpárokat, amelyekkel nemcsak edzeni tudsz, de egyben fel is töltheted az általad használt tárgyak elemeit, akkumulátorát. Cseréld le a vezetékes töltést a lábaid energiájára – így szól a szlogen. A briteknél a solargadgetstore.co.uk weboldalon már számtalan ötlet közül kereshetsz például karácsonyra ajándékot.

Sok autós túl nagy gázt ad, amikor elindul és kiegyensúlyozottabb vezetés helyett bizony állandóan váltogatja a lábát a pedálokon, fékez és gázra tapos. Ezzel azonban a káros gáz kibocsátása igencsak megugrik, épp ezért találták ki tőlünk nyugatra, hogy leckét lehet venni zöld vezetésből. Több órán át arra oktatják a már jogosítvánnyal rendelkezőket, hogy milyen mértékben nyomja a gázpedált, hogyan használja az autóját, hogy azzal védje a környezetet, ha már kénytelen azzal utazni. A londoni forgatagban is lehet órákat venni 60 fonttól. Ebben nemcsak szakemberektől lehet segítséget kérni, hanem egyre okosabb segédtárgyaktól is. Ilyen a Vexia Econav 580 program is, amely felmérve a közlekedést egy kijelzőn keresztül ad tanácsokat, hogy mikor érdemes lassítani, hogy minél kevesebb kipufogógázzal járjon majd a sebesség újra elérése. A 220 fontba kerülő Econav segítségével a szakértők szerint 400 fontot lehet évente spórolni és a környezetünkben is kevesebb kárt teszünk.

Otthon is számtalan kütyü használ feleslegesen áramot, „stand by” üzemmódban. Igazi zöld megoldás, hogy az ember egyszerűen kikapcsolja azokat a gépeket este, amelyek készenléti állapotban várják, hogy hátha használják azokat. Ilyenek a nyomtatók, a Tv, a rádió, a routerek. Ahhoz, hogy egy kattintással zöldebben éljünk ma már árusítanak úgynevezett „viszlát standby” kapcsolókat, amelyek egy év alatt bőven visszaspórolják azt a 10-20 fontot, amelybe a speciális szerkezet kerül.

Ha valaki nyaralni megy, akkor csodás zöld tippeket adhat számára a greentraveller.co.uk, hogy olyan helyeket válasszon, amelyek környezetbarát utazást, szállást és ellátást biztosítanak. Legfontosabb tipp azonban, hogyha lehet, akkor az utazó inkább a vonatot válassza és ne a repülőt, hiszen csodás helyeken szállhat meg marokkói ökoszállásokon, portugál faházakban vagy épp a spanyol zöldhotelekben. Nem kell a pihenésért és a napsütésért olyan nagyon távol utazni. Az oldal arra buzdít, hogy a nyaralás közben légy aktív és élvezd a kerékpározást, a szélmeghajtású vízi sportokat, a kirándulást, vagy csak egyszerűen kapcsolódj ki ezeken a csodálatos helyeken, ahelyett hogy drága és zsúfolt csoportos busz utakon jutnál el szmogos városokba.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás