Hirdetés
(X)

Napjainkban az egyik legfontosabb téma a környezetvédelem, ennek köszönhetően pedig egyre népszerűbbnek számít a zöld energia és az elektromos autók használata is. De vajon milyen hatással van ez hazánk áramtermelésére, és mit várhatunk a jövőben?

Ebben a cikkben a tavalyi év magyarországi villanyáram-termelésére világítunk rá, valamint azt is megmutatjuk, hogy hogyan teheti fenntarthatóbbá mindennapjainkat a villanyautók használata.

Elérhetőbb közelségben az elektromos járművek

Az elektromos autózás napjainkra már a társadalom széles rétege számára elérhető. Ezt mutatják az olyan megoldások is, mint a Voltie otthoni töltői. Ezek segítenek abban, hogy saját villanyautónkat gazdaságosan, fenntartható módon, akár napenergia felhasználásával is tölthessük.

Ennek tükrében nem meglepő, hogy hazánkban is egyre többen döntenek az elektromos járművek mellett. A benzines és dízelüzemű autókról történő átállást pedig állami támogatás is segíti, melynek keretében vállalkozások pályázhatnak a céges autóflotta villanyautókkal történő frissítésére.

Hogyan alakult hazánk energiatermelése 2023-ban?

A magyarországi villamosenergia-termelés 45%-át az előző évekhez hasonlóan az atomenergia szolgáltatta, a földgáz pedig 20,5%-os értéket ért el. A szénerőművek mindössze az energiatermelés 7,2%-át biztosítják, ami az egy évvel korábbi adatokhoz mérten jelentős visszaesést jelent.

Jó hír azonban, hogy az éves energiamennyiség 18,7%-át napenergiával sikerült megtermelni, ami a 2022-es évhez képest 38%-os növekedést jelent. A szélenergiából 1,8%-nyi, az egyéb fosszilis forrásokból 1,1%-nyi, míg az egyéb megújuló forrásokból 1%-nyi villamosenergiát nyertünk. A biogáz és a biomassza 5,5%-ot termelt 2023-ban.

Érdemes tudni azonban, hogy hazánk villamosenergia-fogyasztása az évben 44 TWh volt, termelése azonban csak 34 TWh. A felhasználási igényünk pedig tovább növekszik, ami azt jelenti, hogy 2030-ra várhatóan 13 TWh-val emelkedni fog. Fontos feladat tehát a jövőben a kapacitásnövelés, ellenkező esetben ugyanis további import energiára is szükségünk lehet.

Mit hozhat a jövő a hazai áramtermelésnek?

A tavalyi év adataiból az látható, hogy hazánk lassan, de biztosan közelít a zöldebb, fenntarthatóbb, karbonsemleges áramtermelés felé. Ahhoz azonban, hogy ez teljes mértékben megvalósítható legyen, még hosszú út vezet. A napjainkban érezhető tendencia, a napelemes rendszerekre és a megújuló energiára való nyitottság bizalomgerjesztő.

Az olyan megoldásoknak köszönhetően például, mint az energiatárolós otthoni töltők, az elektromos autók gazdaságosan, akár napenergia felhasználásával is üzemeltethetők. Segítségükkel tehát kiválóan felhasználható a napelemes rendszerek által termelt többletenergia, járművünk pedig nemcsak gazdaságosabban, de környezetbarát módon is üzemeltethető.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás