Hirdetés

Több mint 10 év tervezés után a hatalmas plusz jel alakú, öntisztuló medence végleges helyet kapott New York City – Manhattan partjainál, a 35-ös mólónál. A különleges, vízen lebegő medence a folyó vizét tisztítja majd egyedülálló vízszűrő technológiával, vegyszerek használata nélkül.

Idén augusztusban egy három hónapos vízszűrési demonstrációs projekt vette kezdetét, amelyet a 2025-ös végső tesztelés követ majd.  Az egyedülálló terv egy kis mérnökcsapattól származik, akik elindították a +POOL-t azzal az céllal, hogy biztonságosan úszhassanak a New York-iak az East Riverben.

Vízszűrő létesítményként fog működni – naponta 1 millió gallon folyóvizet tisztít meg.

New York City hírhedten szennyezett, bár az utóbbi években jelentősen feljavított folyóvízéből naponta 1 millió gallon vizet tisztít majd meg az új lebegő medence.

lebegő úszómedence épül a New York-i East Riverben pluspool

„New York hírhedten szennyezett folyói és kikötői az elmúlt évekhez képest már jóval tisztábbak” – írja a medencét tervező Friends of +POOL mérnöki csapat. Az elmúlt három évtizedben a folyó átlagos szennyezettségi szintje jelentősen csökkent. Ez a javulás a nyers szennyvízlerakás megszüntetésének, a folyóba történő illegális kibocsátások megelőzésének, valamint a kombinált csatorna túlfolyások csökkenésének tudható be.

Olimpiát is lehet benne rendezni

Amellett, hogy hozzájárul New York állam vizeinek egészségéhez, a kialakítás adaptálható, átkonfigurálható körúszáshoz, pihenéshez, vízisportokhoz és gyermektevékenységekhez. Mindegyik konfiguráció használható önállóan, átalakítható egy olimpiai hosszúságú medencévé, vagy teljesen kinyitható egy 836 nm-es medencévé játék céljából.

Egy évtizedes tervezést követően végre megvalósul

lebegő úszómedence épül a New York-i East Riverben pluspool

A +POOL pontosan azt a vizet fogja megtisztítani, amelyben lebeg, egy egyedülálló rendszerrel, amely három rétegből és egy végső fertőtlenítésből áll, amely megfelel a strand úszható vízre vonatkozó szabványainak. 2017-ben a Friends of +POOL ideiglenes szabadalmi kérelmet nyújtott be erre a szűrőrendszerre, amelyet 2018-ban egy nemzetközi szabadalom követett.

Az elmúlt 10 év során a +POOL lebegő, önszűrő rendszere már egy sor tesztelési fázison átesett a New York-i East Riverben bebizonyítva, hogy technológiája vegyszerek használata nélkül is képes megtisztítani a szennyezett folyóvizet, írta az Impress magazin.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás