Hirdetés
Forrás: népszava

A visszaváltással próbálkozók 47 százaléka szembesült valamilyen problémával. A rendszer bevezetésének hatására a lakosság 5 százaléka kezdte szelektíven gyűjteni a palackokat, derül ki egy friss felmérésből.

Jól céllal indult a változtatás, de a kivitelezés nem sikerült – így vélekedik a megkérdezettek 56 százaléka a palackvisszaváltási rendszerrel (DRS) kapcsolatban. Ez a Publicus Népszava megbízásából készített közvélemény-kutatásából derül ki amellett, hogy az emberek 69 százaléka vásárol 50 forintos visszaváltási díjjal terhelt műanyag-üveg-fém palackos italokat, és 54 százalékuk már váltott vissza ilyeneket.

A panelben lakók 79 százaléka már használta a Mol hulladékos leányvállalata, a Mohu által üzemeltetett visszaváltó automatákat, a kertes házakban, társasházakban élők fele mégy gyűjtögeti őket, hogy majd valamikor visszaválthassa, de az emberek 15 százaléka nem bajlódik vele.

A teljes népességben öt százalék volt azok aránya, akik az új rendszer hatására kezdték el szelektíven gyűjteni és visszaváltani a hulladékot, és kiderült az is, hogy

  • 22 százalék olyan boltban vásárol, ahol nincs automata,
  • azoknak, akiknek volt dolga a palackok visszaváltásával, 47 százaléka szembesült valamilyen
  • problémával,
  • a leggyakoribb probléma az volt, hogy a gép nem vett vissza minden palackot.

A rendszer az emberek 68 százaléka szerint működik jól, vagy inkább jól, de csak 32 százalékuk gondolta úgy, hogy az “új visszaváltási rendszer hatékony módszer, hogy minél több palack kerüljön újrafelhasználásra”.

Harc a palackokért, vadászat a működő automatákra

Tíz óra, tíz kilométer, ezer sörös és üdítős fémdoboz. Zoli, a kaposvári lakótelepek közismert guberálója hosszú évekig teljesítette a napi penzumot, így egészítve ki csekélyke jövedelmét: az összeszedett göngyölegért darabonként két forintot kapott a gyűjtőhelyen, vagyis havonta úgy 60 ezret kukázott össze. Ezek alapján úgy tűnhet, Zolinak nagyon jól jött júliustól a változás, mely 50 forintos betétdíjjal terhelt meg minden italos dobozt és PET-palackot. Ám hiába a 25-szörös díjnövekedés, a negyvenes férfi éppen hogy csak össze tudja szedni a korábbi összeget.

– Reggel hét óta ennyit sikerült kukáznom – mutatta a szatyrát, benne 13 sörös dobozzal, műanyag palackkal. – Négy és fél órája járkálok, máskor ilyenkor már több száznál tartottam. Amióta bevezették az 50 forintos betétdíjat, alapból lecsökkent a gyűjthető mennyiség a harmadára-negyedére, ami persze még mindig jó lenne, hiszen kétszáz fémdobozzal is 10 ezret kereshetnék naponta. Viszont rengetegen elkezdték gyűjteni, nyugdíjasok, gyerekek is, de ami a legnagyobb gond, hogy roma családok is ráálltak, utóbbiak ráadásul autóval jönnek, és sokkal hamarabb lejárják a területet, mint én gyalog.

Régebben reggel 7-kor indult és nagyjából délután 5-ig járta a kaposvári lakótelepeket, illetve a köztes, kertvárosi utcákat, s közben négyszer-ötször ment a leadóba.

– Most, sajnos, elég napi egyszer elmennem valamelyik automatához – legyintett. –Nagyjából negyven darab jön össze, szerencsés esetben hatvan. Korábban nincs értelme elindulni, mert még nem viszik le a szemetet a lakótelepeken, fél nyolctól viszont már az autós gyűjtők is megjelennek. Mire a régi területem végére érek, már leraboltak mindent, csak az jut, amit a távozásuk és az érkezésem közötti időben dobtak ki a lakók.

A 78 éves Mariska néni eddig hetente kétszer, vasárnap és szerda délután – a szemétszállítás előtti napokon – járta végig a környékbeli emeletes házas utcákat, akkorra már megteltek a kukák, volt miből válogatni.

– Havi 2-3 ezer forint jött össze a kukázásból – állította a nyugdíjas asszony. – Igaz, több helyen adtak 500-1000 forintot, amiből még 10-15 ezer pluszt jelentett hónapról hónapra.

A nyugdíjam 76 ezer forint, ha nem kukáznék, nem tudom, mit ennék vagy hogyan fűtenék télen. 

Most, hogy 50 forint lett a betétdíj, jobb a helyzet, hiszen alkalmanként azért találok 8-10 palackot vagy fémdobozt, ami azt jelentette, hogy júliusban több mint 5 ezer forintot szedegettem össze. Remélem, ez így is marad, ugyanis a múltkor egy autóból megfenyegettek, hogy felejtsem el ezeket a kukákat, meg ne lássanak többet a környéken. Nem tudom, kik voltak, de állítólag egyes családok felosztották egymás között a várost, s próbálnak kiszorítani másokat a neki jutott területről. Persze, megijedtem, de ettől még ugyanúgy jövök majd, kell a pénz, s csak nem vernek meg egy öregasszonyt néhány száz forint miatt!

Egy százalék adomány

A Mohu automatáinál van rá lehetőség, hogy a vásárló a visszajáró betétdíjat jótékony célra ajánlja fel, de ezzel a lehetőséggel csupán az emberek 1 százaléka élt vagy tervez élni, 80 százalék inkább levásárolja a kapott kupont a boltban, 11 százalék pedig a bankszámlájára utaltatja az applikáción keresztül.

Négytagú család áll az egri belvárosi szupermarket pici kis helyiségében az automatánál. Nagy bevásárlókosarat toltak el idáig, tele sörös dobozokkal műanyag palackokkal, egy-két borosüveggel. Várniuk kell, a visszaváltó nem üzemel, azt írja ki a gép, hogy tele lett a gyűjtő, újat kell behelyezni. Amíg erre várunk, kiderül, a város szélén laknak, egész nap gyűjtögették a kukákból, meg az árokparton eldobott, számukra értékes hulladékot. Hétvégén sokfelé van buli, így a hét első napjaiban megéri felkerekedni, és összeszedni azt, amit az emelkedett hangulatban lévő fiatalok szétdobáltak. Némelyik energiaitalos és sörös doboz be van horpadva, de az asszony szakavatottan elmagyarázza, hogy igazából nem is kell teljesen épnek lennie a csomagolásnak, elég ha „az a sok vonal izé itten” jól látszódik a beolvasó gép számára. Van, amelyiket kihorpasztgatja, de olyan műanyag palack is, amit teli torokból fújni kezd, hogy kiegyenesedjen a mélyedés. Aztán beindul újra az automata, a nagyobbik fiúcska meg árgus szemekkel figyeli a kijelzőn lévő összeget, látszik, hogy fejben el is költötte a pénzt finomságokra. A családfő azt mondja, élelmiszert vesznek, talán egy kis kocka csoki is belefér.

Balaton parti kisváros, borfesztivál, hömpölygő tömeg. A fabódék mellett estére szépen gyűlnek a kartondobozokba kitett burgundi, rajnai és bordeaux-i palackok. Van olyan árus, aki külön szétszortírozza a visszaváltható és a szelektív hulladékba szánt üvegeket. Utóbbiakat a nap végén, éjféltájban elviszi a nagy gyűjtőedényhez, a többit kartondobozokban kint hagyja. – Próbáltam tegnap visszaváltani, de olyan sor volt a gépnél, hogy kiszámoltam: az órabérem több lenne, mint az üvegek után kapott pénz. Ha valaki elviszi innen, hát elviszi, ha meg nem, akkor holnap reggel ezeket is kidobom majd a szelektív tárolóba – mondta egyikük.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás