Hirdetés

Az Európai Éghajlati Paktum elindította nagyköveti pályázatát. A Paktum célja, hogy olyan elhivatott embereket találjon, akik aktívan szeretnének részt venni a klímaváltozás elleni küzdelemben, és szerepet vállalnának a közösségi szintű klímavédelmi tevékenységek népszerűsítésében. A jelentkezési lehetőség október 31-ig tart.

Egész októberben várja az Európai Éghajlati Paktum új nagykövetek jelentkezését. Fő feladatuk, hogy saját közösségeikben inspiráljanak, támogassák a klímapolitikát és konkrét klímavédelmi cselekvéseket hajtsanak végre. A nagykövetek kulcsszerepet játszanak abban, hogy egyéni és közösségi szinten hozzájáruljanak a fenntarthatóság előmozdításához, legyen szó helyi projektekről vagy EU-szintű kezdeményezésekről. Jelenleg Magyarországon 25 nagykövet van, míg Európa-szerte 836. A számukat szeretné a Paktum ebben az évben is tovább növelni.

A nagyköveti pályázatra olyan személyek jelentkezhetnek, akik vezető szerepet töltenek be szervezetekben, közösségekben, informális csoportokban vagy mozgalmakban, illetve közfeladatot ellátó tisztségviselők, kulturális, oktatási vagy kutatási intézmények képviselői, valamint véleményvezérek.

A jelentkezőknek legalább három konkrét klímaakciót kell megvalósítaniuk a következő év során, amely lehet eseményszervezés, cikkírás vagy közösségi projektek elindítása. Különösen ösztönzik az olyan kezdeményezéseket, amelyek elérik a kevésbé klímatudatos csoportokat.

A nagykövetek a Paktum hálózatának hivatalos részeivé válnak, részt vehetnek képzéseken és szakértői műhelymunkákban, amelyek segítik a hatékony klímaakciók megvalósítását, valamint hozzáférhetnek online és személyes eseményekhez a klímavédelem és fenntarthatóság terén.

A klímavédelem nemcsak globális, hanem helyi szinten is cselekvést igényel. Az egyéni felelősségvállalás és a közösségi összefogás kulcsfontosságú ahhoz, hogy változást érjünk el. A nagyköveti program lehetőséget nyújt arra, hogy mindenki részese lehessen ennek” – mondta Lajtmann Csaba, az Európai Éghajlati Paktum nagykövete és a magyarországi koordinátor szervezet, az Éghajlatvédelmi Szövetség elnöke.

A Paktum nagyköveti szerep egy kezdetben egy évre szóló megbízás, amely évente meghosszabbítható. A nagykövetek aktívan részt vesznek klímavédelmi és környezetvédelmi akciókban, ezzel példát mutatnak közösségeik számára. Emellett fontos feladatuk, hogy másokat is inspiráljanak a klímavédelemben való részvételre, legyen szó állampolgárokról, szervezetekről vagy akár kormányzati szereplőkről. A nagykövetek kapcsolatokat építenek hasonló gondolkodású emberekkel és szervezetekkel Európa-szerte, valamint megosztják az Európai Unió klímapolitikai és cselekvési programjait.

A pályázat bárki számára nyitott, aki szívesen vállalna vezető szerepet a klímaváltozás elleni küzdelemben és szeretne hozzájárulni egy fenntarthatóbb jövőhöz. Jelentkezés >>>

Az Európai Éghajlati Paktumról

Az Európai Bizottság által az európai zöld megállapodás részeként indított Paktum azon emberek mozgalma, akik küldetésüknek tekintik, hogy Európát fenntarthatóbbá tegyék és elősegítsék, hogy az EU 2050-re klímasemlegessé váljon. Az EU Éghajlati Paktum közös színteret kínál az egyéneknek, a közösségeknek és a szervezeteknek az éghajlatváltozás elleni küzdelem és a következményeihez való alkalmazkodás érdekében.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás