Hirdetés

A közelmúltban jelent meg a washingtoni Világfigyelő Intézet tanulmánya arról, hogy a természeti erőforrások környezetkímélő felhasználása, a környezetvédelem különböző területei munkahelyek millióit teremtheti meg világszerte. A tanulmány elsősorban a hulladék újrahasznosító és alapanyagokat újrahasználó ipar területéről hoz példákat. A hulladék szétválogatása illetve a szakszerű szelektív gyűjtés több munkáskezet igényel, mint a korábbi szeméttelepre gyűjtés. A Világfigyelő Intézet szerint már eddig 15 millió vagy annál több munkahelyről van szó, és ezek száma csak növekedni fog a 21. században. A hulladékhasznosító ipar hazánkban is fellendülőben van. Bár a januártól életbe lépett hulladékgazdálkodási törvény még nem írja elő kötelezően a települések számára a válogatott gyűjtést, ennek ellenére egyre több helyen alakítanak ki hulladékudvarokat, és örvendetesen szaporodik az újrafelhasználással foglalkozó vállalkozások száma is. A lassan erősödő környezetvédelmi ipar itthon is teremt új munkahelyeket, elsősorban a csatornaépítésben, a környezetbarát építőanyagok gyártásában, vagy a környezeti mérésekhez szükséges műszer- és számítástechnikai iparban.
A Világfigyelő Intézet tanulmánya szerint nagy lehetőségek vannak az energiahatékonyság területén is – az épületek utólagos szigetelése szintén munkaerőt kíván. Teljesen új terület a megújuló energiák közül a nap- és szélenergia terjedő használata. A szélenergia használatához szélmérésekben jártas meteorológusok, szélerőmű tervező és kivitelező mérnökök, technikusok és számítástechnikai szakemberek munkába állását igényli, de a napkollektor vagy az áramfejlesztő napcella ipar is egyre több embert foglalkoztat.
Ma már Magyarországon is működik egy szélerőmű a Bakonyban, és épül a Duna – menti Kulcson is a szélerőmű. Napkollektorokat is gyárt a hazai Dunasolar, bár elsősorban külföldi megrendelésre, hiszen a termék a hazai fogyasztóknak méregdrága. A növekvő fogyasztói igény, a kollektorok sorozatgyártása olcsóbbá teheti a terméket, és végső soron újabb munkáskezeket igényel. A környezetvédelmi szakterület felértékelődése, a környezet- és természetvédelmi szakigazgatás is több szakembert kíván. Ha valóban megerősítik az ellenőrzéseket, méréseket és hatósági munkát végző felügyelőségek állományát, az is új munkahelyeket kínál – de nemcsak a vegyészeknek, biológusoknak, hanem jogászoknak, közgazdászoknak is. 2001 03 18 Mangel

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás