Hirdetés

2001. április 12. Gazdasági szimulációk alapján úgy találták, hogy alig okozna többletköltségeket az áttérés az OECD országokban.

Elkészült a világ leggazdagabb országait tömörítő OECD környezetvédelmi felmérésének gazdasági elemzése. A tavaly ismertetett “OECD Environmental Outlook” című tanulmány összefoglalta a következő húsz év legsürgetőbb környezetvédelmi problémáit. A szervezet környezetvédelmi minisztereinek május 16-i találkozójára pedig szimulációkat és gazdasági hatástanulmányokat készítettek a különféle megoldási módozatokról. Ennek legfontosabb megállapítása: az ipari országoknak közös programot kellene kidolgozniuk, hogy megszüntessék a környezetkárosítást generáló állami támogatásokat, és környezeti adókat kellene bevezetniük. A számítógépes szimulációs program eredménye azt mutatta, hogy a támogatások megszüntetésével, a szénhidrogénekre energiaadó kivetésével, és a vegyi anyagok megadóztatásával az OECD országok 15%-kal csökkenthetnék széndioxid-kibocsátásukat 2020-ra. A kéndioxid-kibocsátás 9%-kal csökkenne, három százalékkal pedig a metán. Egyúttal 30%-kal kevesebb nitrogén mosódna be a vizekbe a mezőgazdasági termelési folyamat során.
Az intézkedéscsomag bevezetésének gazdasági költségei csaknem elhanyagolhatók – az OECD országok GDP-jének kevesebb mint 1%-a.
További információk: civilpress

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás