Hirdetés

Gera Pált, az Alapítvány a vidrákért vezetőjét a napokban mobiltelefonon riasztották a Fővárosi Növény,- és Állatkertbe (FÁNK). Behozták Beát, a félidős vemhes vidra nőstény, akit Ő nevelt fel, és ezután engedték szabadon a Peteshalmi Vidrarezervátumban. Bea beteg, és csak Gera Pálra hallgat, csak ő tudja befogni, megnyugtatni. Ha nem fertőződött meg nagyon, akkor heteken belül le fog fialni, addig egy elkülönített területen helyezték el.
A fokozottan védett emlőst sok helyen nem kedvelik a halastó tulajdonosok, hiszen – szerintük – nagy károkat okoz a halállományban, ezért egyre több megsebesített állatot hozna be hozzánk a FÁNK- ba, meséli Gera Pál, aki két évtizede vidraápoló.
A petesmalmi vidrarezervátumot1998-ban hoztuk létre, hogy a FÁNK- ba bekerült vidrákat oda kihelyezzük, és természetes körülmények között tartsuk. Ott könnyebb őket visszavadítani, és gyógykezelni. A területen átfolyó Lábodi Rinya patak táplálja ezt a halastórendszert, melyen, 1999 nyarán jelentkeztek az első problémák. Több vidra elpusztult, ezek után elrendeltünk vízminőség vizsgálatot. A tetemek boncolásakor kiderült, hogy olyan fertőzés lépett fel az állatoknál, amit ott a helyszínen nem lehet kezelni. A tavalyi aszályos nyáron a feliszapolódott tavakban olyan baktériumok szaporodtak el, amelyek megmérgezték a vidrákat, károsítva az állatok máját. 1998- tól napjainkig 8 vidra halt meg, többet kezelni kellett. Az idei tavaszi vízminőség vizsgálati adatok miatt úgy döntött a FÁNK, és az Alapítvány a vidrákért, hogy az oda kihelyezett állatokat ideiglenesen visszahozzuk.
Új hely után kellett néznünk- meséli Gera Pál. A Szegedi vadasparkban van egy hajdani halastó, amit nemrég a Vadaspark megkapott. A vízminőség itt jó, már megkezdődött a kifutók építése, nemsokára ebbe az új mentőhelyre szállítjuk az állatokat. A Petesmalmi halastórendszer a Somogy Természetvédelmi Szervezet tulajdonában és kezelésében áll. Ők csak a Környezetvédelmi Minisztériumtól kaphatnak pénzt iszapeltávolításra, kútfúrásra, ami több millióba kerül. Somogy megye az egyik legvidrásabb része az országnak, és az ottani vidraparkot nem lenne szabad hosszabb távon veszni hagyni. Somogyban több vidra él, mint NY- Európa több országában.
Sarkadi Péter

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás