Hirdetés

A génkezelt szója termesztéséhez egyre több gyomirtószert kell felhasználni, mivel a
gyomnövények ellenállóvá váltak – írja dr. Charles Benbrook amerikai kutató az ENS jelentése szerint. A Benbrook által vezetett kutatás kimutatta, hogy a Monsanto-féle Roundup Ready szóját termesztő farmerek 11 százalékkal több növényvédő szert permeteznek ki földjeikre. A Monsanto által kifejlesztett génmanipulált szójafajta, a Roundup Ready olyan gént tartalmaz, amely a növényt ellenállóvá teszi a szintén a
Monsanto által kidolgozott széles spektrumú, sokféle gyomnövény ellen hatásos Roundup gyomirtószerrel szemben. A vállalat azt ígérte, hogy a termelési rendszert alkalmazó farmerek könnyebben kordában tudják tartani a gyomokat, és kevesebb vegyszert fognak felhasználni a termelés során.
Az Amerikai Szójatermesztők Szövetségének elnöke, Tony Anderson elismerte, hogy a gyomnövények ellenállóvá válása a Roundup-pal szemben növekvő problémát jelent, de hozzátette: ez a probléma könnyebben megoldható az olyan okvetetlenkedő kritikusok nélkül, mint dr. Benbrook.
A jelentés az USA Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) eddig nyilvánosságra nem hozott adatain alapul. Ezek szerint a Monsanto-féle Roundup Ready
szójabab termesztéséhez 11,4%-kal több gyomirtószert használnak fel a farmerek mint a hagyományos szójafajták termesztéséhez. Egyes esetekben a különbség 30% is lehet. A Monsanto szóvivője, Bryan Hurley szerint Benbrook pontatlanul idéz, és elfogultan értelmezi az adatokat, továbbá nem veszi figyelembe a termesztők tapasztalatait. Az amerikai farmerek által ebben az évben vetett szója 60%-a RR fajta. Dr. Charles Benbrook, a the Northwest Science and Environmental Policy Center kutatója szerint a farmerek gyorsan átálltak erre a fajtára, mert olcsóbbnak és hatásosabbnak ígérkezett a többinél. Azonban a termesztés költségei több oknál fogva is folyamatosan növekszenek – jelentette ki Benbrook. – Az RR bevezetése árháborút váltott ki a gyomirtószerek piacán, minek következtében először is csaknem 50%-kal csökkent a vegyszerek ára. A farmerek ezért többet használnak fel a szerekből. Ennek következtében azonban fokozatosan egyre több gyomnövény válik ellenállóvá, ezzel pedig hatását veszti a Roundup. A farmerek pedig más szereket is kénytelenek bevetni. A folyamat várható vége, hogy drágul és kevésbé hatásos a vegyszeres gyomirtás. 2001. május 7.
civilpress

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás