Hirdetés

Országos hatáskörű környezetvédelmi kommandó felállítását kezdeményezi Tóth Gábor fideszes parlamenti képviselő. A csapatnak az illegális hulladékkereskedelem feltérképezése lenne a feladata.
Előfordul hazánkban, hogy újrafelhasználás címen Nyugat-Európából hoznak be veszélyes hulladékot, és az EU tagállamaiban méregdrágán ártalmatlanítható méreganyagokat Magyarországon egy szeméttelepen, vagy egy félreeső tanyán helyezik el. Tóth Gábor az ilyen beláthatatlan környezeti károkkal járó ügyletek kapcsán interpellációra készül a parlamentben: a visszaélések visszaszorítására környezetvédelmi kommandó létrehozását javasolja a kormánynak. A rendőrségi, vám- és környezetvédelmi szakemberekből álló osztag feladata lenne a hulladékszállítmányok útjának, elhelyezésének naprakész ellenőrzése.
A borkommandóhoz hasonló környezetvédelmi egység felállításáról már megkezdődtek az egyeztetések – értesült a Magyar Hírlap. A Környezetvédelmi Minisztérium az illegális hulladéklerakás megelőzésére nemrégiben országos szinten együttműködési megállapodást kötött a polgárőrséggel, akik vállalták, jelzik, ha valahol ilyesmit észlelnek. Ez a kapcsolat azonban csak egy utólagos kárelhárításra teremtett lehetőséget.
Magyarország a június elején ideiglenesen lezárt környezetvédelmi csatlakozási tárgyalásokon két hulladékos kérdésben kapott haladékot. A veszélyes hulladékok égetésére és a csomagolási hulladékok újrahasznosítására érvényben lévő uniós előírásokat 2005-ig kell teljesítenie. Minden más feltételnek, tehát a remélt 2003. – vagy az unió által ígért 2004. – januári csatlakozásig eleget kell tenni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás