Hirdetés

Az Északi-sark felől érkező tengervíz áramlásának lassulását mérik norvég és brit kutatók. Ha ez a tendencia tartós lesz, az angol tél igen zordra fordul. De távlatilag ellentétes tendenciák is várhatók az Atlanti-óceán térségében.

Megfogyatkozott az utóbbi 50 évben az Északi-Jeges-tenger felől érkező sűrű, hideg tengervíz, amely a Golf-áramlatot táplálja, és lényegesen hozzájárul Nagy-Britannia viszonylag mérsékelt klímájának fenntartásához. Ezt norvég és brit kutatók állapították meg, akik régóta vizsgálják a norvég partok közelében lévő Feröer-sziget obszervatóriumában a vízáramlást. Szerintük a Feröer-csatorna, amely az északi skót felföldek közelében lévő Shetland-, és a Feröer-szigetek között szállítja az Északi-sarkkör felől érkező sűrű, sós, hideg vizet, az utóbbi 30 évben elvesztette az évente szállított mennyiség egyötödét. Ez végzetes hatással lehet a Golf-áramra, amely áldása Nyugat-Európának.
Bogi Hansen, a Feröer-szigetek halászlaboratóriumának vezetője elképzelhetőnek tartja, (amint Czelnai akadémikus is jósolja fenti cikkünkben, a szerk.), hogy a Golf-áram, amely az Atlanti-óceánon át érkező mélytengeri meleggel a tenger legmélyebb pontjain keveredik, lelassul, és nem képes majd azt a pumpáló hatást kifejteni, ami tartósan egyensúlyban tartotta Nagy-Britannia, Írország és a kontinens nyugati részének éghajlatát. A Golf-áramlat lelassulásának hatása egyelőre nem kiszámítható. Ezért előfordulhat, hogy Anglia telei váratlanul fagyosra fordulnak. Akár 11 fokos lehűlés sem elképzelhetetlen, s ez olyan hidegre változtatná Nagy-Britannia időjárását, mint amilyen Norvégia legészakibb szigetein tapasztalható, alig ezer kilométernyi távolságra az Északi-sarktól. A Golf-áram akkora hőmennyiséggel táplálja Európának főleg nyugati felét, ami felülmúlja több százezer hőerőmű kapacitását.
A BBC kommentátora, aki a Nature prognózisaira támaszkodik, megjegyzi: az előbb ismertetett eredmények távlati következtetései mégiscsak hipotetikusak, mert a Feröer-csatornán át a hideg áramoknak csak egyharmada érkezik Európa közelébe, míg a többiről nincs megbízható információ. És az sincs kizárva, hogy a Szibériát határoló tengerek olvadó jégrétege nagyobb vízutánpótlást tesz lehetővé.
Évente akkora felszínről tűnik el a jégborítás, mint amekkora Hollandia területe. A BBC hírmagyarázata arra figyelmeztet, hogy a klímaváltozások igen ellentmondásosak, s a Föld számos helyén tapasztalható felmelegedéssel szemben több más régió rohamos lehűlésnek van kitéve.
2001-06-29

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás