Hirdetés

Akár egy döntő csata előtti utolsó taktikai megbeszélés. Azzal a különbséggel, hogy a felek nem titkolóznak, készségesen kiterítik kártyáikat. Még egy utolsó egyeztetés, és indulhat a “nyomozás”. A Követ-INEM Hungária (Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület) ugyanis európai uniós támogatással arra vállalkozott, hogy megpróbálja csökkenteni a vállalatok, vállalkozósok környezeti terhelését. Jó partnerre talállak a nyíregyházi E-Misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesületben. A régióban mintegy háromszáz cégnek küldték el a felmérésre vonatkozó ajánlatot. Nem szegte kedvüket az sem, hogy mindössze ketten jelentkeztek a felhívásra, ezek közül az egyik az 1800-as évek végén épült nyíregyházi Hotel Korona. Az ügyvezető igazgató, Szécsényi Péter gazdasági hasznot is remél az ökotérképezéstől, és nem titkolja környezetvédelmi elkötelezettségét sem. Úgy gondolja, hogy egy külső szemlélő hamarabb észreveszi a szemet szúró dolgokat, amelyek mellett az ott dolgozók naponta elmennek.

Az ökotérképezés egyébként nem más, mint a cég tüzetes átvizsgálása a pincétől a konyhán át – jelen esetben – a szállodai szobákig. Záporoznak is a kérdések: mi kerül a kommunális hulladékba, és azt hová szállítják? Nem gondoltak-e szelektív gyűjtésre? Milyen gyakran közlekednek azon a folyosón a dolgozók, ahol három lámpa is állandóan világít? Milyen mosó- és mosogatószert használnak? Miként tudatják a vendégek; ha tiszta törülközőt szeretnének?

A felmérésnek vannak azonnal hasznosítható megállapításai, hiszen egy kapcsoló felszegelése nem megoldhatatlan feladat egy kisebb vállalkozás számára sem. A Követ-INEM Hungária és az E-Misszió munkatársai azonban néhány nap elmúltával visszatérnek a helyszínre, és további megfontolásra méltó észrevételeket tesznek. Ezek között már lehet olyan is, ami komolyabb beruházást igényelhet. A javasolt gyakoribb karbantartás, szigetelés, kazáncsere sokba kerül ugyan, de hosszabb távon megtérülő beruházás, arról már nem is beszélve, hogy ezek révén mindenki hozzájárul a Föld környezeti állapotának javításához.

Krecz Ágnes, a Követ-INEM Hungária programvezetője szerint a környezetvédelem döntő mértékben a dolgozók és vezetők hozzáállásón múlik, azon, hogy milyen mintát látnak a cég háza táján. A másik akadályozó tényező a bizalmatlanság. Sem o fővárosban, sem pedig vidéken nem nézik jó szemmel, hogy úgymond “idegenek” kukkantanak a fedő alá. Pedig a Követ nem hatóság, észrevételeit nem bírságolás, hanem a jobbítás szándékával teszi meg. A Hotel Koronában viszont kedvező tapasztalatokat szereztek a felmérők, a kezdeti bizalmatlansággal sem találkoztak, mindenki igyekezett segíteni munkájukat.

A Korona Szálló tehát megtette az első lépést azon a hosszú úton, aminek a végén kiérdemelheti az úgynevezett zöldszálloda címet. Ehhez persze nem csupán a dolgozókat, de a vendégeket is meg kell nyerni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás