Hirdetés

Miért érdemes patakokkal foglalkozni? Alapvetően azért, mert méretük – még vízgyűjtő terület szintjén is – sokkal jobban átlátható, mint a Duna esetében, s így kisebb közösségek is bátran belevághatnak állapotuk és élőviláguk vizsgálatába.

Számtalan példa van erre! Például jómagam is 8-10 évesen, Gerald Durrell-i amatőr természetbúvárként kezdtem el egy kis középhegységi patak medrében apró állatok után kutakodni. Később tudtam meg, hogy tegzeslárvákat fogtam (majd engedtem vissza), melyek puha potrohuk köré homokból, kavicsból, növényi törmelékekből csőszerű tokot (tegzet) építenek. A tegzesek és társaik, ha szépségükkel nem is, de különleges formáikkal, életmódjukkal felvehetik a versenyt a trópusi pillangókkal és madarakkal. A mai gyerekeket is megragadó élőlényekről van szó, mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy egyikük egyszerűen csak “kedves lárváknak” hívja őket!

Természetesen nem csak a “kedves tegzesek” miatt és csak rájuk koncentrálva érdemes “patakozni”, hiszen a parton, de a vízből élő madarak és növények, a kémiai vízminőség és sok más dolog iránt érdeklődők számára is rendszeres, sok örömöt, kikapcsolódást jelentő elfoglaltságot kínál. Egy egészséges, vagyis jó vízminőségű és változatos mederviszonyú patakban ott a helye a már olyan ritka élőlényeknek, mint a Teleki-virág, a hód, a vízirigó, vagy a Petényi-márna. Tehát a méret ne tévesszen meg senkit! A hazai patakok élővilága semmivel sem értéktelenebb, mint a Dunáé, a Tiszáé vagy a Balatoné, hiszen egyedi értékeik vannak.

A “patakászok” is csoportokba, a csoportok hálózatokba tömörülnek, melyekből hazánkban is van 4-5; szerte a világban pedig még sejteni sem lehet, hány olyan csoport van, mely más-más szinten ugyan, de településük egy-egy vizével foglalkozik. Különösen az amerikai (USA) folyófigyelő hálózatok szervezettek: különböző tudományterületek szakemberei, mérőeszközök, módszertani anyagok állnak rendelkezésükre, hírlevelük, honlapjuk, képzéseik és kiadványaik is vannak. Igaz, már több évtizedes múlt áll mögöttük!

Az 1990-es évek elején részben az ő benyomásaik, részben magyarországi tapasztalatok alapján hozta létre több fiatal, pedagógus és társadalmi szervezet a Hálózat az élővizekért (HÉ) folyófigyelő hálózatot, mely váci székhelyű és egyike a legnagyobb magyar patakos tömörüléseknek. 100 tagcsoportjából 10 erdélyi.
A HÉ jelszava – a “Fogadj örökbe egy patakot!” – magáért beszél.

A patak- vagy folyófigyelők egy része vízminőség-vizsgálatokkal foglalkozik: az “örökbefogadott” patakszakaszon néhány mérőponton, pl.
· vízmintát vesznek kémiai vizsgálathoz, melyhez egyszerű terepi laborok nagy választéka áll rendelkezésre;
· jegyzetfüzetükbe, adatlapba, térképre jegyzik a mérőpontokon és környezetükben tapasztaltakat (pl. hol és mikor virágzott az idén a virágkáka);
· hálóval, egyeléssel vagy kőzsákos módszerrel kutatják a meder apró élőlényeit, melyek jelenléte vagy hiánya szintén utal a vízminőségre.

A fenti módszerek elsajátításához a folyófigyelő hálózatok szervezői több lehetőséget kínálnak: Pl. a HÉ-nél általában évi két nagyobb “fejtágítást” szervezünk, ismertető anyagokat, kézikönyveket dolgozunk ki. Utóbbira példa a “Kézikönyv a kisvízfolyások komplex vizsgálatához” c. kötet, mely a hegy- és síkvidéki vízfolyások élővilágát egyaránt bemutatja, kitér a különböző vízminőség-vizsgálati módszerekre, “vizes” csoportjátékokat mutat be és szól a patakok állapotának javításáról (a revitalizációról).

A patakvizsgálatot általában mindenki azért végzi, hogy a vízminőségről, az élővilágról valamilyen képet kaphasson, mely sajnos az esetek többségében, szomorú kép. A feladat – látszólag csak a felnőtteknek – adott: az állapoton, ha rossz – javítani kell, ha jó -meg kell óvni azt! Meg kell szüntetni a szennyezőforrásokat, fát kell telepíteni a parton, el kell bontani a betonburkolatot, mely miatt kisebb a víz öntisztuló képessége és szegényesebb az élővilág. E feladat a jövő felnőttjeié is, s ha nem most, akkor gyakorlással, tanulással, a jó példák megismerésével készülve!

Mindenki jelentkezését örömmel várjuk, az egyetemi tanártól a középiskolásig. Az egyik legújabb csoportunkat, a Haris Kört pl. néhány gimnazista alkotja.)
Lássunk a munkához minél előbb, minél többen!

Dukay Igor
Hálózat az élővizekért

2600 Vác, Ilona u. 3
Tel.: 27/304-484 Fax.: 27/304-483
igor

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás