Hirdetés

A XXII. kerületi Önkormányzat, valamint a civil szervezetek örömmel veszik tudomásul, hogy az illetékes környezetvédelmi hatóság jóváhagyta a nagytétényi Metallochemia gyáregység és környezetének a Metalloglobus Rt. által megvalósítandó rehabilitációs tervét.
Minderről a kerület önkormányzata, a Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület, a Nagytétényi Polgári Kör és a Nagytétényi Ember- és Érdekvédő Környezetvédelmi Egyesület vezetői szerdán közleményben tájékoztattak. A telephelyen már 1910 óta folyik kohászati tevékenység, s ezalatt igen sok nehézfém került a környezetbe. A kármentesítési és rehabilitációs terv múlt év novemberében készült el, akkor nyújtották be engedélyezésre a környezetvédelmi hatósághoz. A terv lényege, hogy a gyáregység területén különleges szigetelt szarkofágba zárnák a szennyező anyagokat, s a rehabilitált területen haladna az M6-os autópálya. A környező családi házak szennyezett talaját talajcsere révén ugyancsak a gyárterületre szállítanák, s az a szarkofág alá kerülne. A becslések szerint az 500-600 ezer köbméternyi szennyezett talajból 400 ezer köbmétert kellene a gyárterületre szállítani.

A nagytétényi önkormányzat és a kerület civil szervezeteinek közleménye szerint a Metalloglobus Rt. arról tájékoztatta őket, hogy a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi Felügyelőség határozatát a rá vonatkozó teljes kármentesítési kötelezés miatt részben megfellebbezi. Egyidejűleg az rt. biztosította az érintetteket, hogy a tervezési és engedélyezési munkálatokat tovább folytatja a szakmailag elfogadott terv érdekében. A közlemény szerint az önkormányzat, valamint a lakosság képviselői egyetértésre jutottak abban, hogy a kilencven éve folyó környezeti szennyezésért és az okozott kárért nem lehet ma kizárólag egyetlen céget felelőssé tenni, és a szennyezés által érintett ötezer ember sorsa sem függhet egyetlen gazdasági társaság helyzetétől. Épp ezért arra kérik az illetékes hatóságokat, hogy az érintett lakosság érdekeinek figyelembe vételével segítse elő a terv további engedélyezési eljárását.
2002. február 27.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás