Hirdetés

Az Egyesült Államok Szövetségi Bírósága úgy döntött, hogy a multinacionális olajcég Shell felelős a nigériai aktivisták elleni emberi jogsértésekben. A bíróság szerint a Shell Transport and Trading Company és a Royal Dutch Petroleum Company az Egyesült Államokban felelősség tehető nigériai környezetvédő aktivisták elítélése és kivégzése miatt.

A döntés alapján Ken Saro- Wiwa és az ogoni törzshöz tartozó társai végre jogi elégtételt kapnak azokkal a törvénytelen kivégzésekkel és kegyetlenkedésekkel szemben, amelyért a Shell is felelős volt. Ez a döntés egyben üzenet a többi cég felé is, hogy a jövőben nem sérthetik meg büntetlenül az emberi jogokat.
A heves nemzetközi tiltakozás ellenér az ismert nigériai környezetvédő írót Ken Saro- Wiwát, az ifjúsági vezető John Kpuinent és hét másik ogoni aktivistát kivégzett a nigériai katonai kormányzat. Az “Ogoni Kilencek” tiltakoztak a Shell által okozott környezetszennyezés és a cég olajvezeték építése ellen, amelyet a Niger-deltában, többek között az ogoni törzs földjén keresztül vezettek át.
Forrás: www.earthrights.org

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás