Hirdetés

A labda már a pártoknál van. A Védegylet környezetpolitikai szervezet március 15-e alkalmából 12 pontba szedett követelésekkel fordult a kampányoló pártokhoz és az ország lakosságához.

A “Mit kívánunk a a magyar nemzetnek?” címmel közzétett 12 pont tartalmazza azokat a legsürgetobb környezeti feladatokat, amelyek elvégzését a pártoknak feltétlenül vállalniuk kellene ahhoz, hogy az utánunk jövő nemzedékek emberhez méltó feltételek között élhessenek. A követelések az alternatív energiaforrások bevezetésétõl a személyi jövedelemadó csökkentésén és a zöld adóreformon át a vonatközlekedés fejlesztéséig terjednek. A kérdés már csak az, mely pártok valósítják meg a környezetvédõk követeléseit.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Mit kívánunk a magyar nemzetnek?
2002. március 15-én

A Védegylet 12 pontja

1. Törvényt a jövő nemzedékek országgyűlési biztosáról! Az emberhez méltó élet természeti és kulturális feltételeinek megőrzését az utánunk jövők számára.

2. Az egészséges környezethez való alkotmányos jog következetes érvényesítését! Az élővilág iránti tisztelet helyreállítását. A természetközeli élőlénytársulások védelmét.

3. Lokalizációt – a globalizáció ellensúlyozására! A helyi források ökológiailag fenntartható használatának elsőbbséget biztosító fejlesztési politikát.

4. Jólétet – önpusztítás nélkül! A félrevezető gazdasági növekedési mutatókkal igazolt rablógazdálkodás, pazarlás és kényszerfogyasztás rendszerének felszámolását.

5. Semmit rólunk – nélkülünk! A politikai és gazdasági döntések nyilvánosságának kiszélesítését. A köztestületek működésének társadalmi ellenőrzését. A helyi népszavazások már 25%-os részvételi arány mellett legyenek érvényesek.

6. Környezetbarát támogatáspolitikát! Gazdasági tevékenységek költségvetési támogatása helyett közvetlenül a közcélok teljesüléséhez kapcsolódó támogatási politikát. A termőtalaj védelmét. A megújuló energiaforrások használatának ösztönzését. Az áttérést anyag- és energiatakarékos technológiákra. A hulladék újrahasznosítását. Az egészséget és az ökorendszereket veszélyeztető vegyszerek kiszorítását.

7. Zöld adóreformot! A jövedelmeket és a foglalkoztatást terhelő adók és járulékok mérséklését. A természeti források megújulási képességét meghaladó használat fokozott adóztatását. A szélsőséges társadalmi egyenlőtlenségek mérséklését.

8. Egyenlő bánásmódot a hazai gazdálkodóknak! A nemzetközi nagyvállalatok milliárdos adókedvezményeinek felülvizsgálatát. A piacszerzés helyett a helyi értékesítés és munkahelyteremtés támogatását.

9. Pártoktól független közhivatalokat és köztisztviselőket! Pártszolgálati és pénzszolgálati média helyett a tömegtájékoztatás közszolgálati jellegének és színvonalának megteremtését.

10. A telekspekuláció megfékezését! A fővárost és az agglomerációt fojtogató, kormányzati és önkormányzati támogatást élvező telekspekuláció megállítását, a zsúfoltság enyhítését. A regionális központok fejlesztését a budapesti agglomerációra nehezedő nyomás enyhítése érdekében.

11. Autópálya helyett vasutat! Autópálya-építés helyett a vasút, villamos, HÉV, tömegközlekedés, bicikliutak fejlesztését. A súlyosan környezetszennyező, egészségrongáló, betegségeket okozó gépkocsi- és teherautóforgalom csillapítását.

12. Környezetbarát külpolitikát! A globális környezeti katasztrófa elhárításának tennivalói élvezzenek elsőbbséget a magyar külpolitika céljai között. Szomszédainkkal együttműködve, a kölcsönös felelősségvállalás alapján törekedjünk a határokon átnyúló környezeti ártalmak csökkentésére.

“Az emberi társadalom építkezését nem felülről, elképzelt, nagy célokért kell kezdeni, hanem alulról, a kicsinyek biztosításával, mert különben a közjólétből a kevesek jóléte lesz.” (Hajnal István)

VÉDEGYLET, 1051 Budapest, Vörösmarty tér 1.
Tel: 317-64-82
e-mail: vedegyletiroda@zpok.hu
honlap: www.vedegylet.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás