Hirdetés

Az Európai Unió vízügyi politikája szerint tagországainak, valamint a csatlakozni kívánó országoknak, így Magyarországnak is 15 év alatt el kell érni a jó vízügyi, ökológiai állapotokat, amihez vízügyi fejlesztési tervet kell készíteni és benyújtani az EU megfelelő szerveinek.
Az ezzel kapcsolatos magyar feladatokról Hajós Béla tartott előadást a vasárnap Szegeden kezdődött, kétnapos vízgazdálkodási konferencián.

A Közlekedési és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára elmondta: 2015-ig minden kétezer lakosnál nagyobb települést el kell látni megfelelő szennyvízelvezető rendszerrel és szennyvíztisztító művekkel.Ezen a programon belül 2010-ig a 15 ezer lakosnál nagyobb településeken kell megoldani a szennyvízelvezetést és tisztítást.
Ez a program a helyettes államtitkár tájékoztatása szerint 850-900 milliárd forintba kerül, s végrehajtása Magyarországnak érdeke és elemi kötelessége.

Jelentős feladatként említette, azt is, hogy az uniós irányelveknek megfelelően új vízminőség-javító programot kell Magyarországon elindítani, elsősorban az arzénnal, fluorral, a bórral és a nitrittel fertőzött területeken.

A szakemberek ennek a programnak a költségét 100 milliárd forintra becsülik, a megvalósítás határideje 2009.

Hajós Béla közölte továbbá, hogy speciális magyar sajátosságként biztosítani kell az árvízvédelmet, aminek legfontosabb része az 540 kilométer hosszú védtöltés felújítása.
Mindezek megvalósításához szükség van az uniós feltételeknek megfelelően jórészt már átalakított jogrendszer újbóli felülvizsgálatára, különös tekintettel az EU vízügyi politikájából következő új feladatokra – közölte.Magyarországnak hét szomszédos állammal kell megállapodnia az elvégzendő uniós feladatokról.
2002. március 17.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás