Hirdetés

A kilencedik hónapja üzemszerűen működő, 600 kilowatt teljesítményű kulcsi szélerőmű eddig egymillió kilowattóra villamos energiát termelt. Az E.ON többségi tulajdonában levő erőmű a Dél-dunántúli Áramszolgáltató Vállalat (DÉDÁSZ) középfeszültségű hálózata számára termel – környezetbarát módon – hatszáz család éves energia ellátását biztosító, jó minőségű, olcsó villamos energiát.

Működésének első évében, ez év május végéig várhatóan a tervezettnél mintegy 100-200 ezer kilowattórával több, 1,3-1,4 millió kilowattóra állít elő, és az üzemeltetők hasonló energiamennyiségre számítanak a következő esztendőkben is. A szélerőmű a DÉDÁSZ, valamint a gazdasági- és a környezetvédelmi tárca támogatásával, 160 millió forintos költséggel valósult meg, és a beruházás várhatóan 6-8 év alatt térül meg. A 65 méter magas acéltorony tetején forgó, 44 méter átmérőjű, háromtollú rotorral működő berendezés európai viszonylatban is a legkorszerűbbek közé tartozik. Nem igényel külön karbantartó- és kezelő személyzetet, a termelés felügyeletét az erőművet vezérlő számítógép végzi.
Stelczer Balázs, az erőművet üzemeltető Első Magyar Szélerőmű Társaság ügyvezető igazgatója szerint a kulcsi erőmű sikere alapján az ország különböző pontjain kezdődött meg a megújuló energiát hasznosító szélerőmű parkok építésének előkészítése.
2002. március 20.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás