Hirdetés

A környezeti és természeti értékek megóvására, a természetet károsító bűncselekmények visszaszorítására 1995-ben kötött együttműködési megállapodásukat újították meg rendőrök, valamint környezet- és természetvédők csütörtökön Szegeden. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság épületében a főkapitányság, az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi Felügyelőség, a Körös-Maros Nemzeti Park és a Kiskunsági nemzeti Park vezetői látták el kézjegyükkel az aktualizált megállapodást. A megbeszélésen hasznosnak és eredményesnek ítélték az elmúlt évek közös munkáját.

Csongrádban emelkedik a környezet- és természetkárosító bűncselekmények száma, ezért a szakmai szervekre egyre több feladat hárul. A természetvédők szerint a környezeti-természeti nevelés a leghatékonyabb módszere hosszú távon a bűnmegelőzésnek. Ezért különösen nagy figyelmet kell fordítani a fiatalok megfelelő környezeti nevelésére, oktatására. Ebben jelentős részt vállal a megyei rendőr-főkapitányság, nyaranként rendszeresen szerveznek például ifjúsági táborokat – hangzott el. Az együttműködő felek kiemelték az egymás közötti információcsere fontosságát, valamint a bűnözők elleni együttes fellépést. Egyetértettek abban, hogy a jelenleginél több természetvédelmi őrre van szükség.

A szakemberek szerint a környezet- és természetkárosítás jellemzően nem véletlen cselekedet, hanem szándékos, ezért bűncselekménynek kell tekinteni. A rendőrök pozitív eredménynek tartják, hogy évről évre több felderített természet elleni bűncselekmény elkövetője kerül bíróság elé. Míg 1997-ben a 22 megindított nyomozás közül csak 8 végződött vádemeléssel, addig 2001-ben a 13 felderített ügyből 11 folytatódott a bíróságon. A megállapodást aláíró felek elmondták, ahhoz, hogy munkájuk minél eredményesebb lehessen, szükségük van a lakosság segítségére is.

2002. március 21.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás