Hirdetés

Komoly sikert értek el az orosz környezetvédők: modernizálják az általuk évek óta súlyos kritikákkal illetett, a Bajkál-tavat erősen szennyező bajkáli cellulóz- és papírkombinátot. A döntést azután jelentették be, hogy a régióban tartózkodó Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn találkozott a vállalat vezetőjével, Valerij Glazirinnel. Korábban olyan hírek is felröppentek, hogy környezetvédelmi okokból akár fel is számolhatják az üzemet, az illetékesek végül mégis a költséges modernizáció mellett döntöttek. Ennek 22 millió dolláros költségét világbanki hitelből kívánják finanszírozni, a pénzügyi szervezet ígéretének megfelelően. Mind a vállalat, mind az orosz kormány már beleegyezését adta a kölcsön felvételére, így a labda immár a Világbank oldalán van. Az üzem az átalakítás keretében saját vízelvezető rendszert épít ki, amelynek megvalósulása után megszűnik az a jelenlegi gyakorlat, hogy a gyár napi 140 ezer tonna ipari vizet szivattyúz Eurázsia legnagyobb tavába.

Alekszej Jablokov, a moszkvai környezetvédelmi központ igazgatója szerint az utolsó pillanatban született a döntés, az utóbbi években ugyanis már-már visszafordíthatatlan károk érték a természeti környezetet Oroszország egyik legnagyobb papírgyárának tevékenysége miatt. A tudós felhívta a figyelmet: a Bajkál-tó növény- és állatvilága annyira egyedülálló, hogy eltűnése nem csak Oroszország, hanem az egész bolygó számára jelentene pótolhatatlan veszteséget. Közlése szerint ugyanakkor a papírgyár átalakításával nem hárult el minden, a Bajkál-tavat fenyegető veszély, komoly szennyezést jelent ugyanis a közeli irkutszki ipari régió, sőt, a Szelenga folyón keresztül Mongóliából is érkezik ipari szennyeződés a vízbe. Jablokov reméli ugyanakkor, hogy a mostani döntést több hasonló követi. A Bajkál környezetvédelmi szempontból ellenőrzött idegenforgalmi kihasználását a környezetvédők és a tudósok sem ellenzik. A most elkészült turisiztikai koncepció arra alapoz, hogy a nyáron
felmelegedő tó környéke Szibériában egyedülálló módon télen is kellemes időjárást kínál az odalátogatóknak. A tavat jelenleg is mintegy 2 millió ember keresi fel évente.
2002. március 25.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás