Hirdetés

Az Energia Klub sajtó közleménye 2002. április 4.

A közelmúltban a Paksi Atomerőmű körül történt események (sorozatos erőművi meghibásodások, az oroszországi magyar hulladék helyzete) a nukleáris energia alkalmazásának több problémájára is ráirányítják a figyelmet.
Először is arra a tényre, hogy a Paksi Atomerőmű vezetősége nem tesz eleget tájékoztatási kötelezettségének sem a társadalommal, sem a hazai hatóságokkal, sem a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel szemben. Amennyiben igaz az állítás, miszerint a mostani üzemzavarok nem befolyásolták a biztonságot, akkor mi volt az akadálya annak, hogy a polgárokkal is közöljék ezt.

Általánosságban elmondható, hogy a Paksi Atomerőművel ugyanazok az alapvető problémák jelentkeznek, mint bármely más atomerőművel a világon: a biztonság nem 100%-os és egy kisebb hiba is végzetes tragédiához vezethet. Ugyanakkor a hulladék helyzet sehol a világon, így Magyarországon sem megoldott. Az orosz bíróság döntése példaértékű. E döntés szerint törvényellenes az, hogy a paksi atomerőmű elhasznált fűtőelemeinek feldolgozása során keletkezett hulladék a feldolgozás helyszínén, az oroszországi Cseljabinszkban maradt. Mostantól egyértelmű, hogy ezzel a problémával az országnak magának kell megbirkóznia. Ez a több száz tonna nagyaktivitású anyag százezer évekre jelent fenyegetést a ma és a jövő generációi számára.
A mostani helyzet tehát csak fokozza a nukleáris technológiával kapcsolatban meglévő bizalmatlanságot. Paks immáron 20 éve adósa a társadalomnak egy nyitottabb tájékoztatási politikával. Az Energia Klub Környezetvédelmi Egyesület az ország környezetvédőinek és számos állampolgárnak a támogatásával arra hívja fel a kormányt, hogy a fentiekkel összhangban dolgozza ki és érvényesítse azt az akciótervet, amely legkésőbb 2017-ben leállítja az utolsó reaktorblokkot is Pakson! Ehhez egy olyan modellezési munkára van szükség, mely tekintetbe veszi a lehetséges alternatív erőforrásokat, az energiahatékonyságtól a megújuló erőforrásokon és az import lehetőségeken keresztül az újépítésű, rugalmasabb, kisebb erőművekig.

További információ:
Koritár Zsuzsanna (06 30 9129555)
Ámon Ada (06 20 9519554)
Irodai telefonszámok: 209 7223, 209 5624

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás