Hirdetés

Az Európai Parlament ma szavaz az elektromos háztartási gépek és egyéb villamos berendezések leselejtezése miatt keletkező “elektrohulladék” újrahasznosításának szabályozásáról – írja a Financial Times. A javaslatot készítő Európai Bizottság abból indult ki, hogy ezen termékek gyártói esetében is érvényesíteni kell a szennyező fizet elvet.

A parlamenti voksolással nem zárul le a kérdés, ugyanis a direktíva jogerőre emelkedéséhez a tagországok kormányainak képviselőiből álló tanács jóváhagyása is szükséges. Márpedig éppen a kulcskérdésben – tehát abban, ki viselje a selejtezés és újrahasznosítás költségeit – a tanács és a parlament nem ért egyet. A tagországok azt szeretnék elérni, hogy minden ország saját maga dönthessen arról, hogy a gyártók által közösen finanszírozott pénzügyi alap terhére, vagy a cégek egyéni felelőssége alapján történjen a hulladék feldolgozása. A parlament meghatározó erői szerint ugyanakkor az egyéni gyártói felelősség a kérdéses termékek előállítóit magasabb élettartamú termékek piacra helyezésére ösztönözné, ezért a gyártóknak a termék jövőbeli leselejtezésére pénzügyi garanciát kellene vállalniuk, mikor azt piacra dobják.

Az EP-képviselők által megfogalmazott és ma szavazásra kerülő módosítási javaslatok között szerepel az is, hogy a nagyobb háztartási gépek átlagos súlyának legalább 75 százaléka újra felhasználható legyen. A direktíva végleges formája valószínűleg csak egy jövő heti békéltetőbizottsági egyeztetés után dől el.

Az európai gyártók képviselői belátják, hogy a jogszabály bevezetése elkerülhetetlen, mivel jelenleg évi 6 millió tonna ilyen jellegű hulladék keletkezik a tagországokban. Mégis utóvédharcokat vívnak annak érdekében, hogy az európai jogalkotók olyan szabályozási formát válasszanak, mely számukra a lehető legkevesebb fájdalommal jár. Becsléseik szerint iparági szinten mintegy 15 milliárd euró új beruházásra lesz szükség az intézkedés következtében. A már piacon lévő termékek miatt keletkező hulladék kezelése közel 40 milliárd eurós tétel, további évi 7,5 milliárdos költség mellett.
2002-04-10

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás