Hirdetés

A környezetbarát energiaforrások csoportja hamarosan újabb taggal bővülhet: a zajjal. Egy egyszerű szerkezet képes a zajból egyirányú forgást produkálni, és ez némiképpen megnöveli annak az esélyét, hogy hamarosan a környezeti zajokból is hasznos energiát nyerjünk.

Körülbelül kilencven éve köztudott, hogy a zaj segítségével mozgást lehet előidézni. Normális esetben azonban a véletlenszerű rezgés – amelyet a fizikusok és a mérnökök egyszerűen zajnak neveznek – használhatatlan, véletlenszerű mozgást idéz elő. Ez érthető, hiszen egy tárgyat az össze irányba véletlenszerűen lökdösve nem lehet eljuttatni az egyik pontból a másikba.

Jaroszlav Zolotarjuk, a Dániai Műszaki Egyetem (DTU) munkatársa ezért olyan anyagot használt fel a berendezésében, amely az egyik irányban forogva nagyobb súrlódást fejt ki, így a szerkezet mindig kiszámíthatóan forog. A zajgép meglepően egyszerű: két vízszintes, téglalap alakú lemez van összekötve egy rugókból álló rendszerrel.

Az alsó lemez középpontjában található függőleges rúd átmegy a felső lemez közepén, miközben a rúdra szerelt két rugó távol tartja egymástól a lemezeket. Az alsó és felső lemezek végeit szintén két rugó köti össze. A felső lemez el van forgatva az alsóhoz képest, ezért a szerkezet csavarszerűen tekeredik. Amikor a felső lemezt különböző irányból kopogást észlel, az alsó lemez abba az irányba kezd el forogni, amerre a csavar menete mutat, és magával húzza a szerkezet többi részét.

Valójában azonban nem az elcsavarodottság felel azért, hogy a szerkezet csak egy irányban forogjon. Ugyanis a rugókat merev rudakra cserélve a szerkezet mindkét irányban forogni fog, ráadásul véletlenszerűen. A forgás azért egyirányú, mert ha a felső lemezt lenyomjuk, akkor több súrlódás van az alsó lemez és az alatta található felület között, mint ha felhúznánk a felső lemezt. A rugók ezt a különbséget kihasználva teszik egyirányúvá a rendszert.

2002.04.20.
Forrás:
www.stop.hu/jovonezo

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás