Hirdetés

Az EU közegészségügyi tudományos bizottsága kedden megerősítette azt az álláspontját, amely szerint az állattenyésztésben használt növekedést serkentő hormonok veszélyt jelenthetnek az emberi egészségre.
A testület harmadszor nyilvánított véleményt erről a kérdésről, és 17 tanulmány újraértékelése, valamint a rendelkezésre álló legutóbbi tudományos adatok figyelembe vétele alapján arra a következtetésre jutott, hogy semmi nem indokolja 1999-ben és 2000-ben közzétett előző két állásfoglalásának a módosítását.

A tanulmányok elkészítését az Európai Bizottság kezdeményezte, a növekedést serkentő hormonokkal kezelt húsokra és húskészítményekre elrendelt uniós importtilalommal kapcsolatban. Az EU kereskedelmi partnerei, elsősorban az Egyesült Államok által benyújtott panaszok nyomán ugyanis a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) fellebbviteli testülete hiányosságokat fedezett fel a tilalom tudományos megalapozásában.

A vizsgálatokban hatféle hormon – az ösztradiol 17-béta, a progeszteron, a tesztoszteron, a zeranol, a trenbolon acetát és a melengesztrol acetát -, valamint ezek anyagcsere során keletkező származékainak a hatásait tanulmányozták. A toxikológiai szempontokon kívül az elemzések kiterjedtek a hormonok helytelen alkalmazásának a veszélyeire, valamint az ellenőrzési problémákra is.Korábbi megállapításainak megerősítése mellett a bizottság felhívta a figyelmet arra, hogy egyre több vizsgálati eredmény támasztja alá az ösztradiol 17-béta mutációt okozó, illetve genotoxikus hatásainak veszélyét.

Az Európai Bizottság már kezdeményezte a szóban forgó hat hormon használatának betiltását az unióban. Az ezzel kapcsolatos jogi eljárás még folyamatban van, a tagországok közötti egyeztetés szakaszában tart. A tudományos bizottság most nyilvánsságra hozott állásfoglalásának erre már nincs közvetlen gyakorlati hatása, illetve csak annyiban, hogy megerősíti a korábbi kockázatértékelési vizsgálatok eredményeit.
2002. április 23.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás